jestem w siódmym niebie. I tylko profilaktycznie w lustro nie zerkam, jak mam na głowie czepeczek ... Dzisiaj mam dla Was coś szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego i niezawodnego. Muffinki, oczywiście. U mnie w stylizacji świątecznej, ale ich neutralny, czekoladowy smak sprawdzi się przez całą zimę. C. zapragnął muffinek z kawałkami czekolady, ja chciałam, żeby ładniej wyglądały, więc dorobiłam im kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis właśnie na róże. Delikatnie, niezwykle kruche … no i wyglądają przepięknie! Idealne do popołudniowej kawki! Uwaga: uzależniają! Spróbujcie! A potem śmiało możecie dorobić jeszcze faworki ( TE! ) , oponki , pączkowe muffiny no i pączki wiedeńskie ! Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI: ( ok. 30-35 szt ) * mąka pszenna – 300 g * jajko – 2 szt * żółtko – 2 szt * masło
Ostra na SłodkoMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej
SzczyptaSmaQPina colada to nazwa popularnego drinka ze śmietanką kokosową i napojem ananasowym. Dzisiejsze muffinki, choć bez grama alkoholu w składzie, idealnie do tej nazwy pasują. :-) Dodatek mąki pszennej i mieszanki ziaren nadał im zdrowego charakteru. Przepis wyłącznie dla fanów ananasa. Przepis, który zmodyfikowałam pochodzi stąd: KLIK . Wyszło mi z niego 18 muffinek. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej
Szefowa kuchniwystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać do odcedzonego wywaru i jeszcze gotować przez około 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Wylać do salaterki lub foremek na mufinki i odstawić do lodówki aby stężała
Moje domowe kucharzenieswój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego pomysłu. Bo przecież nie ma nic lepszego niż ciasteczka, muffinki czy puszysty topping z dodatkiem tego ekskluzywnego ekstraktu. Tym bardziej przygotowanego i doglądanego przez nas... Każdego dnia obserwujesz, jak płyn w buteleczce magicznie się zmienia, nabiera pięknej, bursztynowej barwy
Gotowanie to kochaniemieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia
Szefowa kuchniokrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu
Poezja smakunią zrobię. Pierwsze użyłam do kanapek (ale to takie banalne), więc stwierdziłam, że tej cudnej paście - o karmelowym posmaku - należy się lepsze traktowanie, więc umieściłam ją w muffinkach. Muffinki SKŁADNIKI (na 12 muffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200ml mleka 90ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka
Zofianaskładniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto rozkładamy do 10 foremek na muffinki, przyozdabiamy wiórkami (bądź innymi dodatkami) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe
Zdrowie na języku :Potwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota :P Składniki na 8 sztuk: - 1 duży banan - 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu) lub 2-3 duże - 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku
Zdrowie na języku :PJabłuszka i banana obieramy. Kroimy na małe kawałki. Miksujemy za pomocą blendera na mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (nie wymagany mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy
Zdrowie na języku :Pkolacja) :) Sprawdzę, czy rzeczywiście nasionka chia dodają energii, poprawiają ogólne samopoczucie i nie powodują uczucia głodu. Ponad to, gdy zdobędę potrzebne składniki przygotuję inne potrawy z diety azteckiej, np. muffinki migdałowe . Już teraz zapraszam do śledzenia mojej AZTECKIEJ PRZYGODY :D Dotychczas na blogach widziałam przepisy, w których nasionka chia były wykorzystywane do puddingów, dodawane do jogurtów, owsianek itp. Jednak właściwe
Zdrowie na języku :Pprawdę możesz użyć różnych dodatków, a babeczki i tak wyjdą piękne i wyrośnięte :) Ja dodałam jagody goji i mieszankę ziarenek od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj , dzięki którym muffinki nabrały smaku i pięknego zapachu :) Muffinek wyszło 12, ale zawsze możesz porcję zmniejszyć o połowę. Jednak odradzam :D moje zniknęły bardzo szybko, ponieważ wszystkim bardzo smakowały :) Są bardzo aromatyczne, dzięki korzennym przyprawom
Zdrowie na języku :Pstewii w pudrze - kiwi Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać za pomocą miksera, ale łyżką myślę, że również da radę :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut. Muffinki studzimy, przekrajemy w pół, nadziewamy serkiem, układamy pokrojone w kostkę kiwi i przykrywamy drugą połówką. I już! :) Smacznego :) Wartość energetyczna na 100 g: kcal: 332 białko
Zdrowie na języku :P