przepis. Jestem przekonana, że pozwoli on każdemu przygotować perfekcyjne danie, gotowe zadziwić zarówno gości jak i samego kucharza. Któż by pomyślał, że kawałek wieprzowej łopatki, kilka gałązek rozmarynu, jabłko, musztarda i kilogram soli stworzą razem takie arcydzieło.Upieczone w ten sposób mięso jest niezwykle miękkie i soczyste. Sól wyciąga z niego nadmiar wody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli(...)dnia następnego:) Łopatka wieprzowa z glazurą jabłkową przepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:) 1,5kg łopatki wieprzowej kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku 1-1,5kg soli glazura: 3-4 jabłka 2 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka grubo mielonego pieprzu Solą obficie wysypać dno naczynia , ułożyć na niej gałązki ziół i przykryć je mięsem. Wstawić
Zapiski Młodej Żonygrudniowy dzień :-) Muffinki Składniki na 12 szt.: 100 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle 1 duża marchewka) 100 g pociętych na małe kawałeczki jabłek (zwykle 1 średnie jabłko) 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 180 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru
maniapieczenialekki deser, który z łatwością przygotujecie dla swoich domowych łakomczuszków. Ja swój kisiel przygotowałam na bazie herbatki ziołowej Posti , ażeby nadać kisielowi nieco oryginalnego smaku. Wybrałam miętę z jabłkiem i cynamonem. Składniki: ( na 4 porcje ) * 1 jabłko * 300 ml wody * 2 torebki herbaty ziołowej Posti - mięta z jabłkiem i cynamonem * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka cukru(...)dodatkowo: * bita śmietana * cynamon Wykonanie: Wodę zagotować, wrzącą wodą zalać torebki z herbatką miętową - przykryć talerzykiem. Herbatkę parzyć 10 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Napar miętowy przelać do rondelka, dodać cukier oraz starte jabłko - doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody - wlać na gotujący się płyn i dokładnie wymieszać. Doprowadzić kisiel do zagotowania. Ugotowany
kolorowotorcikowołyżeczka cynamon, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana kremówka 200 ml, cukier puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać(...)robocie z 2 minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej
W Mojej Kuchni LubięDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel(...)mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na połowę i pokrój w cienkie plastry. Jabłko umyj, pozostaw skórkę, przekrój na połowę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajabłkowy pił pewnie każdy, a w połączeniu z sokiem aronii? Już chyba nie? :) Bynajmniej tak było w moim przypadku :) Po otwarciu butelki można wyczuć piękny, naturalny zapach słodkich jabłek i aronii . Barwa również naturalna zachęca do spróbowania. Smak - przepyszny. Co tu więcej mówić, musisz spróbować! :D Słodki, naturalny smak, w którym na pewno wyczujesz użyte do produkcji składniki, tudzież(...)jabłka i aronia. Nektar truskawkowy Pierwsze co rzuca się w oczy to barwa. Piękny, naturalny, czerwony kolor, taki jak truskawka zerwana prosto z krzaczka :D Podobnie jak we wcześniej opisanym soku, po otwarciu butelki wyczuwa się słodki, truskawkowy aromat . Smak - równie przepyszny i muszę powtórzyć po raz kolejny słowo - naturalny , bo taki właśnie jest nektar od Naturama. Według
Zdrowie na języku :Psłowa mojej mamy, kiedy prosiłam ją o upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu. Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowych owoców jest w ogrodzie ty chcesz szarlotkę z jabłek zebranych w zeszłym roku? Nie stosuję się(...)twardo jej słów, ale też o nich nie zapominam. Jeśli mam ochotę na szarlotkę w lecie to ją robię. Ale jeśli mam wybór jabłko-rabarbar, wybiorę rabarbar. Bo nim można się cieszyć o wiele krócej niż jabłkami, dostępnymi przecież przez okrągły rok. Za ostatnie 3,60 wygrzebane z portfela kupiłam pół kilograma rabarbaru. Nie ma to jak wybrać się
bistro mamadałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję(...)Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie
Mechanik w kuchniczęsto co osoby starsze. A Wy? Macie ochotę na ten pudding?" Składniki na 2 porcje: szklanka ryżu 2 szklanki mleka łyżka cukru z prawdziwą wanilią łyzka ekstraktu waniliwoego 3 jabłka banan 4 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)cukru Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i cukier. Gotujemy przez 20 minut co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na male kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. To samo robimy z bananem. Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i łyżką ekstraktu waniliowego i dusimy pod przykryciem około
Słodkie Przyjemnościmiseczki: 2 banany 3 kiwi 1 grejpfrut 1 jabłko garść migdałów i orzechów laskowych garść żurawin 3-4 plasterki melona 150 ml jogurtu naturalnego łyżka cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Banany kroimy na 4 części. Kiwi i jabłka dzielimy na pół i kroimy na cienkie plasterki. Grejpfruta obieramy ze skórki ( białej(...)błony) i dzielimy na mniejsze kawałki. Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana. Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną. Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut. Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno
Słodkie Przyjemnościużyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego. Udanego grillowania!" Składniki : 1 średni melon miodowy 3 jabłka 300 g truskawek 2 banany Sposób przygotowania: Owoce myjemy i osuszamy. Melona i jabłka obieramy, następnie wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki, bądź na plasterki – to samo robimy z bananami. Patyczki do szaszłyków naoliwiamy
Słodkie PrzyjemnościIdealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 3 gruszki cynamon łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta
Słodkie Przyjemnościcynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto(...)się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościKiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto! Składniki : 3 filety śledziowe kiełki luceryny śliwka w zalewie cynamonowej rodzynki 100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki) 3 jabłka sok z 1/2 cytryny(...)Śliwki odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego. Smacznego
Słodkie Przyjemnościzachwycony, a Wam jak smakuje? Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru brązowego 2 żółtka 120 g masła ziarenka z 1 wanilii łyżka ekstraktu cynamonowego 3 jabłek 50 g cukru łodyga rabarbaru Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą(...)wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy masło, następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego
Słodkie Przyjemności