Wolnowar super sprawa...wkładamy dowolne składniki potrawy, ustawiamy urządzenie i idziemy do pracy, a obiad gotuje się sam..Ilość składników wedle gustu itp. pomidory marchewka pieczarki koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele wegeta sól, pieprz Warzywa pokroić wedle uznania.W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić. Do wolnowaru przełożyć pokrojone warzywa, cebulkę, przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar
Moje domowe kucharzeniepoznawania nowych smaków i szukania inspiracji... Złapałam wiatr w żagle i pomału się rozkręcam. Upały nie zachęcają do włączania piekarnika lub kuchenki, ale coś jeść trzeba. Choć o obiedzie nie myślę, wieczorkiem lubię coś przekąsić. SKŁADNIKI: kilka listków ulubionej sałaty 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej ser z niebieską pleśnią kilka wydrylowanych czereśni posiekane pistacje ocet balsamiczny pieprz kolorowy opcjonalnie
Kuchnia w opałachDorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :) Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: Dorsza osuszamy ręcznikiem
Symfonia smakowaPaszteciki a'la szczecińskie Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z
na moim stole...Zapiekane roladki z piersi kurczaka Moja rodzinka uwielbia filety z kurczaka. Na różne sposoby. Najczęściej są to różne różniaste zawijańce, panierowane i smażone-te najbardziej lubi
na moim stole...bolognese a'la elwirski Ulubione danie mojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula
na moim stole...Zupa serowa Przepis ten dostałam ładne parę lat temu od kuzynki i na stałe trafił do naszego menu, jako jedna z naszych ulubionych zup. Robi się
na moim stole...Pulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i
na moim stole...która dominuje w moim ogrodzie i oczywiście na moim stole. Dzisiaj propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:) Składniki: 1 mała
na moim stole...Chłodnik litewski Dokonując z samego rana inspekcji w moim ogródku, zorientowałam się że czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał
na moim stole...angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka oregano łyżeczka majeranku pieprz ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci) Sposób przygotowania: Gotuję zupę w dużym garnku, mam wtedy obiad na 2 dni. Zagotować 2,5 l wody dodać umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W między czasie posiekać cebulę i czosnek i przesmażyć
na moim stole...Piersi z kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati Bardzo proste i szybkie danie z kurczaka. Tak bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez
na moim stole...mieszamy do postania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem. W dużym naczyniu mieszamy razem makaron, kurczaka i sos. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pietruszką. I nasz szybki obiad gotowy
Kolejny blog o gotowaniuWłaśnie jestem po przetransportowaniu urodzinowej tarty dla mojej kumpeli i mam nadzieję, że będzie jej smakować! Wkrótce wstawię na nią przepis, gdyż jest prosta w
Be Fit Be StrongWakacje w mieście nie sprzyjają celebrowaniu rodzinnych śniadań. W tygodniu spieszymy się do pracy, jedno dziecko do żłobka, drugie na półkolonie albo do dziadków, po pracy odbiór, do domu, obiad, spacer i wieczór. Kolejny dzień to oczywiście dzień świstaka. Z utęsknieniem czekamy na weekend, na poranne lenistwo, na chodzenie w piżamach do południa. A czasami wręcz odwrotnie – na wspólny poranny
bistro mama