przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:171/600)

Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 144

Dziś świeci takie piękne słoneczko, aż buzia się śmieje! Właśnie zastanawiam się, co by zrobić dzisiaj na obiad i nie mam do końca pomysłu. Mam pełno składników, ale jeszcze nie wiem, co z nich wyczarować. Może pod koniec pisania dzisiejszego przepisu odzyskam wenę? A jak nie, to zacznę tworzyć i zobaczymy rezultaty. Bardzo często takie spontaniczne gotowanie kończy się fantastycznym

Be Fit Be Strong
Crumble z pomidorami 229

ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco lekkie, że nadaje się na śniadanie. Z miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później jeszcze na kolację. Takie crumble po prostu można jeść trzy razy dziennie. Spróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów

Pełny talerz
Lekka sałatka 134

Delikatna i lekka sałatka, w sam raz do obiadu, do pracy czy szkoły. Dressing z musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo

Garnkowe fanaberie
Błyskawiczne racuszki -placuszki 165

Bardzo szybkie RACUSZKI PROSTE ,SZYBKIE ,A TWOJE DZIECKO ZJE JE W MIG. TO JEST SUPER POMYSŁ NA OBIAD,PODWIECZOREK CZY NAWET ŚNIADANIE BO ROBI SIĘ JE 10 MIN,NO I OCZYWIŚCIE SĄ PYSZNE... SKŁADNIKI: 150 G MĄKI 150 ML MLEKA 1 JAJKO 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 2-3 ŁYŻECZKI CUKRU CUKIER WANILIOWY JABŁKO PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,CUKIER I CUKIER WANILIOWY

Swojskie jedzonko
Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem 160

połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana po prostu jako ciepła przekąska

Milion Smaków
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 205

uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące i spokojnie może starczyć Wam za obiad. Taki sam myk możecie zrobić z plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów.  "Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży

Chilli Czosnek i Oliwa
Gotuj w stylu eko - musisz to znać! :) 151

stylu eko (GWSE). Ale co dalej? Właśnie teraz będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą

Zdrowie na języku :P
Śniadania na cały tydzień! 149

śniadania są najważniejszym posiłkiem dnia nikomu przypominać nie trzeba. To jasne jak słońce. Jak mawia stare i mądre porzekadło: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".  Poniżej podaję propozycję pysznych śniadań dla całej rodziny. Na każdy dzień coś innego. Nie jestem specem od żywienia i układania jadłospisów, ale zaręczam, po każdym z tych śniadań

Cakes By Kejt
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 206

Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER

Weekendy w domu i ogrodzie
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 134

konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno.  Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. S ą bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka konserwowa z sześciu składników. 137

warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.  Wykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście.  A zimą organizm szuka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Galette orzechowe z owocami 156

Było letnie sobotnie popołudnie. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasze miejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami.  Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu

bistro mama
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 425

spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety na obiad z teściami. Nakładamy potrzebną ilość farszu nieco poniżej środka namoczonego wcześniej papieru ryżowego. Ściskamy farsz tak, żeby stanowił jedną całość, obrazowo mówiąc – balasek. Dolny brzeg zawijamy na farsz, następnie delikatnie zbieramy

Karo in the Kitchen
Kompot z czerwonych mirabelek 103

usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby wszystkie. Na dżem było ich trochę za mało więc postanowiłam, że zrobię z nich kompot. Idealny jako dodatek do zimowych obiadów. czerwone mirabelki cukier woda Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 126

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania