Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze

Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze

Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze

Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Receptura smaku

Autor

Katarzyna Rysz

Kasia. Farmaceutka, miłośniczka zdrowych słodkości i smacznego gotowania.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto, babeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasta z masa, ciasto budyniowe, ciasteczka budyniowe, szybkie ciasto, łatwe ciasto, ciasto z masą budyniową

Inne przepisy z Receptura smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.