się migrenowych bólów głowy, czy jak poprawie przeprowadzić dietę oczyszczającą. Piąty rozdział, niestety według mnie troszkę zbyt ubogi, podaje nam na talerzu gotowe przepisy na smaczne i zdrowe śniadania, obiady oraz desery. Jestem niepocieszona, ponieważ zdjęcia są bardzo zachęcające, przepisy również, a niestety część ta jest najmniejsza! Pozwoliłam sobie wypróbować kilka przepisów i od razu znalazłam swoje ulubione potrawy (oczywiście
Emcia Pichcipysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany jest bazylią północy i bardzo często
Codzienne Gotowaniebram. I choć ten nie wymaga zaginionego klucza, ani nie jest tylko mój, jestem nim zachwycona do granic możliwości. Dzisiaj znów mam dla Was zupę. Tym razem - zdecydowanie na obiad (no chyba, że ktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie dodatkiem wędzonego sera
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 C i piecz przez około 20 minut. Po wystudzeniu śmiało je możesz zamrozić, a aby je podać na kolejny obiad zamrożone wyłóż na blachę i piecz przez 10-15 minut w 180 C. Po lewej oryginalny klopsik z Ikea, a po prawej domowa podróba. Miśka oświadczyła, że te moje
greenscarfdaszek i zrywał niezliczone ilości tych małych czerwonych kuleczek do blaszanych, podłużnych dzbanów. Mama spędzała dużo czasu na zaprawianiu pysznego kompotu wiśniowego, który później był nieodzownym towarzyszem niedzielnych obiadów. Dzisiaj wiśnie wykorzystałam do sernika, który zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI: 150 g mąki 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka
vaniliowoczekoladowamnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności, to zrobiłam z nich deser. Dodatkowo ubiłam na sztywną pianę połowę puszki mleka kokosowego, które pozostało mi z obiadu, i tak oto powstał przepyszny deser, który jest niczym innym, jak ułożonymi warstwami posiekanych resztek biszkoptu, galaretki wiśniowej, „bitej” śmietany, zwieńczone gorzką czekoladą. A tu znajdziecie przepis
greenscarfzrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem
Tradycyjna KuchniaZupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad
Milion SmakówKolejny przepis z serii Smaki Dzieciństwa. Kompoty towarzyszyła nam przez większość okresu PRL jako dodatek do obiadów lub po prostu orzeźwiający napój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie
Milion SmakówKażdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce
Blondynka Gotujepatelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem przygotuję go jednak w głębszej patelni gdyż taka tradycyjna ograniczyła mu możliwości wyrastania. W Lubelskim Kociołku uczestniczą: Julianna z bloga Obiad gotowy Edyta z bloga Pasja smaku Ania z bloga Przypraw mnie Agnieszka z bloga Cynamonowe szczęście Gosia z bloga Jedz i smakuj Marlena z bloga Kuchnia Marlenity Marta z bloga Kolorowo
sierotka maRysia w kuchnipoza tym ostatnim) działają całkiem w porządku. Ale nie o realizm tu chodzi. Kiedy idę ulicami Śródmieścia, najbardziej lubię otwarte okna. Z niektórych wyglądają koty, z innych czuć, że "obiad właśnie dochodzi", w jeszcze innych, na sznurkach suszą się gacie. W podwórku, w którym czasem pracuję, jest pani, która przez okno wyprowadza swojego psa. Otwiera drzwi od mieszkania, pies wypada
les mirabellesminęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy
My Chcemy Jeść