kapustą i grzybami to idealny danie na spotkania z najbliższymi. Krokiety kojarzą mi się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco. Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne ani skomplikowane, a z pewnością(...)natki pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu do krokietów. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki i doprawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru duża szczypta soli (lub inny ulubiony, sprawdzony przepis) Farsz: 50 dag pieczarek 2-3 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta 1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić(...)Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić. 4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić. 5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto. Można podawać solo lub tak jak u mnie z czerwonym barszczykiem
Kto ugości moich gości?Koreczki naleśnikowe z porem, pieczarkami i żółtym serem Takie koreczki z naleśników, to świetny pomysł na imprezową przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Są
Blog z ApetytemKrokiety ze słodką kapustą i grzybami Chrupiące krokiety z mega aromatycznym farszem, to pyszna propozycja zarówno na wigilijny jak i świąteczny stół. Najlepiej smakują jako dodatek do czerwonego barszczu. W dzisiejszym przepisie zdradzę Wam pomysł na niezwykle rumianą, chrupiącą i przepyszną panierkę. Polecam! Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia Farsz: pół główki białej kapusty(...)godzinę *** *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości *** *** Suszone grzyby odcedzamy i drobno kroimy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone grzyby, mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Dokładamy pieczarki i dusimy do odparowania wody z pieczarek *** *** Dodajemy ugotowaną
Blog z Apetytempróbę kilka krokietów i przekonajcie się sami, że warto następnym razem obrać ich jeszcze więcej:) Składniki na 8 sztuk Krokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy(...)mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek na grubość ok 1cm. Na środek nakładamy kawałek sera (u mnie plaster ok 2x6cm i grubości 4mm) oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ulubionego sosu
Kuchnia w czekoladziekaszy. Kaszę owsianą kupicie w każdym większym sklepie, a już i w tych mniejszych, osiedlowych można ją zobaczyć. Składniki na 10-12 krokietów: 1 szklanka kaszy owsianej 200-250 g pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo(...)Wszystko razem przysmażyć. Uwaga: powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać pieczarki z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i ser pokrojony w niewielką kostkę. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać jak klasyczne krokiety. Panierować w roztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia Mięso gotujemy(...)niewielkiej ilości masła szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy. Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Składniki na naleśniki: -3 szklanki mąki -4 szklanki mleka -2 łyżki oleju -1/2 łyżeczki cukru
Maminek kulinarnyKrokiety z piekielnym farszem Składniki naleśniki: 1,5 szklnaki mąki 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju sól zioła prowansalskie farsz: 40 dkg pieczarek kawałek cukinii ok. 20 dkg 1/2 … Czytaj dalej Krokiety z piekielnym farszem
czarrna od kuchnietap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka(...)sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Rada: jeśli nie mamy domowej vegety to zamiast
Krokusowy Dompomysł na błyskawiczny obiad Zobacz przepisy na inne dania obiadowe z cukinią: Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami Leczo z cukinią – najprostszy przepis Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam Artykuł Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny
e-PrzepisyKulinarneMłyny Szczepanki ) * 220 ml mleka * 30 g świeżych drożdży * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 4 łyżki oleju Dodatki: * 2 udka z kurczaka wyjęte z rosołu * 5-6 pieczarek * 4 łyżki kukurydzy konserwowej * 300 g startego sera typu mozzarella * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 łyżki ketchupu * pół łyżeczki suszonej bazylii Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe mleko, wymieszać(...)papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać kukurydzę i kawałki mięsa. Na wierzch posypać starty ser. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec pizzerinki około 13- 15 minut. Polecam także: Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem Galaretka z kurczaka Krokiety z mięsem z rosołu
Zrób to smacznieDziś farsz do krokietów na bazie sera żółtego , papryki i pieczarek. 500g.pieczarek 1 papryka czerwona świeża 10 dag.startego żółtego sera 1cebula sól pieprz natka pietruszki 1 ząbek czosnku 5 dag.masła *********************************** 1. Pieczarki oczyścić ,obrać i pokroić na plasterki. 2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę obrać i drobno posiekać ,wrzucić na gorące masło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks
Słodka Stronajesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli(...)jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy
Na moim talerzujesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli(...)jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy
NA MOIM TALERZU