już nie musicie tego robić(tzn. wyrzucać), bo jest smaczny sposób, aby te bananki wykorzystać, apetycznie takie banany nie wyglądają,ale jak je przetworzyć to sami się zdziwicie. Lubicie muffiny? Jasne, że tak głupie pytanie ;) każdy lubi. Dziś będzie przepis na bananowe muffiny, ale najpierw o małym kolorowym gadżecie, który bardzo Wam ułatwi stworzenie tych małych pysznych cudeniek:) Czytaj więcej
Farmażonykonsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka żelatyny czekolada gorzka 4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny Mus truskawkowy: 10 dużych truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu balsamicznego Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki(...)może przetrzeć go przez sitko, ale ja pominęłam ten etap. Przygotowanie Na dno formy na muffiny kładziemy kruche ciasteczka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy. Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam stronę The Joy of Baking. Prowadzi ją małżeństwo o swojsko brzmiącym nazwisku: Jaworski. Stephanie piecze, a jej mąż operuje kamerą :). Ich strona odwiedzana jest przez
Przepisy Aleksandryprzygotowujemy z 350 ml mleka i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone masło łączymy z mlekiem i jajami. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. "Niedbale" - jak przystało na muffinki - łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Do przygotowanych papilotek wlewamy ciasto - ok. 1 cm i nakładamy po łyżeczce budyniu i przykrywamy ponownie ciastem; do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy
MiksturownikBabeczki, muffiny, cupcake... jak zwał tak zwał... Ważne, że oszalałam na ich punkcie!!! Pod koniec listopada wybieram się z Asią na "Muffinkowe warsztaty" - nie mogę się doczekać!!! Dlatego też już teraz eksperymentuję... Przepis podstawowy znalazłam na: Jak po maśle. Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe... Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające. Muffiny z jagodami. Składniki
MiksturownikZastanawiałam się czy upiec muffinki czy jakieś owsiane ciasteczka. Jak zobaczyłam przepis u Joon , to już wiedziałam:) Tym razem dodałam tak jak było w przepisie rodzynki, choć je zwykle zastępuję żurawiną albo morelami suszonymi. Dałam mniej cukru/fruktozy i przeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam
Zdrowa Kuchnia Sowywsadziłam do piekarnika na 35 min. Pięknie wyrosło i potem lekko opadło. Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:) To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min. "Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?" Martin Heidegger
Zdrowa Kuchnia Sowydlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ): 1 szk. mąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym. Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny. Piec w 180 stopniach C, przez około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowojuż się suszą w suszarce. Maślaki oczyszczone, obrane i z części zrobiłam sos na obiad. Reszta poszła do zamrażalnika w oczekiwaniu na kolejny :) A z jagód jutro zrobię muffinki. Przypominam o KONKURSIE
Pasja SmakuŚledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe
Pasja Smakuobserwatorów Przez te 3 lata korzystaliście z naprawdę wielu przepisów, jednak największą popularnością cieszyła się ta 5: Sałatka z zupek chińskich Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Papryka faszerowana mięsem mielonym Muffinki czekoladowe Sałatka z zielonych pomidorów Przez ten czas udało mi się być na kilku ciekawych wydarzeniach kulinarnych , opisać kilka restauracji i uczestniczyć w dwóch edycjach Food Blogger Fest. Brałam udział
Pasja Smakucałość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników – masa powinna być dość rzadka. Do otworów w blaszce na muffinki wkładamy papilotki, a na dno układamy po jednym biszkopcie. Wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po połówce truskawki bez szypułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (165°C z termoobiegiem
Poezja smaku