kurczak - 39714 przepisów (strona:548/2648)

Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 120

sobie, swoich sporadycznych podróżach? Może za dużo, faktycznie. Ale przecież "nie tylko o kuchni" ma być. No nic, dziś krótko i na temat. W roli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie na pomidorowym sosie(...)dwie porządne szczypty świeżego pieprzu - mała, płaska łyżeczka cukru (marynata powinna być słodkawa, octowa, słodka i odrobinę pikantna) Łączymy wszystkie powyższe składniki oprócz soli , obtaczamy dokładnie całe piersi z kurczaka. Odstawiamy na minimum godzinę. Jeśli kurczak był bardzo zimny, prosto z lodówki, może się przez ten czas marynować w pokojowej temperaturze. Poza tym taką pokojową temperaturę powinno mieć mięso przed

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 154

złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś z kurczaka grubo ciachana na sosie ze świeżych kurek. Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek Garść oczyszczonych kurek smażymy na maśle i oliwie (proporcje pół na pół). Po paru minutach(...)solimy i pieprzymy, dolewamy ok. 100 ml rzadkiej śmietanki kremówki (30%). Czekamy kolejne parę minut na wolnym ogniu aby sos zgęstniał. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą

Right Behind The Kitchen
ORIENTALNY KURCZAK 253

Trochę orientu na obiad, lekko dopracowane i inne piersi z kurczaka, soczyste i chrupiące ziemniaczki, zaskoczą niejednego smakosza. Obiad prosty,ale jakże aromatyczny! Składniki -piersi z kurczaka -ziemniaki -miód spadziowy -musztarda sarepska  ROLESKI -oliwa z oliwek -nać selera -szafran -sól himalajska różowa i pieprz ziołowy do smaku -Karahi Chicken Masala  SKWORCU Piersi z kurczaka umyj, pokrój na kotlety(...)Przygotuj marynatę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej, do chłodnego miodu, dodaj musztardy, pieprzu, soli, oliwy z oliwek. Wymieszaj marynatę i natrzyj nią kurczaka. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej na 2 godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami 144

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka ciecierzycy (400 g) - 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy

Kuchenne Wariacje
Udka kurczaka w borowikach 150

Grzybki w tym roku w sumie dopisały, szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ).  Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami

Smaki Ewy
Kurczaki z pieca 102

małe kurczaki po ok 1,5 kg marynata 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć(...)kurczaki do brytfanki, podlać wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec przez godzinę. Po godzinie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 st i uruchomić termoobieg. Po ok 20 min kurczaki powinny się pięknie przyrumienić

Gotowanie jest łatwe
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 259

pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia(...)ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać. Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym

Gospodyni Miejska
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 231

drobnego makaronu (np. małych muszelek) 400 g piersi z kurczaka 1 puszka ananasa w plastrach 1 puszka kukurydzy 1 pęczek pietruszki 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz słodka papryka  ostra papryka Dzisiaj u mnie sałatkowo. Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem(...)kukurydzą, to prosta i smaczna sałatka z bezpiecznych składników, których odpowiednio dobrane ilości są praktycznie z góry skazane na sukces :) Kurczaka opłukać, usunąć błony i pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski, wlać olej, ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Wagę makaronu podałam

Świat Domowej Kuchni
Kebab drobiowy 124

jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka  szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny(...)czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 czerwona cebula Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki

Codzienne Gotowanie
Mulligatawny 115

jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni. Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem, ponieważ kiedyś(...)Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)  Składniki :  Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić

Codzienne Gotowanie
pora na zupę fasolową 122

tylko uwiedzie nas swym smakiem, lecz będąc źródłem cennego białka,  dostarczy naszemu organizmowi energii  i pomoże przezwyciężyć jesienne chłody. składniki dla sześciu osób wywar 1 udo z kurczaka 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa(...)szklanka fasoli 1 marchew 1 łyżka masła 1 spory  ziemniak kawałek korzenia selera  1 cebula 2 l wywaru z mięsem kurczaka szczypta otartego majeranku                     100 ml słodkiej śmietany domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki lub koperku sposób przygotowania Na trzy godziny przed gotowaniem, szklankę fasoli wrzucamy

Miód i pieprz
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 143

Pierś z kurczaka, mięsko często-gęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha. Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka zrobić 12 kotletów. Kwestia noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu. Dziś zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to rzecz jasna makaron! Piersi(...)kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej jakości patelni do grillowania od  ROSSI.PL Na czym polega jej wyjątkowość? Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka. Ciepło rozprowadza się powoli. Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu. Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje. Łatwa w utrzymaniu czystości. Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek. Do dzieła

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros 15212

Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego(...)pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu   Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce. Ketchup

Kulinarne Przeboje
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką 209

Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4 osób. Pomysł na dość szybki obiad. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 szklanka sezamu 2 łyżki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki olej do smażenia Marchewka(...)młodej marchewki 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: dowolna sałata do podania (użyłam lodowej) Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu

Bullio
Zupa nachosowa 142

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki(...)łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 200 ml śmietanki 30% sok z 1 cytryny świeża kolendra sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania