sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:13/72)

Ciasteczka z jabłkami 193

wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe).  Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Kalafior na zimę 104

przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek

Kuchnia Beaty
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 175

gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany

Mango Papaja
Tarta z białą czekoladą i mango curd 261

mascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru* 100 g białej czekoladyCURD:* 1,5 mango średniej wielkości* 1 żółtko* 1 jajko* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny )* 70 g masła* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło

kolorowotorcikowo
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 171

Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy. 2. Szalotkę (lub dymkę) kroimy w krążki, pozostałe papryczki w paski, kolendrę siekamy. Do talerzy nakładamy porcję zupy z kurczakiem i ryżem (mniej

Tajskie smaki
Ciasteczka guziki 99

się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną?   180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny –  miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z Tortellini 350

śmietanyGotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym (lub sok z cytryny).Sałatkę przed podaniem schładzać co najmniej 2 godziny w lodówce (żeby smaki się uzupełniły).do dekoracji listek bazylii ;-) Szybko, smacznie i wygodnie

SMYKWKUCHNI
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM 1526

kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)- 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości)- por (mały kawałek białej części)- 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)- 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny- sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki)- świeżo mielony pieprz (nie trzeba)- olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki)Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol

Smaczne Zdrowe
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 259

Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 157

inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. /przepis spontaniczny; / 500g filetów z tilapii (pewnie dostaniecie ze skórą) jajko mąka bułka tarta posiekana natka pietruszki posiekana bazylia posiekane oregano pieprz cytrynowy sól sok z cytryny olej do smażenia Filety płuczę, osuszam. Wkładam do miski, posypuję solą, pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny  i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą

W kuchni Karmel-itki
CIASTO Z BURAKÓW 129

wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem(...)sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).  Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka

Kuchnia w opałach
Bananowiec bez pieczenia 854

składników na dwie tortownice: małą i większą.Składniki:Mała tortownica (średnica 21 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1/2 kostki miękkiego masła4 średnie banany2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 galaretka cytrynowa + 100 ml wodyWierzch:1 banan1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wodyDuża tortownica (średnica 26 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1 kostka miękkiego masła6 średnich bananów4 łyżki cukru(...)pudru2 łyżeczki soku z cytryny2 galaretki cytrynowe + 200 ml wodyWierzch:2 banany1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wodySposób wykonania:1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej.2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą

Kuchnia domowa Ani
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 488

samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier puder – 2 łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło(...)pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CA

Ostra na Słodko
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 182

ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko- 1/2 litra* cukier- 2/3 szklanki* masło- 50 g* ekstrakt z wanilii- łyżeczkaKrem cytrynowy:* żółtka- 3 szt.* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)* cukier- 3/4 szklanki* masło- 100 gSpód czekoladowy:Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej(...)pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło i dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).Wykonanie:Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić

Kraina Miodem Płynąca
Tarta cytrynowa 146

masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) mała szczypta soli 2 średnie całe jajka 2-3 łyżki startych migdałów Nadzienie cytrynowe drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 limonki sok z 2 cytryn, sok z 1 limonki 5 jajek 165 g cukru 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki aromat waniliowy Przygotowanie(...)minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150oC.      Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany

coolinarnastrefa.blogspot.com