sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:12/72)

Tort cytrynowy 146

Tort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek drobnego cukruskórka i sok z jednej cytryny2 jajka50 g margarynyKrem na wierzch:150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)2 łyżki mlekaCzekoladki do ozdoby:100 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka likieru kokosowegoszczypta przyprawy(...)Ciasto:Piekarnik nastaw na 180 stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj

Moje pyszne gotowanie
Cytrynowiec 5052

łyżki (50g) mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka skórki z cytryny50ml soku z cytrynykrem cytrynowy2 jajka2 łyżki cukru2 łyżeczki skórki z cytryny80ml soku z cytryny 100g masła50g białej czekoladymasa cytrynowakrem cytrynowy z powyższych składników300ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wodybezy 1 białko60g cukru pudru1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta soli(...)ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku, co jakiś czas mieszając- gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne

Smakołyki Bereniki
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina 402

drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)Tarta cytrynowa wg Ricka SteinaSkładniki:Spód:175 g mąki pszennej100 g schłodzonego masła50 g cukru pudru1 żółtkookoło 1 łyżeczki wody (chłodnej)szczypta soliMasa:6 jajek + 1 jajko do smarowania175 ml soku wyciśniętego z 4-5 cytryn250 g drobnego cukru (dałam 200 g)150 ml śmietany(...)cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana. Do masy jajecznej dodać -mieszając- sok z cytryny i śmietanę a na koniec skórkę. 4. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 stopni. Upieczony spód w foremce wysunąć z półką z piekarnika na tyle aby ostrożnie wlać

UgotujmyTo.pl
Pstrąg łososiowy z cytrynowym pieprzem 137

Składniki: 1 kg pstrąga łososiowego skórka z cytryny sól morska pieprz cytrynowy kurkuma sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć i usunąć wszystkie ości. Pokroić pstrąga na kawałki. Cytrynę sparzyć, umyć i zetrzeć na tarce skórkę. Tylko żółtą część. Sól, pieprz cytrynowy,kurkumę wymieszać razem, a następnie oprószyć kawałki pstrąga. Rozgrzać patelnię grillową i układać rybę skórą do dołu

O kuchni z uczuciem
Sałatka z wędzonym łososiem 262

osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy.Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Nalewka z aronii 144

aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać. Przelać przez lejek

Kuchnia Danusi
Ciasto cytrynowe 476

nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady sok z 1 cytryny(...)starta skórka z 1 cytryny Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy

Animelka Blog
Pieczone frytki z batatów ze skórką cytrynową 196

1cytryny,sok z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy z oliwek,Batatów nie obieramy, tylko szorujemy i kroimy w (dość grube) słupki. Solimy, dodajemy skórkę cytrynową i sok oraz oliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut. Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego

Delicious Titbits
Ubijana babka cytrynowa 213

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)mieszając. Zestawić z ognia.Wystudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny.Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam.Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego

Gospodyni Miejska
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 116

Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny  ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy(...)pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier wsypujemy do gotujących się truskawek i mieszamy ,aby się rozpuścił. Następnie wsypujemy dżemix wymieszany z cukrem i kwasek cytrynowy,mieszamy dokładnie i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowiec 394

cukru pudru4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl  wody)Dodatki1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie  herbatniki pełnoziarniste) Masa cytrynowa Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę pszenną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dżem z truskawek. 120

Składniki : 4 kg truskawek   ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz

Przepisy i porady kulinarne
Frużelina truskawkowa 425

wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.2. W garnku

Kuchnia domowa Ani
Mizeria 234

mizerii na samym końcu. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
1536. Dżem " brzoskwiniowy" 112

lepiej. ..tzn..jak kto lubi.. 5 kg dyni 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe w proszku [ u mnie brzoskwiniowe] 1 olejek pomarańczowy 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn Dynię obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc.Rano odlać 2 szklanki powstałego soku, a pozostałą dynię gotować przez 2 godziny.Wystudzić, a następnie

Moje domowe kucharzenie