kurczak - 39714 przepisów (strona:547/2648)

Kurczak curry w stylu tajskim 92

Proste, niemal „jednopatelniowe” ;) danie w tajskim stylu. Kawałki piersi kurczaka smażone z pokrojonymi na talarki ziemniakami i orzeszkami ziemnymi (co by chrupnięcie było), doprawione aromatycznymi przyprawami w postaci pasty curry, imbiru, czosnku, czy sosu rybnego. Całość gotowana w mleku kokosowym (które trochę łagodzi dość ostry smak czerwonej pasty curry). Jeśli poszukujecie nowych smaków to to danie jest właśnie(...)Przy okazji rozgrzewa, jest więc dobre podczas niezbyt sprzyjającej jesiennej aury :) Składniki (2-3 porcje): 2 pojedyncze piersi kurczaka (lub 1 podwójna) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1-2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka kokosowego 300 g ziemniaków 50 g orzeszków ziemnych

MyCookBook.pl
Kurczak pieczony 94

Dodatek czarnuszki i ziół sprawia że kurczak jest bardzo aromatyczny . Mięso jest bardzo soczyste i smaczne.                       Składniki: 1 mały kurczak 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka ziół do drobiu ¼ szklanki oleju(...)Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy kurczaka zewnątrz i od wewnątrz.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 107

bardzo! Tym bardziej, że w powietrzu czuć już zbliżające się wielkimi krokami święta, co nastraja baaaaardzo pozytywnie :)  Dlatego w dosłownie 15 minut przygotowałam francuskie sakiewki ze szpinakiem, soczystym kurczakiem i serem pleśniowym. Może nie są typowo świątecznym daniem, ale bardzo miło zrelaksować się, przegryzając coś pysznego :) Francuskie sakiewki ze szpinakiem Wiem, że ostatnio na blogu dominuje szpinak, szpinak(...)chwili przychodzi mi do głowy nowy pomysł jak go wykorzystać! Dlatego dzisiaj znowu będzie zielono ;) I jak zwykle - prosto i szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka z zupek chińskich 201

pierwszy na blogu i w ogóle w mojej kuchni sałatka z zupek chińskich.  Składniki: 3 zupki chińskie (u mnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez   Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej(...)wody, odstawić do momentu kiedy będzie miękki, dokładnie odcedzić. Kurczaka pokroić w kostkę smażyć go na dosłownie łyżce oleju razem z dodanymi do zupki przyprawami i olejkami. Można doprawiać według swojego uznania pieprzem, solą, curry i papryką. Gdy kurczak się obsmaży odstawić go i ochłodzić. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Gdy kurczak i makaron będą już zimne wszystko razem

Pychotkaaa
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 222

szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde. I tak od dłuższego czasu chodziły(...)wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji wysokiej jakości patelni

bistro mama
Paprykarz z kurczaka 150

Dzisiaj kolejna propozycja książkowa, która znajduje się w ostatniej proponowanej lekturze na naszym blogu czyli „ Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) „. To pyszny paprykarz z kurczaka, który łatwo przygotować, a jednocześnie wyśmienicie smakuje Składniki: - 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) - 1 cebula - 2 łyżki oliwy - 1 duża czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki słodkiej(...)wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczka soli morskiej - 1/2 szklanki bulionu z kurczaka - 120 g kwaśnej śmietany 18% Składniki dla 2 osób. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając aż warzywa się zrumienią. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy kolejne 5 minut

Kuchenne Wariacje
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 146

Typowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie(...)kurczaka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki (szybciej nam się ugotują) Do garnka o poj. 2,5 l wrzucamy wszystkie warzywa i uda z kurczaka, zalewamy wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo

IMPRESJA SMAKU
kurczak faszerowany 144

Składniki: 1 szt kurczak świeży  1 szt papryka czerwona 200 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego ) sól pieprz olej przyprawa do kurczaka pikantna Prymat Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą noc w lodówce. Farsz(...)Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Można podawać na ciepło jak i na zimno

Darcia w kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem i serem 146

Uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach. Potrawę podałam z sosem cygańskim, który otrzymałam od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 1 filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz(...)dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję małą kostkę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oleju. Oprószam solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych

Tradycyjna kuchnia Kasi
casserole: garnek czy zapiekanka 144

dzisiejszym przepisie proponuję drób, który ostatecznie trafia do piekarnika, ale jeśli ktoś piekarnika nie ma, to spokojnie może mięso udusić na kuchence i nadal będzie miał casserole ;) casserole z kurczaka z oliwkami 4 ćwiartki kurczaka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 80 dkg pasteryzowanych pomidorów, 15 dkg oliwek (kolor dowolny, ja wymieszałam zielone i czarne), 1 łyżka igiełek rozmarynu(...)łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, pęczek pietruszki Ćwiartki kurczaka przetnij na pół i obsmaż na oliwie. Wyjmij z rondla i odstaw pod przykryciem. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na pozostałym po smażeniu kurczaka tłuszczu. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj na minutę do cebuli. Włóż z powrotem kurczaka, dodaj pokrojone pomidory, posiekany rozmaryn, oliwki, miód, dopraw solą

Eksperyment sobotni
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 140

Rozpoczynamy serię "zas TRZY k kurczaka!" czyli jak wykorzystać jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym(...)wyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak pieczony na ryżu 194

Aromatyczny kurczak, pyszny ryż i warzywka. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. Danie można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Przyprawy do kurczaka jak i do zalewy można dać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro. składniki: składniki do zapiekania 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki(...)cukinii 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc.  Przygotować

Monia miesza i gotuje
Słońce na talerzu 175

uczucie Może przesadziłam z tym dodatkowo ostrym ryżem curry - ze zwykłym było by chyba smaczniejsze ale nie wyglądało by tak cudownie - potrzeba mi słońca w te zimowe dni Kremowy kurczak curry na ostro łatwe dla 2-3 osób ok 45 minut Składniki  4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej(...)łyżeczki cukru, najlepiej brązowego  2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)  1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)  olej  sól, pieprz Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w paski i dobrze obsypujemy solą i pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 115

coś lekkiego mamy w kilkanaście minut coś mało kalorycznego. Też nie ukrywajmy  - jak najdzie nas leń, to mrożona sprawdza się doskonale. Do tego dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu(...)Przykrywany garnek. Po ugotowaniu wsypujemy warzywa do jakiegoś naczynia, dodajemy masło i szczyptę soli. Po rozpuszczeniu masła i wymieszaniu wszystkiego, warzywa są gotowe do podania. Na rozgrzaną oliwę kładziemy kurczaka - pamiętacie - nie ma temperatury, to nie ma koloru, jak nie ma koloru, to nie ma smaku. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzem. Po szybkim zrumienieniu kurczaka ściągamy

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 106

zziębniętą, ogołoconą. No ale nie oszukujmy się - jaka by nie była, trzeba ją kochać! A ta kura... jakie ma piersi! Skusiłem się i zebrałem pozostałe składniki na pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem. A dobrałem mianowicie: - dwa filety z w/w kury - 1 małą cebulę - 2 duże, podłużne ziemniaki - ok. 100 g koziego sera - po 4 szt. liścia(...)ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - gałązkę tymianku i rozmarynu - czubatą łyżkę mąki - natkę pietruszki - lampkę białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sol, biały pieprz Kupując tzw. podwójną pierś z kurczaka jest taka część, która łączy obie piersi. Po oddzieleniu filetów od siebie, postanowiłem użyć tą część korpusu do sosu. Na rozgrzanej patelni poddusiłem na 1 części masła następujące składniki: drobno

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania