pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest bardzo popularne w krajach anglojęzycznych, ale i u nas zdobyła coraz więcej fanów. Wcześniej umieszczałam na blogu muffinki marchewkowe. Przepis na ciasto jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie
upichcickolejnej sakiewce. Nie będę podpowiadać Wam, że macie z ciasta francuskiego wykroić kwadraty o boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie formy na muffinki, ja mam na 12 sztuk. Każde wnętrze formy smaruję masłem oraz posypuję delikatnie bułką tartą, by sakiewki łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Wykrawamy z ciasta kwadraciki, by około centymetra wystawały ponad
upichcicSezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami! Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych ( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ). Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Ostra na SłodkoJuż niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni! Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają! 30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu! Jak go zrobić? Zobaczcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka
Ostra na Słodkołamiemy i gotujemy ok.15minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i starty parmezan. Mieszamy z przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20minut. Zostawiamy do ostudzenia na 10minut. Podajemy posypane odrobiną parmezanu i kolorowego pieprzu. PORADA: Danie można śmiało przygotować w keksówce jako zapiekankę – należy
Ostra na Słodkoinne dekoracje błyszczały jak flesze aparatów! . Na sam koniec wszystkie dekoracje znalazły się na stole, tak by każdy mógł podziwiać dzieła pozostałych grup. Były cupcakes … cake popsy , muffiny i inne ciasteczka! . Wszystkie pięknie udekorowane! . Wspólne zdjęcia na koniec, ubieranie choinki i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec warsztatów. . PODSUMOWUJĄC: Co prawda niczego nowego się nie nauczyłam
Ostra na Słodkoskładniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym
Mała CukierenkaHoffe auf schonen und erfolgreichen Tag aufwachen. Wegen Zeitmangel ist der Eintrag nicht so Nikolauseintrag. Aber ich kann nicht diesen Tag ohne kleiner Sü ßisigkeit darstellen. KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM. na 12-14 babeczek mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju suche: 1 szklanka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao
W kuchni Karmel-itkiPokrojone salami przecinamy na połówki tworząc "półokręgi". Salami układamy na cieście francuskim jak na załączonym zdjęciu i zwijamy w różyczki. Różyczki przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronaprzyległa do babeczki. Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki cukrowe. źródło inspiracji: masa i krem z książeczki "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronapomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego). źródło inspiracji: "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronaotrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy
Słodka Stronaotrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy
Słodka Stronapieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk. Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Polewa do muffinek 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła
upichcicDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy! - upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach. *Prz epis z portalu moje miasto to Nowa Sól
NA MOIM TALERZU