minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw
w mojej kuchniziemniaczany z nutą cebuli i boczku, czyli wszystkie elementy, które zdecydowanie lubię i cenię. Do tego bardzo fajna forma podania, pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek
Kolizje Smakówksiążkę brytyjskiej blogerki Elli Woodward i stwierdzałam, że to idealny moment na rozpoczęcie „Zdrowej Środy”. Ładnie wydana, dosyć spora książka, zawierająca ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów na obiady, przekąski i desery. Przepisy są wegańskie, bez glutenu i cukru. Dzięki nim autorka książki wyszła z ciężkiej choroby i przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko pozwoliło
Mała Cukierenkawidząc curva (zakręt), a nad tetto (dach) sąsiedniej kamienicy wznosi się croce (krzyż) pobliskiego kościoła. Włączamy telewizor , rozgrywany jest partita (mecz), a my myślimy jakie carne (mięso) zjemy na obiad. Strach ściska nam gola (gardło), kiedy przełączamy kanał na film o odważnym, ale demenziale (obłąkanym) sbirro (gliniarzu). Jego nuda (naga) kochanka wybudza nas całkiem ze snu. Aby nabyć to wspaniałe
Bon Ton Italiaśniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni . Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO
Grunt to przepis!Do głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień
Kolorowy PrzepisownikGotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy, ja to robię obficie, olejem lnianym tłoczonym na zimno oraz szczodrze oprószamy papryką słodką i pikantną. Posypujemy zieloną natką pietruszki. Zajadamy na śniadanie, obiad czy kolację z doskonałym własnym pieczywem wybierając kawałkami tegoż pieczywa hummus prosto z miseczki. I delektujemy się :) Smacznego
Naturalna Kuchniaszybko. Kupiłam sporo kasz oraz produktów zbożowych, dodatki do pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki
kolorowotorcikowoPrzepis na skrzydełka z kurczaka pieczone na ziemniakach i marchewce. Proste i smaczne danie na obiad. Składniki: 7-8 skrzydełek z kurczaka 180 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona ostra 4-5 dużych ziemniaków marchew łyżka oleju Przygotowanie Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Jogurt mieszamy z przyprawami. W takiej mieszance zanurzamy skrzydełka
e-PrzepisyKulinarnezapiekanka wywołuje u mnie zmożoną pracę kubków smakowych. Uwielbiam tego typu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz
Roślinna - blog wegańskiDzisiejszy obiad, a może i kolacja jeśli coś zostanie :), wiosenna - kolorowa sałatka z mnóstwem witamin i oliwą najwyższej jakości. Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczkaprogram o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam nawet palcem kiwnąć w kwestii obiadu i reszty posiłków codziennych :) Ale za to deser , to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem
Grunt to przepis!Pyszne, zdrowe frytki z batata i selera - alternatywa dla zwykłych ziemniaczanych jako dodatek do obiadu, lub zdrowa przekąska z dipem czosnkowym (jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeśli nie lubicie selera i tak spróbujcie, bo seler na ciepło smakuje "nieselorowo" i jest przepyszny :) Bataty też oczywiście :) SKŁADNIKI (110kcal w 100g) 1 duży batat 1 średni seler sól pieprz świeży tymianek
Moje Kuchenne Rewelacjefiletem ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to już dla mnie była tak zwana petarda. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego polecam ją jako dodatek do obiadu, ale także jako jedzenie do pracy. Obie wersje już przetestowałam i niedługo zamierzam powtózyć to zestawienie. Przejdźmy teraz do samych nasion. QUINOA to to samo co Komosa Ryżowa , ja osobiście
Blondynka Gotuje