śliwka - 11736 przepisów (strona:13/783)

Knedle ze śliwkami i miodem 198

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 jajka, 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa , ok. 15 śliwek, miód Miody Wileńskich , bułka tarta, masło. Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek(...)środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle

Aga w kuchni
Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 288

Jest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g malin lub śliwek- może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny ! szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 297

popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się w świat własnych refleksji, melancholijny tak. CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. /inspiracja: Co do gara;/ 4 jajka 1, 25 szklanki cukru 2 szklanki mąki 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców) cynamon(...)cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę.  Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu,  delikatnie wciskając w ciasto. Posypuję cynamonem, wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 180 stopniach

W kuchni Karmel-itki
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 274

Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki(...)stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów. Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut. Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 252

dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)  Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki(...)cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g śliwek pokrojonych w kostkę Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować. W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem i wyrabiamy na gładkie

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 256

Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-). Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej(...)fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia  Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 276

końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z aronii i śliwek 222

mroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród  niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura  z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była przemrożona włożyłam ją na parę godzin do zamrażarki, żeby straciła goryczkę. Niestety nie mogę Wam dokładnie powiedzieć ile słoiczków mi wyszło, bo konfitury były podjadanie(...)trakcie gotowania :-). Konfitura z aronii i śliwek Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 500 g aronii 500 g śliwki węgierki 700 g cukru Wykonanie: Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na parę godzin do zamrażarki.  Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię, garnek przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny. Co jakiś czas owoce

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 137

smażyć placki bez dodatków, jednak najczęściej ciasto to łączy się z owocami. Najbardziej popularne i wszystkim zapewne znane są racuchy z jabłkami, lecz równie powszechne są także racuchy ze śliwkami oraz racuchy z truskawkami . Usmażone racuchy podaje są zazwyczaj w bardzo prosty sposób, gdyż oprószone cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do racuchów może być bita śmietana lub kwaśna śmietana, cukier puder(...)cynamonem lub sos czekoladowy. Drożdżowe racuchy ze śliwkami to placki, które sprawdzą się podane na śniadanie , kolację oraz lunch . Ich przygotowanie zaczynam od ocieplenia lub podgrzania składników na ciasto drożdżowe. Zimne mleko lub drożdże sprawią, iż ciasto nie będzie nam dobrze wyrastało. Tak naprawdę, jeśli składniki mają odpowiednią temperaturę, to wszystko co robię, to jest ich wrzucenie do miski

MeCooks
Szybkie ciasto ze śliwkami 503

Kruche ciasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek. Ten prosty i łatwy do zrobienia placek smakuje dużo lepiej niż inne ciasta z wyszukanych i skomplikowanych przepisów

Przepiski.pl
Jak wykorzystać śliwki – masło śliwkowe 141

Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł(...)kolejny rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych śliwek. Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła

codojedzenia
Śledzie z suszonymi śliwkami 324

suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka(...)Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 245

Przyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden.Składniki:3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru(...)zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :)Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ użyłam

Z butelką mleczka w tle
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 246

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego  udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć(...)rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby. Gęsina , drób dla smakoszy. Przysłowie mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „. Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z mascarpone i śliwkami 231

Kolejny testowany przepis z magazynu Kuchnia nr 9/2014...i zarazem ostatni z tego numeru:) Nasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy... Składniki; Ciasto; 100 g masła, 200 g mąki, 50 g cukru, 1 jajko sól Nadzienie; 500 g mascarpone, 2 jajka, 80 g cukru, skórka z cytryny, śliwki Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy(...)wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki na nadzienie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Jeżeli wierzch zaczyna sie za bardzo rumienić narywamy folią alunimiową

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania