deser - 61894 przepisów (strona:498/4127)

Mus brzoskwiniowy 171

Zaletą tego deseru jest jego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy.   Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej - ok. 200ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - krokant migdałowy Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej(...)Posypać krokantem migdałowym . Udekorować według uznania. Mus brzoskwiniowy możemy podać z bitą śmietaną i krokantem migdałowym lub wersji light – do wyboru. Jedna i druga forma podania tego deseru umili popołudnie, czy też wieczór. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Mus brzoskwiniowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Blok kokosowo waniliowy 196

dodatkiem ekstraktu wanilowego. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki, do zastudzenia masy. Blok kokosowo waniliowy jest deserem dla smakoszy. Ten kto lubi kokos, w pełni doceni bogactwo jego smaku i aromatu. Deser jest bardzo prosty i zrównoważony smakowo. Nie ma w nim nic w nadmiarze, ani niczego więcej

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 203

dawna zabierałam się za zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis(...)zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady. Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli , a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam

mojewypiekiinietylko
Key Lime Pie 179

kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli szarlotka, ale równie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł(...)niesmaczna. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną.” Key Lime Pie, to Ameryka na słodko. Ten deser na długo utkwi w pamięci. Jest słodki, ale jednocześnie orzeźwiający – dla łasuchów… i nie tylko. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Key Lime Pie appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 156

pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach.     Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron(...)samo, jak przy białej czekoladzie. Blaszkę z winogronami wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aż czekolada zastygnie. Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach, to przepszyna przekąska lub deser. Podane w tak nietypowy sposób będą niespodzianką dla gości… i nie tylko. Zaskoczeniem będzie nie tylko wygląd, ale i burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka sposobów – w czekoladzie

mojewypiekiinietylko
Ryż na mleku z miodem nawłociowym, nerkowcem i liczi 229

było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się orzechy nerkowca i egzotyczne liczi. Jednak to co chciałbym Wam polecić to miód nawłociowy, to on sprawi że smak tego prostego deseru nabierze niebiańskiego aromatu. Miód ten może poszczycić się również dużą ilością kwercetyny i rutyny które spełniają rolę broniącą przed przeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego(...)miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO ponad pół szklanki świeżego mleka garść orzechów nerkowca kilka owoców liczi ksylitol 2-3 łyżeczki miodu nawłociowego Przygotowanie 1/ Ryż zagotowujemy z mlekiem ciągle mieszając przez 2-3 minuty (skrobia z ryżu wytrąci się

Kuchnia PROzdrowotna
Owocowy mus na grypę i przeziębienie 235

Gdy stało się to co już się nie odstanie czyli zachorowałaś/eś to zamiast załamywać ręce i lecieć do apteki spróbuj uruchomić kreatywność i stwórz

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowy mus piankowy z papają i kokosem 226

Kusi to słodkie kusi... ale czasem przychodzi taki dzień że zjadło by się coś bez ograniczeń :). Oczywiście ten deser nie będzie zaprzeczeniem filozofii tego bloga a jedynie drobną odskocznią w świat czekoladowej egzotyki. Mamy martwy sezon z owocami więc tropiki są chętnie wybierane, często właśnie za sprawą promocji. Dlatego też papaja znalazła się w moich rękach i podam(...)naprawdę chciałem pokazać że papaja to całkiem wdzięczny owoc za sprawą papainy i arganiny - poczytajcie szczególnie o tym pierwszym ze względu na to że pomaga trawić białka w organiźmie. Deser w sam raz jako rekompensata po ciężkim dniu :] Czas przygotowania: 30 minut Dla 2 osób Składniki: 1 papaja ok. 50 g czekolady białej ok. 50 g czekolady gorzkiej 5 łyżek

Kuchnia PROzdrowotna
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 133

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel.  Ślązacy(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 150

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :) składniki na 4 małe porcje: 3 żółtka  1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć) 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego) pół szklanki wydrylowanych wiśni(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda

Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowa pianka pomarańczowa 177

Macie ochotę na lekki deser? Oto jest :) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 duży jogurt naturalny (400ml) opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam) konfitura mandarynkowa ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia. 3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi

Kuchnia domowa Ani
Pucharek lodowy z owocami 176

Deser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe! Składniki: 1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą) 1 morela 1 brzoskwinia 2 łyżki borówek amerykańskich Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki. 2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami. 3. Deser

Kuchnia domowa Ani
Cytrusowe ciasto świąteczne 184

Świetny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść

Niezły Młynek
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 215

dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne 3 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Wystrzałowa galaretka z % 178

można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :) Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak. Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej

Kraina Miodem Płynąca