Przepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki(...)rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy
e-PrzepisyKulinarnelekko zielony) 1 łyżeczka młodego jęczmienia 1 łyżeczka błonnika witalnego sok z 1/4 cytryny 100 ml jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w mniejsze kawałki (można użyć jabłka ze skórką). Banan obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Owoce umieszcamy w blenderze, dodajemy jęczmień, błonnki, sok z cytryny oraz jogurt naturalny
DefinicjaSmakubardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
karmelowyPrzepis na pyszną i szybką surówkę z marchewką, jabłkiem i porem. Idealna do obiadu czy na grilla. Składniki: por 2 średnie marchewki duże jabłko łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta imbiru pół łyżeczki cukru 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie Pory kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)minut. Następnie odcedzamy na sitku. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew również obieramy i ścieramy. Warzywa i jabłko wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i jogurt. Dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarneduże lub 2 małe jabłka, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 6 łyżek śmietanki kremówki 30%, 5 łyżeczek płatków migdałowych, ew. garstka rodzynek 1 jajko, 2 łyżki mleka Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować
Plate of JoySkładniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki(...)średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka.Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie; Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól(...)Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Nadzienie: obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc
Anioły w kuchnirowniesz inny np. brazowy lub dziki) -1 kg jablek -1/3 soku z cytryny -cukier -cynamon -maslo -mleko (nie musowo) SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jablka myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jablka doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem ( dobrze jest dosypywac cynamonu w malych ilosciach, wymieszac i sprobowac , bo mozna(...)wykladamy na sito i odsaczamy z nadmiaru plynu, studzimy. Nastawiamy piekarnik na temp. 180 stopni. Naczynie zaroodporne smarujemy maslem. Wykladamy czesc ryzu a pozniej jablek i znow ryz, jablka i konczymy cieniutka warstwa ryzu (tak aby ledwie, ledwie przykryl jablka). Posypujemy jeszcze raz cynamonem i cukrem. Dodajemy kilka wiurek masla i wsadzamy do piekarnika . Pieczemy 35 minut
PychaDaniaPlacuszki, które przemycają mięsko, połączenie słodkiej dyni i jabłka z mięsem, może wydawać się dziwne(...)się zastanawiać, zróbcie i patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko 2 łyżki mąki żytniej łyżka oleju szczypta cynamonu Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy
MamaOskarkaDomowy kisiel, chyba prostszego deseru zrobić się nie da. Nie patrzcie po szafkach czy przypadkiem nie uchowała się gdzieś torebka kisielu. Nie. Macie owoce? To do dzieła. Potrzebujemy: 1 jabłko półtorej szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy starte jabłko, doprowadzamy(...)wrzenia. W szklance zimnej wody "rozpuszczamy" mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wrzącej wody z jabłkiem, energicznie mieszając. Całość musi się zagotować i można się zajadać. ;) Skomentuj
MamaOskarkajeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Buraczki i jabłko umyć i obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Razem z buraczkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać z śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem
Świat Smakusię ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 średnie pory 2 jabłka 2 – 3 łyżki(...)śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Pory przekrawamy w poprzek na pół, po czym kroimy w plastry ok 3mm. Tak pokrojone pory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dokładnie odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy do porów razem ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Surówka z pora pojawił się poraz pierwszy
Za drzwiami kuchniBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków 1 jabłko sok z połowy cytryny 4 łyżeczki chrzanu (albo wedle uznania) sól, pieprz czarny, cukier 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez(...)około 2 godz, aż staną się miękkie. Buraki odstawiamy do wystygnięcia, następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy do buraków. Dodajemy również chrzan, sok odciśnięty z cytryny, przyprawy i oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarnemarca), wpadłyśmy na pomysł przygotowania szybkiej tarty. Queen of the day: Składniki: 260 g mąki 170 g masła 3 żółtka 100 g cukru pudru ok. 2 kg jabłek cynamon (wedle uznania) cukier (do smaku) Przepis: DŻEM: Jabłka drobno skrojone lub starte na tarce gotujemy/prużymy w garnku wraz z cukrem i cynamonem, które dodajemy wedle uznania i stopnia kwaśności(...)jabłek. CIASTO: Mąkę, masło, żółtka i cukier puder zagniatamy i dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), po czym wkładamy w folii aluminiowej na 30 min. do lodówki. Potem ciasto formujemy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy pod ciężarem ok. 15 min w 175st. Następnie dodajemy dżem i pozostałe ciasto układamy w paseczki na wierzchu. Całość pieczemy około
WeAreCrazy