starczyło bitkom w kuchni spędziłam ok 3,5h. Wychodząc z niej nie miałam na nic ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze
Brzuszki Łakomczuszkiwrzucę na patelnię, w międzyczasie się umaluję i w ogóle nie jestem zmęczona, a piękna na przyjście gości, a w lodówce (łopsiiii!) są 4 rodzaje przystawek, 2 rodzaje obiadów (dla wegetarian i mięsożreców) oraz 3 rodzaje deserów (beztłuszczowe, z alkoholem i te dla dzieci). Wszystko zajmuje 15 minut, a jest cudowne chrupkie, zbawienne i tłuściutkie. Jeszcze jedna rzecz zawsze ubóstwiałam
Brzuszki Łakomczuszkirozłożyłam na blacie kuchennym i rozdzieliłam na nie mój farsz. Dokładnie zawinęłam i odstawiłam . 2 wersja: do reszty mięsa dodać kaszę gryczaną (u mnie była to pozostałość od obiadu, gdy nie dysponujemy resztką, kaszę należy ugotować i przestudzić przed dodaniem) oraz mniejszą część pokrojonej kapusty. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić i nadziać farszem większe
Smaczne ZdroweChciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona
Przepisy Aleksandrynaprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc cieszmy się nim póki można! Naprawdę warto... My uwielbiamy się nim zajadać! Patrząc na ostatnie posty królują u nas obiady, ale spokojnie! Niebawem znów zasypiemy Was słodkościami z pysznymi sezonowymi owocami w roli głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób
Symfonia Smakówmarkecie i wpadły mi w ręce ulotki z przepisami, pulpeciki Okrasy wydały się kuszące, więc pomyślałam sobie "czemu nie?" Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. I trzeba przyznać, że obiad okazał się całkiem smaczny, ale... Z założenia przepis jest dla 4 osób... No way! No może dla 4 osób na diecie "jem połowę". Zakładając, że nie będziecie podjadać przy gotowaniu
Kraina Tysiąca SmakówMój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany.Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość.Z podanej ilości
Kraina Tysiąca Smakówmięsne ;) Ostatnie upały nie sprzyjały raczej długim godzinom przy gorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów na wypieki gwałtownie spadła :) Takie spaghetti jest idealnym obiadem "na leniucha", kiedy nic się nie chce, a coś ciepłego zjeść trzeba. A i pora roku idealna, bo latem ze świeżymi pomidorami smakuje rewelacyjnie! Zimą lepiej jednak użyć tych
Kraina Tysiąca Smakówpierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów, do grilla, do kanapek, do sałatek czy do wódeczki :) Proporcje, które podaję, były optymalne dla trzech słoików o pojemności ok. 1 litra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować
Kraina Tysiąca SmakówPropozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam ! Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki: 1 kalapepa 1 seler 2 jajka 1/3 szkl. mąki 3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne ) sól pieprz kolorowy, np KAMIS
kolorowotorcikowoPropozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i mieszania. Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie. Składniki: 1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk ) 150 ml śmietany 18% 3 łyżki mleka 3% 2-3 łyżki listków tymianku świeżego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie
kolorowotorcikowoktóra nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać, to często kończy się opowieścią o tym, co mają na obiad i czym to będą przyprawiać Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła
Poezja smakuorzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie „butter chicken” wybieram najczęściej w menu indyjskich
Poezja smakusię zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek
Z miłości do słodkościSzukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie
Smaczne Zdrowe