Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu. Wygrałam w konkursie książkę Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez cały rok". Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie musiała przetestować któregoś z jej dań. Tak więc dziś inspirowany Nigellą szafranowy pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę. Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny
Kulinarne przygody Gatityoknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold, ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto
Kulinarne przygody GatityStali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa
SMYKWKUCHNImojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku. Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych niespodzianek, ale w biegu, więc sięgnęłam po mieszankę warzyw Iglotex i gotowe placki tortilli. Dlaczego akurat te mrożonki? Bo mieszanki warzyw nie zawierają żadnych przypraw
Blondynka Gotujearomatycznych donic. Nie jakieś pyrdki z marketu, które usychają po 2 dniach. Pachnąca i kwitnąca bazylia z ogrodu mojej mamy. Tak samo jak cukinia i pomidorki koktajlowe. Po tym obiedzie mam już "tylko" 4 donice bazylii i 2 kabaczki. Ach ta mama, zawsze pysznie nakarmi, da na wynos i jeszcze obsypie produktami z własnej grządki. Czasem się zastanawiam "Czy mój
Matka ŻywicielkaUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi
W mojej holenderskiej kuchnitygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól
Z miłości do słodkościJeśli lubicie delikatne rybie mięso, dynię pieczoną na ostro, rozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad: Składniki: (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni 1 mała czerwona cebula
Symfonia SmakówDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz 2 łyżki miodu ok. 1/2 kg śliwek 1 łyżka octu Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę
Praktyczna plWitajcie Kochani. Na pewno korzystacie z ostatnich ciepłych dni jakimi zaskoczył nas wrzesień. My jak najbardziej! Spacer zamiast podróży zatłoczonymi autobusami, posiłek na świeżym powietrzu... Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna. Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób
Symfonia SmakówJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior100 g jogurtu naturalnego1 mały ząbek czosnku1 mały obrany ogórek kiszonygarstka koperkusólPrzygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło:1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek
Malowane smakiemkokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych
Poezja smakudaniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie – rodzina. Od dzisiaj to jest mój ulubiony sposób na przygotowanie kaczki. Polecam też przepis na ważną kolację, na świąteczny obiad, zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś pysznego. Aby odświeżyć pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie
OstryKęsNiedawno byłam przejazdem na Węgrzech, gdzie podczas obiadu w restauracji zainteresowało mnie danie sąsiada. Kawałek wołowiny na grzance, a na nim grillowany ser. Nie wiem jaka to była część krowy, jaki ser ani jak smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło
OstryKęs