wcześniej wrzątkiem kuskus mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę paprykami oraz posiekanymi, podprażonymi paprykami. Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka
Ostra na Słodkoprzede mną absorbujący tydzień: spotkania, święto Komisji Edukacji Narodowej i wiele innych zadań. Będzie się działo. Na szczęście jeszcze trwa niedziela. Razem z Dariem jesteśmy w domu, zrobię obiad, a po południe spędzimy przy kawie i pysznym cieście, które upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy
W mojej kuchnicukinię. Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda? No. Więc raz dwa.. i obiad gotowy. Najadłam się po uszy, dostarczając każdego z makroskładników (w postaci tej "dobrej") bez zbędnych kalorii. Składniki: 1 średnia cukinia 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 3 garście makaronu świderki
Czarnawisienkawtedy wpływ na stopień jej rozgotowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy
Kuchcik gotujeZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
Moja Delicjamogą pozbawiać innych prawa do decydowania, chciałam przypomnieć pieśń Jana Kochanowskiego “Wy, którzy pospolitą rzeczą władacie…” Warto nad nimi się zastanowić. Po tych rozważaniach poszłam do kuchni, aby przygotować obiad. Swoją złość wyładowałam podczas rozbijania mięsa. Zrobiłam dzisiaj coś nowego: kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę – przed panierowaniem można
W mojej kuchniFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie
Pociąg Do Kuchniogórki z jogurtem. Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą. ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane przez moją siostrę - dziękuję) O "Trzynastej opowieści" Diane Setterfield dowiedziałam się z pierwszy stron książki Anny Strzelec pt. "Okno w widokiem
Weekendy w domu i ogrodziewarzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam do niej ryżu lub pęczak, żeby była treściwsza, wtedy w zupełności wystarczy za cały obiad. Jeśli zamiast bulionu/rosołu, używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa po dodaniu kostek rosołowych, gotują się dłużej a i sama zupa nie wymaga już dosalania. A ponieważ ja zwykle dodaję rosół, więc
Mieszam w Garnkutemat zdrowotnych właściwości. Kaszy jaglanej nigdy za wiele, dlatego najlepiej zrobić zapas i kupić kilka opakowań, bo można z niej zrobić nie tylko zdrowe budynie, ale także obfite obiady oraz sałatki. Warto przygotować jaglany shake z sezonowymi owocami: do blendera kielichowego wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kilka dużych, świeżych, wcześniej umytych i osuszonych owoców oraz pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
Moja smaczna kuchniaRacuszki uwielbiam między innymi za to, że są uniwersalne można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację i na prawdę się nimi najeść. Racuchy smażyłam na masełku, ale nie jest to konieczne wystarczy dobrze nagrzana teflonowa patelnia. Składniki: 130 g mąki 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła ( do smażenia
KukuleczkiObiad w pół godziny. Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć zwykłych (pokrój je na mniejsze kawałki). Jeśli nie masz świeżej bazylii, do pesto dodaj inne zielone liście, np. jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki. Składniki: 250 g makaronu spaghetti + 1 łyżka oleju/oliwy + sól ok. 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety na pesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki
Qlinarnie i Qlinarnieborówkę amerykańską? Piszcie w komentarzach! Jeśli chcesz być na bieżąco obserwuj nas na Google+ , Instagramie lub Facebooku . Już za parę dni pierwszy konkretniejszy przepis! Co chcecie na początek? Zdrowy obiad, śniadanie, słodkości? Miłego dnia! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny
Ugotowaćzaopatrzyć się w szkolnym sklepiku ;) A teraz coraz więcej osób ma swoje zapakowane pyszności. W pracy mam stołówkę i za niedużą cenę można zjeść zarówno śniadanie jak i obiad, zazwyczaj w kilku wariantach do wyboru. Próbowałam tam się stołować przez tydzień i wymiękłam. Zbyt monotonnie. To właśnie pomogło mi w podjęciu decyzji o przygotowaniu lunchboxów. Staram się, żeby
Czerwona Porzeczka