pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaraz po usmażeniu. Będą dobre w wielu wersjach. Koniecznie musicie ich spróbować bo są niezwykłe. A już jutro pokażę Wam swoją wersję podania takich naleśników i zobaczycie jaki dobry obiad mieliśmy. Zamiast szpinaku możecie do ciasta dodać inne zielone liście - pokrzywę, natkę pietruszki, bazylię czy co tam Wam się trafi innego. Byle było świeże i zielone. Naleśniki szpinakowe są kolejną
Smaczna Pyzajaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach . Piekłam 10 minut. Po upieczeniu odsączyłam z oleju i pokroiłam w" plasterki" Można podać do obiadu
Różowa kuchniaCzasami pomysły same przychodzą do głowy, kiedy otwiera się lodówkę. Tak było dzisiaj , kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Jest biała kiełbasa , jest gulasz. Wyszło szybko i smacznie. Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku
O kuchni z uczuciemJuż wróciłam, u rodzinki jak zwykle miło, sympatycznie. Dziadków wzięliśmy na wypad do Trzęsacza i Dziwnówka. Uwielbiam sprawiać im przyjemność i organizować wraz z mamą tego
Be Fit Be Strongprzypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro. Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło. Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę! Polecam
Ostra na Słodkosezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży! Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej
Pyry na GazDzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto
Salonik smakówSkładniki 3 cebule pokrojone w drobna kostkę 3-4 pomidory,lub puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki gęstego soku pomidorowego,lub keczupu jak pomidory
w mojej kuchnisię przekonacie! Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę w sosie słodko – kwaśnym. Z dodatkiem pomidorów , szalotki oraz czosnku. Tak przyrządzona jest fantastycznym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z barweny ze skórą – 2 szt * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * pomidory ( najlepiej wiśniowe
Ostra na Słodkostać w kuchni ponad godzinę. Żyje się szybko, czas ucieka, spraw do załatwienia piętrzy się bez liku. Dlatego w takich sytuacjach, nie ma nic lepszego, jak obiad "na winie", czyli tworzy się dania z tego, co aktualnie się nawinie, znajdzie pod ręką. Na przykład kasza quinoa. Te małe, delikatne ziarenka, które dla mnie mają nieco
W kuchni Karmel-itkiCzęsto bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ... Mizeria z rzodkiewką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera
Rozpustne gotowaniePowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji, gdy na obiad zamierzam podać coś pracochłonnego i na przygotowanie deseru nie mam już siły lub czasu. Dodam jeszcze, że pomimo łatwości jej przygotowania i prostoty użytych składników jest naprawdę pyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej
Rozpustne gotowanie