Był w środku Września taki moment, że kuchnia tonęła w śliwkach. Ktoś, gdzieś miał nadmiar i obciążenie na owocowych drzewkach, więc się podzielił i potem śliwki były niemal w każdym naszym deserze i w każdej przekąsce. Wśród szybkich, słodkich wypieków zdecydowany prym wiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ(...)były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów. Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon. Lepki sok z owoców połączonych z cukrem, stworzył lekką glazurę na spodzie bułeczek i obklejał palce śliwkową poezją. Przytulny zapach drożdżowych słodkości z owocami wypełnił najciemniejsze zakamarki kuchni :) A potem...wpakowałam do buzi jeszcze ciepłą bułeczkę i była właśnie taka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym lub śmietankowym, ale czekoladowy również pasuje
Lekcje w kuchniRacuchy drożdżowe ze śliwkami to nasza propozycja na słodką przekąskę lub podwieczorek. Właśnie teraz śliwki są idealne do wypieków . Są jeszcze nie w pełni dojrzałe i dzięki temu odpowiednio zachowają się w czasie podgrzania. Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić. Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym(...)jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem. Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka . Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone
Kuchnia Na WypasieCzas czytania: 2 min Przepis na brownie bezglutenowe już poznaliście w przepisie brownie z porzeczkami . Dziś kolejna wariacja na ten temat, tym razem ze brownie ze śliwkami smażonymi na maśle z cukrem trzcinowym, likierem Amaretto oraz cynamonem. Śliwki przygotowane w ten sposób są fantastycznie aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu(...)jest dopełnieniem całej kompozycji. Smażone śliwki można wykorzystać do naleśników, można również zmiksować je w blenderze, a powstałym sosem polać lody lub inny przysmak. Polecam! Print Brownie ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, śliwki Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Knedle ze śliwkami-twarogowe. Knedle, skąd pochodzą, gdzie zaczęła się ich historia? Sprawa nie jest taka jasna i oczywista jakby się wydawało. Mówi się, że ich kolebką były Czechy lub Austria, ale wertując różne źródła, można doszukać się początku knedla w kuchni włoskiej. To kluski znanej jako włoskie gnocchi dały początek dzisiejszym knedlom, Austriacy na bazie(...)knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso. Dziś przepis na typowo jesienne knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Bardzo szybki przepis i jak przy przepisach
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze! Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy(...)zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy
SprawdzonaKuchnia.plMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka(...)żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest
moj przepis naTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty(...)warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy
moj przepis naPyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką to idealny deser na święta i nie tylko. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, przyjemnie łączy się ze śliwkami i bardzo chrupiącą kruszonką o smaku kokosa. Ciasto ze śliwkami do tej pory zazwyczaj robiłam z dodatkiem świeżych śliwek i było to wczesną jesienią. Odkąd jednak wyprobowałam przepis(...)ciasto z dodatkiem mrożonych śliwek, gości ono u mnie teraz praktycznie przez cały rok. Bardzo łatwe przygotowanie tego pysznego ciasta niewątpliwie zachęca do jego zrobienia. Ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a kruszonka swoją chrupkość. Ciasto ucierane znika bardzo szybko po zrobieniu, a domownicy dopytują się, kiedy będzie znowu ciasto śliwkowe. Ciasto ze śliwkami i kruszonką świetnie sprawdza się zarówno
Kuchcik gotujePoszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł się on dopiero we wrześniu, w starym zeszycie z przepisami, który wyprowadził się razem ze mną z rodzinnego domu, i dobrze się złożyło, bo i Siostra akurat u nas gościła. Nie pozostało(...)innego, jak przygotowanie tego pysznego ciasta ze śliwkami węgierkami i wspólne się nim delektowanie. Składniki na ciasto ze śliwkami Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 180 g margaryny 1 jajko 1 szczypta soli Nadzienie: 1 kg śliwek węgierek 3 / 4 szklanki cukru 30 g masła 50 g orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki cynamonu
niecodziennikparyOkrągłe kuleczki ziemniaczane, które w środku skrywają mięciutką i słodką śliwkę. To mogą być tylko knedle! Moje ukochane knedle, które każdego roku muszą się obowiązkowo pojawić na stole, jak tylko ruszy sezon śliwkowy. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką knedli ze śliwkami, choć są i tacy, którzy wolą wersję z truskawkami, czy z morelami. Uwielbiam je najbardziej gdy są dodatkowo oblane sosem(...)oprószone cynamonem. Już na samą myśl ślinka cieknie. Kiedy robię takie knedle, to przypominają mi się wakacje na wsi, jak byłam dzieckiem. Wtedy robiła je moja mama ze śliwek pochodzących z naszego ogrodu. Były obłędne! Tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić. Składniki ok. 500 g ziemniaków mąka ziemniaczana (ilość podam w przepisie) pół kilograma śliwek, lekko słodkich szklanka
Analiza SmakuŚliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe , kruche ciasto czy crumble . Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę(...)migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki. Ja lubię śliwki, których pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Wiem wtedy, że owoce są dojrzałe i słodkie. Migdałowe ciasto ze śliwkami nie jest typowym ciastem ucieranym ale smakuje podobnie. Do ciasta użyłam kokosowego oleju ale można je swobodnie zastąpić roztopionym masłem lub olejem. To ciasto jest uniwersalne, ponieważ można je upiec
codojedzeniaJeśli ktoś korzystał w Warszawie z takich rozwiązań to proszę dajcie znać albo polećcie coś. Ale do rzeczy – podczas ostatnich moich zakupów na zamkniętym już bazarku kupiłam kilka kg śliwek węgierek. Są obłędne, a ich smak przywołuje obraz dzieciństwa na wsi! I to dosłownie – ciepłe wieczory i szukanie śliwek w trawie Śliwki są bardzo słodkie, więc pomyślałam, że byłyby świetną(...)bazą do zrobienia letniego, chłodzącego napoju. Tyle tylko, że śliwki + woda = kompot, a śliwki + woda + lód = zimny kompot XD No i…. wykorzystałam herbatę ziołową, a nawet kwiatową (!) o nietypowym, wyjątkowym smaku – rumianek, lipa, czarny bez, nagietek lekarski, lukrecja, róża, lawenda. Uwielbiam takie szaleństwo! Jeśli jesteście mniej odważni, to można wybrać trochę spokojniejszą wersję herbaty, ale tę Wam zdecydowanie polecam
Eat me! Fit me!smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą być znakomitym prezentem dla bliskiej osoby lub po prostu słodkim "umilaczem" w tym szczególnym miesiącu. Do tego, wystarczy wprowadzić w domu kilka świątecznych akcentów w postaci wystroju mieszkania(...)bardziej czuję tę magiczną atmosferę. Oczywiście, oprócz tego staram się tak nie gonić za wszystkim, znaleźć choć kilka chwil dla siebie i bliskich. Składniki na 20 sztuk: 20 suszonych śliwek 1/4 szklanki rumu + woda Marcepan*: 100g płatków migdałowych 30g erytrytolu lub ksylitolu (w ostateczności cukru) 20 ml (2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki olejku migdałowego Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka
Fabryka pomysłówzastąpi. Pozwólcie sobie na tę odrobiną luksusu Gęste, aromatyczne, powidła śliwkowe z migdałami to nie mazidło, które kupujemy w marketach. To prawdziwe smak dojrzewających w słońcu śliwek i magiczny zapach korzennych przypraw. Na blogu znajdziecie też przepis na Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek Szukacie przepisów na przetwory z owoców na zimę - zapraszam do wpisu Przetwory owocowe(...)Korzenne powidła śliwkowe z migdałami - składniki 2,5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 1 laska cynamonu (około 5 cm) 7 sztuk goździków szczypta gałki muszkatołowej 150 g migdałów lub orzechów laskowych obranych ze skórki kilka łyżek wody lub soku pomarańczowego w ostateczności, jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory na ostatnim etapie smażenia możecie dodać cukier duży rondel z grubym dnem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata