Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na
Rozpustne gotowanieformie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku kilka łyżek mleka czarnuszka lub inne nasiona
Rozpustne gotowaniePyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na
Rozpustne gotowaniewracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć chmury niebezpiecznie krążą dookoła, temperatura wysoka bo aż 20 stopni C :D, wiec rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto
Rozpustne gotowanieDzisiaj pomysł na szybki obiad lub obiadokolację :) Kurczak w trawie brzmi ... dwuznacznie :) stąd od razu obok zdjęcie użytej przeze mnie trawy :) Uważam, że nadaje aromatu i idealnie pasuje do tego dania. Składniki: - ok. 5 podudzi z kurczaka - 1/4 pora - średnia cebula - łyżeczka trawy cytrynowej - łyżeczka przyprawy meksykańskiej - łyżeczka przyprawy "salsa de Yucatan" - łyżeczka curry - 200 ml mleka kokosowego (najlepiej
dlaSmaQDzisiaj ekspresowy pomysł na obiad :) Indyjski Kurczak - Masala Bombay SKŁADNIKI: 440 g filetów z udźca kurcząt 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml mleka kokosowego 2 cienkie plasterki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek
dlaSmaQDzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową - zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki
dlaSmaQpiecyka wrzucamy do blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem. Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :) Szaszłyki układamy na talerzu, ja podałam je na fecie - bardzo fajnie się komponowały :) Smacznego
dlaSmaQDanie szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule
Z Majeczką w kuchnibył bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :) A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :) Składniki (4 porcje
Zdrowie na języku :Psmak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad… 500 g schabu wieprzowego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz Koperek do posypania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy
VioletoweKucharzenierozłożyć kawałki kalafiora ,skropić oliwą ,posolić i piec około 20 minut ,aż będzie miękki ,co sprawdzamy nakłuwając go widelcem.Taki kalafior dodatkowo doprawiamy pieprzem i możemy jeść jako dodatek do obiadu lub sam posypany uprażonymi ziarnami. Część przekładamy do blendera i miksujemy na gładko z odrobiną oliwy . Ziarnami posypujemy pastę już na kanapce ,wtedy pozostają chrupiące . Za inspirację dziękuję Jadłonomi
Ladylaura.naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym
Czerwień i błękitMłoda marchewka ..duszona...pyszny dodatek do obiadu .. 1 kg marchwi 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, czosnek przecisną przez praskę.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Gotować do miękkości marchewki
Moje domowe kucharzeniePropozycja obiadu z serii w 15 minut z wykorzystaniem sezonowych warzyw, a co pochwalę się: z mojej własnej uprawy. Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta
greenscarf