Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze
Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Receptura smaku
Autor
Katarzyna Rysz
Kasia. Farmaceutka, miłośniczka zdrowych słodkości i smacznego gotowania.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto, babeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasta z masa, ciasto budyniowe, ciasteczka budyniowe, szybkie ciasto, łatwe ciasto, ciasto z masą budyniową
Inne przepisy z Receptura smaku
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję