makaron z prostym sosem. Każdy czasem potrzebuje zjeść coś na szybko z małej ilości składników, ja też Pyszne, proste danie gotowe w mniej niż pół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine, I love it for taste and simplicity – few ingredients and the dish is ready! Today fast pasta served with simple sauce. Everybody, from
Martyna CooksPożywna i rozgrzewająca zupka pełna kawałków mięsa i warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra
Monia miesza i gotujeNastępnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę
Fiolka w kuchniśliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki
Kto ugości moich gości?każdej uroczystości. A pasuje na wiele okazji, czy to na urodziny, imieniny, rocznicę, chrzciny, a nawet na zbliżające się Święta lub po prostu, do niedzielnego obiadu :) Ja swój przygotowałam z okazji urodzin Siostry i po Jej reakcji wnioskuję, że niespodzianka się udała :D Ze spraw "technicznych" dodać muszę, że beza doskonale trzyma się nawet
Słodko-Słony Świat IlonyPesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę
Poezja smakudoświadczenie kulinarne nie wzięło się z poszukiwania i wyboru ciekawego miejsca z oryginalną kuchnią. Byliśmy po prostu głodni i poszliśmy na obiad do pierwszego lepszego miejsca, jakie spotkaliśmy na swej drodze. Przypadek zaprowadził nas do restauracji, którą odwiedziliśmy już ponownie i do której jeszcze zapewne wrócimy. Znaleźliśmy ją w Grudziądzu przy ulicy Toruńskiej maszerując od centrum handlowego ALFA w kierunku
Smaki Ewynajchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Ich niedostateczna
Kuchnia EllieKotleciki ryżowe ze szpinakiem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych . To proste w przygotowaniu danie może stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację, idealnie smakują podane z ulubionym sosem i surówką. składniki na 20 sztuk 1,5 szklanki ryżu 4 ugotowane na twardo jajka 1 surowe jajko 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pęczek natki
Smakowite Daniagustu z dwóch powodów - uwielbiam cukinię i musztardę :-). Połączenie tych smaków na początku nie wydawało mi się interesujące jednak po za-pasteryzowaniu powstał naprawdę świetny dodatek do zimowych obiadów. Cukinia w zalewie musztardowej łatwe ok 20 słoiczków ok 40 minut + studzenie zalewy Składniki: * 5 kg cukinii * 3 szklanki octu * 200 g musztardy miodowej (dałam delikatesową) * 1 szklanka cukru * 2 łyżki
sierotka maRysia w kuchnipaprykarz szczeciński - może szczeciński to on tak na prawdę nie jest - bardziej lubelski - ale jak zwała tak zwał - jest pyszny i to jest najważniejsze!!!Polecam z grzankami na śniadanie obiad i kolacje :-). Dodaję ten przepis do etykiety ,,kultowe potrawy". Paprykarz szczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi sporo - nam wystarczyło na 2 dni obżarstwa Składniki: * 1 duża makrela wędzona
sierotka maRysia w kuchnicudeńka - Martensy - marzenie młodości - teraz ideał ze względu na kauczukową podeszwę - więc jeśli zobaczycie człowieka we wściekle zielonych Martensach na chodnikach Lublina - to będę ja - zagadajcie może zaproszę na obiad :-). Tego dnia brat Piotrek miał grać mecz - jakaś liga młodzików czy coś tam takiego. Poszłam pooglądać jak się spisuje młodzieniec. Ale zanim wyruszyłam w miasto trzeba było zjeść coś pożywnego
sierotka maRysia w kuchninajwiększym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo jak tu nie zjeść na śniadanie pysznej bułeczki z masłem czy na obiad nie wrzucić do zupy paru kawałeczków smażonych na oliwie grzanek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> myślę, że każdy kto kocha jeść wie o czym mówię ;-). Dlatego
sierotka maRysia w kuchni