moja druga propozycja na chrzan. Wspominałam już, że nie jestem twardzielem i bez dodatków jest dla mnie zbyt ostry. :-) Jabłko dodaje mu delikatności, ostry smak chrzanu równoważony jest przez słodko-kwaśne jabłko. Polecam domową produkcję chrzanu, bez sztucznych dodatków, bez "E" w składzie. Kiedy zrobimy go sami wiemy co jemy a na dodatek jemy smacznie. I gwarantuję, że z pomocą(...)blendera nie zajmie nam to więcej niż 15 minut. 100g chrzanu 1 średniej wielkości jabłko 2 łyżki śmietany sól 1. Korzenie chrzanu obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka) lub miksujemy w blenderze. 2. Jabłko ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Chrzan i jabłko łączymy ze śmietaną. Solimy. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin
Szefowa kuchnimniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy(...)sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę
Kolorowy Przepisownikdodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchew 2 jabłka 3 łyżeczki koperku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. Jabłko, także obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa i owoce przekładamy do misy dodajemy posiekany koperek, oliwę, ocet, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 min do połączenia się smaków. Smacznego
Kuchnia Łukaszajabłkowe. Idealnie sprawdzą się jako przekąska dla sportowca lub ucznia. Składniki: (8 sztuk) - jabłko - 2 sztuki - płatki owsiane - 6 łyżek - miód - 1 łyżeczka - sezam - 1 łyżeczka - jajko - 1 sztuka - olej - 2 łyżki - cynamon - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, do startego jabłka dodajemy
Fit-aminapieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać lodówkowe czystki np dotyczące mrożonych owoców. U mnie z jabłkami, bo brzoza już nie pyli, i z porzeczką :) przepis z książki Donny Hay (z moimi modyfikacjami). Ciasto z jablkami i porzeczkami 225 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)ekstraktu wanilii 2 jajka 125 ml mleka 1 jabłko, obrane i pokrojone z plasterki 3/4 szkl. porzeczek 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Na jednolita masę miksujemy mąkę z proszkiem, cukier, masło, ekstrakt, jajka i mleko. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka i porzeczki, posypujemy cukrem demerara. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo szybki w przygotowaniu deser to polecam jabłka w miodzie z dodatkiem kawy, cynamonu i wiórek kokosowych w zestawieniu z zieloną herbatą. Składniki: - zielona herbata liściasta - 1 jabłko - 1 łyżka miodu - szczypta kawy rozpuszczalnej - szczypta wiórków kokosowych - szczypta cynamonu Parzymy zieloną herbatę w imbryku, jabłko kroimy na cztery części, wydrążamy pestki. Polewamy miodem, oprószamy kawą, wiórkami kokosowymi i cynamonem
upichconaukochanej żurawiny, dzikiej róży pełnych witaminy C a także Polskiego miodu i szczypty kardamonu. Zapraszam! Dla 1-2 osób (350ml) Czas przygotowania 10 minut Składniki: 1 mała marchew 1 jabłko typu Champion (słodkie) Garść suszonej żurawiny 2 łyżeczki miodu Napar (125ml) z 2 torebek rumianku Napar (50-60ml) z niecałej torebki dzikiej róży Szczypta kardamonu Łyżeczka soku z cytryny(...)Przygotowanie: 1/ Obraną marchewkę i jabłko kroimy na małe kawałki i umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy żurawinę, miód, sok z cytryny, kardamon oraz napar z rumianku i dzikiej róży. Miksujemy długo na jednolitą całość, marchewka musi być bardzo mocno zmiksowana. 2/ Przelewamy do szklanki. SMACZNEGO i NA ZDROWIE
Kuchnia PROzdrowotnaJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć
Bulliowłosy, jestem żywsza, pełna energii...odporna...! I ma działanie odchudzające ,jeśli dodamy sok wyciśnięty z cytryny. Składniki na 1 osobę -duże soczyste jabłko -pół natki pietruszki, minimum 6 gałązek -pół szklanki wody -cząstka mango Obierz jabłka ze skórki, pokrój w ćwiartki i wrzuć do blendera. Pietruszkę umyj i wrzuć do jabłek, kawałek mango obranego ze skórki dołóż
Z Kuchni Do Kuchniśród surówek nie może zabraknąć jednej z moich ulubionych pozycji obiadowych. Tarta marchewka z jabłkiem. Pasuje zarówno do śniadania, obiadu jak i do kolacji. Proszę tylko zwrócić uwagę na wielkość porcji. Wyjątkowo w tej surówce występuje oliwa, jest niezbędna aby skorzystać z wit. A zawartej w marchewce. Składniki: Marchew 45g = 1szt. = 12 kcal Jabłko 150g = 1szt. = 70 kcal Oliwa(...)oliwek 1/2 łyżeczki = 22 kcal Obrane jabłko ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Obraną marchew ucieramy na tarce z małymi oczkami. Mieszamy marchew z jabłkiem i dolewamy oliwę, ponownie mieszamy wszystkie składniki. Otrzymujemy porcję 200g surówki i 104 kcal. W zależności od zapotrzebowania diety odmierzamy odpowiednią porcję. Przykładowo, dla diety 1200 kcal, na śniadanie potrzebujemy porcji surówki 50 kcal
IzaGotujemniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie(...)czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku
Walijskie Pichcenieżelazo i miedź. Zawiera również mało skrobi. Nie musi kojarzyć się wyłącznie z nudną papką lub dodatkiem do obiadu. Moja dzisiejsza propozycja to waniliowa jaglanka budyniowa z kawałkami jabłka i cynamonem :) Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej(...)szklanka mleka 1 łyżeczka waniliowego proszku budyniowego bez cukru jabłko pokrojone w kostkę cynamon Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. W filiżance rozmieszać budyń w niewielkiej ilości mleka. Dodać do kaszy z mlekiem i mieszając gotować do zgęstnienia. Jaglankę przełożyć do miseczki. Podawać z kawałkami jabłka, oprószone cynamonem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogulepszyć i podzielić się z Wami :) Placuszki podane są z rozetką wyciętą z jabłka i orzechami :) Składniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/4 łyżeczki cynamonu małe jabłko, starte 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: orzechy jabłko jogurt naturalny Kaszę płuczemy na sitku. Wodę solimy i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy(...)pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Zajmie to więcej czasu niż w przypadku placuszków wyłącznie na mące. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jabłkiem, orzechami i jogurtem naturalnym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsmoothie z mango, banana, jabłka i kiwi z dodatkiem siemienia lnianego, który można zakupić w sklepie internetowym Ale-raj . Składniki: Pierwsza warstwa 1 dojrzałe mango 1 jabłko Druga warstwa 2 banany 2 kiwi 1 łyżeczka siemię lniane złote ale-raj kostki lodu Przygotowanie: Do przygotowania smoothie najlepiej używać owoców schłodzonych w lodówce. Obrać owoce z skórki i pozbawić(...)gniazd nasiennych (jabłko). Do kielicha z blendera dodać miąższ z mango, jabłko, kilka kostek lodu i zmiksować na gładką i jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. Druga warstwa. Do kielicha z blendera dodać banany, kiwi, kostki lodu, siemię lniane i zmiksować na gładką i jednolitą konsystencję. Rozlać na warstwę z mango i podać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujelitra wody pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku 2-3 plasterki świeżego imbiru 5-6 plasterków suszonego jabłka(...)opcjonalnie może być świeże jabłko Przygotowanie: 1. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, bądź plasterki, natkę poszatkować, czosnek wycisnąć 2. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe, imbir i przyprawy. 3. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka 4. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe, pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować jeszcze
KreatywnePiny