jabłka - 25490 przepisów (strona:539/1700)

Tarta jabłkowa z migdałami 219

skusić.  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)rozgrzanym na 190 C przez 15 minut.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko

Niezły Młynek
Cupcake meksykańskie z jabłkiem 172

się skusicie na taki eksperyment, ja polecam tym razem mi się udało:) Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek szklanka cukru szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę(...)mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec do ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu  migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 268

łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy(...)minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na budyń. Wierzch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 257

owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy(...)spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
Pieczone jabłka z kruszonką 164

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka. Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli(...)kruszonka nabierze złotego koloru.   Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami

Kolizje Smaków
Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 258

nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-)  Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski i desery. Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół(...)odcinamy "kapelusiki", nożem wycinamy gniazda. Środek po brzegi wypełniamy przygotowaną masą i zakrywamy "kapelusikami". Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Po wyjęciu jabłko możemy skropić odrobiną miodu. Smacznego

kuchnia do kwadratu
Najlepsze muffiny cynamonowe 261

najlepsze cynamonowe muffiny jakie miałam okazje jeść :-) Po wyjęciu z piekarnika są pysznie chrupiące na wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku.  Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek...Niebo w gębie! :-) No i robi się je błyskawicznie. Przepis na 18 muffin. Składniki "suche": 2 szklanki mąki (szklanka 250ml) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składników, a nastepnie wszystko mieszamy. Składniki "mokre": 100g masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 3 jabłka  1/3 szklanki oleju Masło rozpuszczamy i studzimy. Jabłka kroimy w kostkę. Do drugiej miski wbijamy jajka, które przez chwilę ubijamy, a  następnie dodajemy resztę mokrych składników (wystudzone masło, jogurt, jabłka i olej) .  Wszystko mieszamy

kuchnia do kwadratu
Szarlotka z lukrem 464

Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie:   Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto(...)przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier

Ala piecze i gotuje
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami 276

powiedział, że śniadanie musi być nudne? ;)  Zapraszam na jabłka zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami zbóż To Wam będzie potrzebne: - 8 jabłek (u mnie odmiana Piros - uwielbiam letnie jabłka! :)  - pół szklanki malin(...)łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich  - 4 białka jaj  Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką. Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji i ziarna. Mieszamy wszystko, doprawiamy miodem

Sajkofanka smaku
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 212

malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi(...)Rosji :) ale mniejsza o to, bo jabłka w naszym przepisie dojrzewały na polskiej ziemi, w pięknej Wielkopolskiej wsi o nazwie Tłokinia. Drugim jabłkowym bohaterem w przepisie jest cydr lubelski, który nam bardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne

Delicious Titbits
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 256

podjętych przez Putina, który aby wywołać jakieś działania ze strony naszej, jak i całej Europy. Doprowadzić do kolejnej wojny? Bardzo możliwe, jednak ja nie o tym. Embargo na nasze jabłka spowodowało powstanie akcji #Jedzjabłka na złość Putinowi , która ma na celu wspomóc naszych polskich sadowników. Rocznie, na jednego, zwykłego mieszkańca Polski przypada naprawdę spora ilość jabłek, a zatrzymanie(...)pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski. Dokładnych informacji o produktach zaczerpniesz ze strony: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/?strona=1  "Doceń Polskie" Ponadto

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowo - cynamonowy odrywaniec - pycha! 244

. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto: 400 g mąki 20g drożdży 50g masła 4 łyżki cukru trzcinowego(...)ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm x 80cm. Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów. Środkowy pas smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Przykrywamy go kolejnym pasem i powtarzamy czynność. I znowu na górę kładziemy kolejny pas i znowu to samo. Ostatni pas smarujemy tylko masłem, posypujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Orzechowa szarlotka 416

Orzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję(...)dużych kwaśnych i twardych jabłek, najlepsze antonówki 3 łyżki miodu/cukru lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka cynamon do smaku Przygotowanie Masa jabłkowa. 1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 254

cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie  przygotować ciasto: wszystkie składniki(...)podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut

RAROSSA
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 156

więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 25 g cukru 125 ml letniego mleka 30 g letniego roztopionego masła szczypta soli 1 kg jabłek Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże. Zasypujemy połową cukru i połową letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy(...)około 20 minut, do napuszenia się. Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 100 g roztopionego masła 50 g rodzynek Składniki łączymy ze sobą a następnie rozkruszamy po jabłkach. Na kruszonkę rozrzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia się. The post Szarlotka z Kruszonką

Made By Mom And Son