Kolejny piątek i kolejna błyskawiczna propozycja. Tym razem na sałatkę, która możecie podać do grilla, do obiadu, nadziać nią tortillę czy po prostu zjeść jako lunch. Polecam! Składniki : * świeży szpinak * 3 pomidory * czerwona cebula * zielony ogórek * rzodkiewki * czarne oliwki * puszka kukurydzy * kilka suszonych pomidor ów * ulubio ne zioła * sól, piep rz * oliwa z oliwek Przygotowanie : Wszystkie
Magiczne Życie Martyjabłka i pomarańczy. Zupa Kalafiorowa. II Danie Na specjalne życzenie tortilla. W ten dzień nie mogłam odmówić takiej "zachcianki". W sumie to też miałam ochotę na lekki obiad. Zrobiłyśmy duuużo placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta
lady-och-mistrzyni.blogspot.comrazem coś dla mojego syna specjalnie ;). W szkole chodzi na obiady i raz na jakiś czas mają makaron z owocami. Tak mu to smakuje, że teraz jak zaczęły się truskawki , to mamo zrób i zrób. Ja zrobiłam po swojemu, dodałam troszkę cynamonu i miodu. U nas cynamon używa się bardzo często, więc i z truskawkami nam smakował :)). Mąż się tylko
kruche babeczkiPozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym
Ale Prostebotwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe z malinami i bananami
Codzienna kuchnia niecodziennaktórej powinniśmy jeść kolację, oraz jak poradzić sobie z nocnymi atakami głodu przestanie być dla nas tajemnicą. Całość podzielona jest na kilka części – poczynając od śniadania przez obiad i kolację aż do jedzenia w drodze i picia. Wszystko jest poprzelatane ogólnymi informacjami, które przydają się często w codziennym życiu. Mam książkę dopiero tydzień, a już kilka razy sięgałem
Mr. Tastesię w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu! - białe szparagi. Podam je razem z młodymi ziemniaczkami i zamarynowanym w tajemnych składnikach wczoraj przez C. mięsem. Będzie cudowny, wiosenny obiad! I nic mi w tym nie przeszkodzi, nawet ten paskudny deszcz i zimny wiatr, który powrócił z zimową niemal siłą. Tymczasem już teraz mam dla Was przepis na wiosenną roladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów
Smak mojego domumiejsce sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler. Właśnie ona stworzyła przyjemną, bajkową atmosferę restauracji, dbając o każdy szczegół. W sali truskawkowej się zakochałam, a w diamentowej mogłabym codziennie jadać obfite obiady. Gdybym do restauracji przyszła z najlepszymi znajomymi, czułabym się jak w domu, na rodzinnym spotkaniu, jednak na degustacji, nie czułam się do końca komfortowo – nie lubię atmosfery z zadęciem. Dla tych
Kuchnia Bazyliiprzeliczaj na jedną miarę- większość sklepów przy cenie podaje cenę jednostkową za np. 100 gram. 16. Planowanie- Poświęć czas na początku tygodnia, aby zaplanować, co masz zamiar zrobić na obiad w nadchodzących dniach. 17. Porównywanie- Zanim wybierzesz się do sklepu to sprawdź oferty w gazetkach online. Porównaj ceny różnych produktów spożywczych w różnych sklepach. UWAGA na oszustwa przy przecenie. Często
Tradycyjna KuchniaSmalec z fasoli Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć
Blendmanwypoczynkową niemalże całej Metropolii [źródło: www.gdansk.pl ] Ja zwykle korzystam z tej gastronomicznej części :) Tak jest i w tym roku. Gdy czytacie ten wpis, ja właśnie delektuję się wykwintnym obiadem, fantastycznym deserem i energetyzująca kawą w kilku nieprzeciętnych miejscach w Gdańsku . Zdam relację z tych wrażeń kulinarnych, a jakże! W międzyczasie jednak zapraszam na fotorelację z moich zeszłorocznych wojaży
Grunt to przepis!Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie
Oryginalny smakpysznie, nie suchy, lekko pikantny. Ktoś miał dołączyć do nas pomóc nam zjeść, ale zostało na dzisiejszy lunch... Czas przygotowania: ok 30 min dla 2 osób na 2 obiady :) Składniki: 200 g makaronu lasagne bezglutenowego Shar 400 g mielonej polędwicy wieprzowej 2-4 ząbki czosnku 2 cebule 500 g pomidorów pokrojonych z puszki lub świeżych pomidorków
Lajtkraft food intolerancesię postaram bardziej, aby ciasto wyszło bardziej gładkie i klejące się. Tym razem była guma ksantanową i udało się bardzo giętkie ciasto, następnym razem spróbujemy jeszcze raz ! Było na obiad i na lunch następnego dnia. W zamkniętym pudełeczku, w lodówce przetrwało do następnego dnia w bardzo dobrym stanie :) Gorąco polecam czas przygotowania: 30-40 minut ilość porcji: ok 20 pierożków
Lajtkraft food intolerance