Zapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej
W królestwie smaków Beatymięs i ryb. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Z umytych i osuszonych pieczarek odrywamy nóżki
Smakowite DaniaKolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia Beatyprzyjęte ramy koldskål , czyli słynnej duńskiej zupy maślankowej. Poznałam jej smak kilka lat temu, gdy po raz pierwszy uraczył mnie nią C. W upalne dni jadamy takie cudo zamiast obiadu; w chłodniejsze - na deser po czymś bardziej rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne . Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne
Mango Papajasoczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku
Poezja smakuCukinia wreszcie obrodziła nam na działce, więc teraz często wykorzystuję ją do różnych potraw. Ostatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie domowe racuszki ? Moja córeczka uwielbia je! Przyznam, że mogłaby jeść je na obiad i na deser chociaż i przy śniadaniu wspomina o nich, iż pasowałby do jej porcji mleka :) Tak się składa, że w paczuszce od firmy SyS znalazły się właśnie takie pyszne racuchy, które przygotowałam dla moich najbliższych. Tym razem skusiłam się i podałam je z domową czereśniową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie to o 4 stopnie za dużo i o 4 stopnie daleko od kuchni ;) W takie upały błogosławieństwem jest wszystko to, co zimne - a przecież lodów na obiad jadać nie bardzo można, prawda? W związku z tym - zapraszam na chłodnik z buraków! Składniki: 3 duże buraki, ugotowane 2 niewielkie ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 800 ml kefiru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiejsza pogoda zainspirowała nas do stworzenia obiadu w trochę innym stylu. W związku z tym, że pozostała nam znaczna ilość niewykorzystanych do przetworów wiśni, postanowiłyśmy użyć je do przygotowania słodkiego, pożywnego a przede wszystkim chłodnego dania. Zastosowana przez nas ilość wiśni spowodowała, że oprócz słodyczy zupa ma lekko kwaśny smak, a zapach cynamonu rozbudza zmysły. Chłodnik nie należy do posiłków
Banana Smileslubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną. Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację. Smaczne tortellini, w przystępnej cenie, znajdziecie tutaj KLIK 25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK) 1 mały kalafior 2 czerwone papryki
Takie tam pichcenieAROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem. Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese , zajmie Wam nie więcej niż
Słodko-Słony Świat Ilonykońcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam na stoisku te piękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was. A już niedługo na blogu pojawią się inne
Słodkie okruszkidoceniona, dojrzalsza jak u mnie.. i korzystam z niej ile się da.... dlatego dzisiaj czas na kolejną sałatkę z bobem. Ziemniaki, boczek, koperek i mamy pyszny dodatek do obiadu albo letnią kolację. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikfantastycznymi jogurtowymi racuszkami o smaku malinowo – kokosowym. Niesamowicie delikatne , puszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na Słodko