całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy(...)ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Przeczytajcie wpis na temat naturalnych metod na kaca Buraki w połączeniu z jabłkiem ( sok z buraków i jabłek .) oczyszczają teżwątrobę. Zakwas z buraków przygotowuję w 5-cio litrowym słoju. Więc wyszorowane, (bez ogonków, ale ze skórką), pokrojone w plastry buraki sięgają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych migdałów 150ml jogurtu naturalnego 1 duże jabłko 1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania 15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz(...)przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi
Codzienne Gotowanieskóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu mam idealne skwareczki. Składniki: 800 g słoniny bez skóry 2 średnie cebule 2 małe jabłka sól 1 łyżka majeranku Słoninę skroić w drobną kostkę. Włożyć(...)rondla i na małym ogniu topić smalec. Gdy skwarki będą już rumiane i wytopione dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut. Zdjąć smalec z ognia i wsypać majeranek oraz sól. Gorący przelewać do słoiczków. domowy smalec z cebulką i jabłkiem
O kuchni z uczuciemSkładniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)idzie, również na koncentrację .Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie. JABŁKA wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Dodatkowo działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby i nerek. GRUSZKI
My Culinary Artszklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru * 1 jajko klasy M 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ziarenek "CYNAMONOWY RAJ" od Ziarenkowo 1 jabłko odrobina oleju do smażenia * ilość cukru dostosujemy do własnych upodobań, można zastąpić np. miodem Przygotowanie: W garnuszku gotujemy mleko z łyżką cukru i 2 łyżkami ziarenek "CYNAMONOWY RAJ". Do gotującego się(...)mleka wsypujemy 4 łyżki kaszy manny, mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do ugotowanej (przestygniętej) kaszy manny dodajemy całe jajko, starte jabłko i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy łyżką stołową porcję masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy na złoto
Słodkie okruszkiszklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić z mlekiem rozcieńczonym wodą oraz z cukrem i solą,stopniowo dodając przesianą mąkę,a potem wymieszać z twarogiem,buraczkami i gruszką(...)jabłkiem.Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę. Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków
Niespełnione zdolności kulinarneteż bardzo smakowała. Małą jej wadą jest tylko to, że po takiej sałatce raczej nie powinno się umawiać na randki z całowaniem :D Składniki: 1 średniej wielkości por 1 jabłko słoiczek selera konserwowego 3-4 łyżki śmietany 18% sól pieprz cukier Wykonanie: Nic trudnego i nic skomplikowanego Moi Kochani. Pora, jabłko umyłam. Selera odsączyłam na sicie. Pora pokroiłam w półtalarki(...)półksiężyce, cienkie w każdym bądź razie i skroiłam tylko białą i nieduży kawałek zielonej części. Posoliłam i odstawiłam na chwilę. Jabłko starałam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam trochę sok, dołożyłam seler konserwowy i wymieszałam wszystko razem. Po kilku chwilach lekko odcisnęłam całą zawartość miski, bo składniki puściły trochę soku. Dodałam śmietanę, pieprz, cukier i sól do smaku. Wymieszałam wszystko
Blondynka Gotujejest to zmodyfikowany przepis doradcy smaku, dostępny pod adresem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/346931/doradca-smaku-iii-odc.-22-indyk-w-sosie-curry.html?widok=krok-po-kroku) Składniki (4 porcje jak na zdjęciu lub mniej ;)): 480 g piersi z indyka 140 g obranego jabłka (1 sztuka) 90 g cebuli (1 sztuka) 9 g czosnku (2 dość małe ząbki) 20 g płatków z migdałów 385 g mleka kokosowego (1 puszka 400 ml) 1 łyżka(...)kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju. 2. Jabłko i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka). 3. Czosnek siekamy. 4. Mięso zdejmujemy z patelni (po takim czasie żeby nie było surowe) i zarumieniamy na niej migdały (ja je wcześniej jeszcze trochę pokruszyłam. 5. Gdy się zarumienią dodajemy jabłka, cebulę, czosnek oraz przyprawy curry, kolendrę, chilli (na początek
Malowane smakiemdodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI,PIEPRZU,CZOSNKU(...)PRZEZ CHWILKĘ,ZALEWAMY WODĄ OK 1-1,5 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY,DODAJEMY ROSOŁEK I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WCHŁONIE WODĘ NASTĘPNIE DODAJEMY ŻURAWINĘ,I POKROJONE W KOSTKĘ JABŁKO,MIÓD,I DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ DO SMAKU NASTĘPNIE NADZIEWAMY NASZYM FARSZEM KACZUSZKĘ,ZAMYKAMY JĄ WYKAŁACZKAMI,DAJEMY DO RONDELKA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI
Swojskie jedzonkoskładniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przy pomocy sokowirówki wyciskamy sok i Przelewamy do szklaneczek
Domowy Smak Jedzeniaoliwy i właśnie na gęsim smalcu). Tak więc pamiętajmy pyszny gęsi smalec, przyrządzony z jabłkiem i cebulką, z pewnością nam nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie, pomoże nam w nadchodzące jesienne słoty. składniki 700 g gęsiego tłuszczu 2 cebule 2 niewielkie kwaśne jabłka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Sposób wykonania Gęsi tłuszcz kroimy w centymetrową(...)też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Garnek trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, smalec solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy majeranek i czosnek niedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do kamionki ( lub innego
Miód i pieprzdynia. Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego(...)garnka z gotującym się wywarem. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, liść laurowy posolić i gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować 5 minut. Wszystko zmiksować na gładko. Ponownie zagotować, doprawić płatkami chilli, pieprzem, solą Na talerzu dodać kleksa śmietany i posypać pestkami z dyni. Zupa dyniowa z jabłkiem
O kuchni z uczuciemzmienić. W końcu zbliża się jesień, świeżej marchewki jest pod dostatkiem, więc trzeba z tego korzystać. Dzisiaj do obiadu podałam startą marchewkę z jabłkiem z dodatkiem chrzanu. Składniki: 0,5 kg marchewki 2 średnie jabłka 1 solidna łyżka startego chrzanu (lub więcej jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak) sok z połowy cytryny sól pieprz 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania(...)Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Jabłka również obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
na moim stole...Wykonanie: Jabłko umyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników. Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka
kolorowotorcikowo