Śliwki w boczku (zboczone śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku to smak idealny na pobudzenie apetytu lub zakąskę do napoi wysokoprocentowych Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie znacie tego połączenia, spróbujcie koniecznie. Śliwki w boczku (zboczone śliwki): śliwki wędzone(...)suszone (jeśli ktoś nie lubi śliwek, w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się suszone morele) orzechy włoskie lub migdały suszony tymianek lub zioła prowansalskie bardzo cienkie plastry wędzonego boczku opcjonalnie: natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wykałaczki moczymy przez co najmniej 2 minuty w zimnej wodzie. Ze śliwek wyjmujemy pestki (jeśli mają), robimy nacięcie
Poezja smakubezglutenowe – taki mały jesienny akcent w kalendarzu. Zapraszam Was do spróbowania! Do przygotowania tarty potrzebujemy: ok 1/2 kostki masła 300 g mąki kukurydzianej 1/2 kubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko Przygotowanie zaczynamy od przygotowania kruszonki – masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy i dzielimy na 2 części (większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy
Szybko Tanio Smacznieczekoladowe śliwki z krówkową masą Nie znam osoby, u której widok śliwek, oblanych czekoladową masą, nie zostanie przywitany uśmiechem na twarzy. A jeżeli nasze śliwki, prócz czekoladowej polewy, będą miały dodatek krówkowej masy, to uśmiech będzie dwa razy szerszy. składniki tabliczka czekolady (u mnie gorzkiej) 12-13 suszonych śliwek (kalifornijskich lub podwędzanych wg tego przepisu ) 50 ml koniaku(...)rondla gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając, aż zredukujemy objętość i całość zgęstnieje, zmieniając kolor na złocisto brązowy. Wtedy zdejmujemy rondel z palnika i studzimy masę. Suszone śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy je na pół godziny , następnie zlewamy alkohol, a śliwki układamy na ręczniku, aby nieco obeschły. Osuszone śliwki zanurzamy w przestudzonej krówkowej masie, pokrywając
Miód i pieprzciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm 400 g mąki 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 500 g śliwek węgierek Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Z pozostałych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą(...)soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: rozwałkowaną większą część ciasta połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu
bistro mamaNutella ze śliwek? – o tak! :)) Lubicie Nutellę ? Co to w ogóle za pytanie :) Czy jest ktokolwiek, kto jej nie lubi? Chyba nie! Jako dziecko potrafiłam ją jeść dzień w dzień. Teraz już tak szaleńczo jej nie pochłaniam, w przeciwieństwie do mojego Męża… ;-) Tak więc z myślą o nim postanowiłam zrobić domową Nutellę . Akurat tak się złożyło, że przywiozłam(...)rodziców sporą ilość śliwek węgierek, więc wpadłam na pomysł, czemy by nie zrobić domowej Nutelli ze śliwek? Nam bardzo przypadła do gustu, zwłaszcza jako dodatek do naleśników :) Spróbujcie koniecznie! :) Nutella ze śliwek – Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 szklanka cukru 1 opak. cukru wanilinowego (16g) 2 pełne łyżki ciemnego, gorzkiego kakao w proszku 100g mlecznj czekolady Nutella ze śliwek
Kulinarne PrzebojeWitajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków(...)tylko stanowi bardzo smaczną przekąskę, ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Suszone śliwki, zawierają dużo włókna roślinnego, dzięki czemu poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu czyszczeniu organizmu. Częste ich spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową i zapobiega zaparciom. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu, są cennym produktem żywnościowym dla osób cierpiących
Z Kuchni Do Kuchniwszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku. I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami
Dzieje kuchennej WiewióryPoniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam śliwki i borówki. Dlaczego więc nie wykorzystać tego duetu w cieście ? Co prawda wolę je jeść na surowo, ale w cieście też mają świetny smak. Jeśli lubicie ciasta ucierane to takie na pewno Wam zasmakuje. jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jak to u mnie zwykle bywa bardzo szybko znika. A le cóż jest przyjemniejszego jak widok
Ewa w kuchniPiekarnik nastawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać byłką. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta. Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego
Moje pyszne gotowanieciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe. Na ciasto potrzebujemy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennasię zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Walijskie PichcenieJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 14 sztuk, maliny 20 dag jajka "L", miękka palma, cukier, aromat cytrynowy utrzeć mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć
W Mojej Kuchni Lubię