Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownica Sernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie(...)mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem
Kuchnia domowa Anitylko w Halloween, ale i na co dzień. Polecam! 3 pełne szklanki: * sok z czarnej porzeczki- 150 ml* * woda- 450 ml * skrobia ziemniaczana- 3 łyżki z małą górką * jabłko- 1 szt. * cytryna- sok 1 łyżka * żelki- do ozdoby 300 ml wody wraz z sokiem wlać do garnka i zagotować. Pozostałą część wody wlać do kubeczka, dodać skrobię i dokładnie wymieszać(...)rózgą. Skrobiową mieszankę przelać do garnka i mieszać, aż do zgęstnienia. Na koniec wlać sok z cytryny. Jabłko zetrzeć na tarce. Do szklanki/pucharka wlać 2/3 kisielu, ułożyć starte jabłko i wierzch zalać kisielem. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! :) * powinien to być sok zagęszczony, taki do rozcieńczania. Jeszcze łatwiejszą wersją domowego kisielu jest kupno 1 litrowego soku do picia
Kraina Miodem Płynącawino do jakiejkolwiek potrawy,wybierzcie wino,które Wam naprawdę smakuje.Dodawanie innnego nie ma sensu,zepsuje tylko smak potrawy. 1/2 czerwonej kapusty 1 szklanka cydru i trochę 1 kwaskowate jabłko 1 cebula 4 goździki sól,szczypta cukru Kapustę obrać ze zwiędłych liści i drobno poszatkować.Jabłko obrać,pokroić w ćwiartki,następnie na plasterki.Rozdrobnić obraną cebulę. Roztopić w garnku gęsi smalec(...)wlożyć cebulę i podsmazyć.Dodać poszatkowane jabłko i podsmażyć.Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru. Do pieczonej gęsi i duszonej w cydrze czerwonej kapusty podałam kluski śląskie,przepis: tutaj Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido 1 duże kwaśne jabłko 3-4 cm imbiru 5 gałązek zielonego majeranku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła ghee lub oleju 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól,pieprz Wykonanie: porcje schabu rozbić(...)wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkę posiekać majeranek do schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składników, które każdy zawsze ma w domu takich ja cebula, jabłko, ogórki kiszone… no i składnik główny śledzie. Często ją przygotowuję i zawsze wszystkim smakuje. Pyszna i prosta sałatka ze śledzi – zapraszam serdecznie. Sałatka ze śledzi – składniki: ok. 0,5 kg śledzi (matjasy) 2 cebule 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu Śledzie(...)namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę i lekko odciskam sok. Składniki łączę i mieszam z majonezem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin…. i już ;)! Smacznego Post Sałatka ze śledzi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzepadam za selerem. Używam go w kuchni ale bez szału Natomiast coś, co uwielbiam, to surówka z selera :)! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego(...)trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo. Tak czy inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam. Surówka z selera: seler 1-2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać
UgotujmyTo.plBezglutenowe! Niesamowicie delikatne , puszyste i lekkie! Smażone bez tłuszczu …. z dodatkiem jabłek i płatków owsianych są fantastycznym pomysłem na zdrowe i lekkie śniadanie. Wspomagają przemianę materii i sycą na długie godziny. Śmiało mogą sięgać po nie osoby będące na diecie! Spróbujcie … a zakochacie się w nich od 1 kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mąka ryżowa(...)szkl * jabłko – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko podgrzewamy , a następnie 0,5 szklanki mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce , by pracowały. Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiewamy , dodajemy płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami. Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Jabłka obieramy , kroimy
Ostra na Słodkopropozycja na roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki. Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże. SKŁADNIKI 1,5 kg. kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka(...)już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki. Następnie rozkładamy na płacie równomiernie żurawinę i na to suszone jabłka. Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte. Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek
W kuchennym oknie EwyPork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce połączyć(...)sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut. Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wymieszać składniki sosu. W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok. Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko
Kulinarny karnet Christopheraszklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek" Nadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta(...)zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę
Moje pyszne gotowaniemargaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka(...)dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa. Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją). Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać. Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć
Moje pyszne gotowaniemąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek. Przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka. Placuszki należy obrócić kilka razy. Zdejmujemy na papier
Maminek kulinarnyPyszna rosyjska sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami w mojej wersji :) Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ... SKŁADNIKI 6 filetów śledziowych z oleju 2 małe jabłka 4 ogórki kiszone 3 średnie ziemniaki 3 jajka 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku garść sałaty lodowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy(...)Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy razem w misce. Koperek, szczypiorek i sałatę drobno siekamy. Dorzucamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem (uwzględniając słoność majonezu). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pyszna sałatka ze śledzi gotowa :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprzyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych pojemnikach w łazience. Katarzynki należy wykrawać za pomocą specjalnej foremki - takiej(...)przy czym nic nie zaszkodzi pierniczkom jeżeli zostaną wycięte foremkami w innych kształtach. Moje Katarzynki stały się miękkie po dwóch tygodniach leżakowania w szczelnie zamkniętych, plastikowych pojemnikach, z dodatkiem jabłka (ale tylko przez pierwszy tydzień) w łazience. Źródło przepisu: Moje Wypieki
Gospodyni Miejska