Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:  Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie miesza... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Autor

alaaa72alaaa72

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pączki hiszpańskie, pączki, pieczenie, lukier , ciasto, likier, mąka, cukier puder, sok cytrynowy, cytryna, lekka, jajko, cukier, jak zrobić wodę z cytryna, lekkie ciasto, pączki pieczone, ciasto z masa, ciasta z masa, pyszne ciasto, ciasto cytrynowe

Inne przepisy z Ala piecze i gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aguś kulinarnie, 31 stycznia 2014 12:23:38

Śliczne i takie równiusieńkie:)ale bym się poczęstowała,obawiam się,że własnych się nie doczekam.

Alina Waliczek, 31 stycznia 2014 12:28:44

Dlaczego się nie doczekasz? Wystarczy trochę mobilizacji, chęci do dzieła. :)

Justyna Żak, 31 stycznia 2014 13:24:22

pięknie Ci wyrosły:)

Magda, 31 stycznia 2014 15:31:04

Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem takie podobne ciastka tata przywoził z Lublina. Nazywały się chyba "gniazda". Dzięki za przepis, zrobię je własnoręcznie, bo bardzo je lubiłam jak byłam młodsza. :)

Natalie, 31 stycznia 2014 15:37:06

Pamiętam jak takie pączusie zwane u mnie ''gniazdkami'' były codziennym śniadaniem w szkole ;)

Renata Walczak, 31 stycznia 2014 18:18:34

Widzę Alinko, że te same klimaty lubimy:)pączki są pyszne i jak dla mnie o wiele lepsze od tych tradycyjnych:)

marrrgott, 31 stycznia 2014 18:44:59

Kocham!

Alina Waliczek, 31 stycznia 2014 21:51:54

:) ja lubię i hiszpańskie i tradycyjne, przepis niebawem.

Alina Waliczek, 31 stycznia 2014 21:52:40

Jak zrobisz daj znać jak smakowały. :)

Alina Waliczek, 31 stycznia 2014 21:53:00

Dziękuję.

Christopher Konkel, 1 lutego 2014 04:20:46

To jest pyszne

z miłości do słodkości, 1 lutego 2014 09:46:33

Jak zwykle kusisz nieziemsko:) A ja tu mam przymusowy post od gotowania;(:(

Marzena, 2 lutego 2014 00:46:00

Takich jeszcze nie robilam:) Wygladaja naprawde apetycznie:)

Magdalena Cendrowska, 2 lutego 2014 10:00:54

Przepiękne te pączki! Mniam :) www.brulionspadochroniarza.pl

Alina Waliczek, 2 lutego 2014 11:11:27

Musisz zrobić, bo są pyszne.

Alina Waliczek, 2 lutego 2014 11:11:50

Zgadzam się.

Beata FS, 2 lutego 2014 20:57:26

aż mam smaka :) zapraszam do siebie na faworki http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/02/faworkowe-rozyczki-o-posmaku-sliwek.html

Krystyna Boner, 2 lutego 2014 23:00:31

Jadłam podobne, ale nie robiłam takich pączków. Mam nadzieję zmobilizować się zdjęciami i przepisem Twoich pączków i w końcu je zrobić. Pozdrawiam :)