jabłka - 25490 przepisów (strona:561/1700)

Sałatka śledziowa 70

więc powiecie na sałatkę śledziową dzisiaj na kolację? Sałatka śledziowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 6 filetów śledziowych a'la matjas, 4 ogórki kiszone, 3 jabłka, białą część pora, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku. 1. Filety śledziowe osącz(...)zalewy, wymocz przez kilka godzin w wodzie, a następnie przepłucz na sicie i pokrój na mniejsze kawałki. 2. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. 3. Ogórki i jabłka pokrój w kostkę, a pora w półkrążki. 4. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj. 5. Jajka obierz i pokrój w kostkę. 6. Przygotuj sos - jogurt połącz z musztardą

Z notatnika dietetyka
Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki 60

kotletów, jeden to ok. 95kcal, B: 16,5g, T: 0,8g, W: 6,4g. Składniki na 6-7 sztuk: – 500g mielonego mięsa z indyka – 1 pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka soli – ¾ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano – sos Tzatziki – 1 czerwona cebula – 50g fety – 50g kiełków – sałata Jabłko ścieramy(...)łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą. Smacznego! Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i cebulę, rozdrabniamy 2 s/obr. 10 . Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrabniamy ponownie 2 s/obr. 10 . 2. Dodajemy mięso z indyka, tymianek, sól i pieprz, mieszamy

Be Fit Be Strong
Surówka z selerem konserwowym 68

Surówka z selerem konserwowym Dziś mam dla Was przepis na szybką surówkę do obiadu. Połączenie selera konserwowego, słodkiej marchewki i soczystego jabłka. Taka surówka z selerem konserwowym doskonale pasuje do mięsnych sosów. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Spróbujcie. Składniki: pół słoika selera konserwowego Moryń (słoik 290 g) 125 g marchewki (waga po obraniu) 1 łyżka majonezu 2 łyżki(...)naturalnego jogurtu sól i pieprz do smaku 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 średnie słodkie jabłko Przygotowanie: Do miski przekładamy seler konserwowy (odsączamy go z zalewy). Dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i startą w słupki marchewkę. Jeśli nie macie krajalnicy, która to umożliwia, to można zetrzeć marchewkę na grubych oczkach. Do składników dodajemy jogurt, majonez, szczypiorek i doprawiamy wszystko

Słodkie okruszki
Puszyste racuszki jaglane 120

śniadaniowe jak te dzisiejsze racuszki.  Składniki: 2 jajka  1 łyżka ksylitolu 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości jabłka Jeśli chcecie żeby placuszki były puszyste, to musicie ubić białka na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cynamon, sodę, mąkę oraz maślankę i mieszamy wszystko do połączenia składników(...)koniec ostrożnie łączymy z pianą z białek. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciastka. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej kokosowy) na złoty kolor z obu stron

Cynamonowe szczęście
Surówka z Czerwonej Kapusty 58

przygotowania. Jest to idealny sposób na przemycenie warzyw, a tym samym witamin w pysznym daniu z dodatkiem surówki. W swoim składzie zawiera ona oczywiście czerwoną kapustę, marchewkę, jabłko oraz pora, czyli same witaminki. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, który Wam zaprezentuję, jest bardzo łatwy, a surówka bardzo smaczna. Jestem pewna, że dopełni swoim smakiem każde danie obiadowe(...)Jest bardzo szybka, łatwa i smaczna. Polecam ją każdemu z Was. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g czerwonej kapusty 2 marchewki 1 duże jabłko 1/2 pora 1-2 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować, zasolić i odstawić na 20-30 minut by zmiękła. Marchewkę

Przepiski.pl
Surówka kiszona do kwadratu 75

wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Choć z kiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko, kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki. Ja dziś pozostałam jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉 Surówka kiszona do kwadratu - przepis(...)porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 500g kiszonej kapusty, 3 kiszone ogórki, czerwoną paprykę, jabłko, 4 łyżki oleju lnianego, pieprz do smaku. 1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Ogórki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3. Paprykę pokrój w drobną kostkę. 4. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem i zalej olejem lnianym

Z notatnika dietetyka
Racuchy z jabłkiem i marchewka bez drożdży. 76

Pyszne racuchy z jabłkiem i marchewka według przepisu z kanału Słodki Smak Pasji. Rewelacyjne na siadanie lub kolacje. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 ml mleka 300 ml maślanki lub kefiru 150 g startego jabłka 150 g startej marchewki cukier puder do posypania racuchów odrobina cukru z wanilia lub cynamonu(...)wymieszać. Do maki wbić jajka i mieszając powoli dodawać mleko i kefir. Gotowe ciasto na racuchy odstawić na bok na min 15 minut. W międzyczasie zetrzeć marchew i jabłko i dodać je do gotowego ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując zgrabne racuchy. Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Warzywna zupa krem z jarmużu z jabłkiem 142

Sezon na jarmuż już w pełni, więc w naszej kuchni nie mogło zabraknąć vege zupy kremu z jarmużu. Jej wyrazistego smaku i słodkiej nuty doda jabłko. Idealnie komponuje się podana z chipsami z jarmużu i z jajeczną grzanką. Spróbujcie :) Składniki:   1/2 korzenia selera 1 pietruszka 400 g jarmużu 1 marchewka 5 średnich ziemniaków 2 średnie jabłka(...)cebula 2 litry wody sól + pieprz papryka słodka i ostra do smaku  ziele angielskie + liść laurowy Przygotowanie:   Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, por, pietruszkę, seler, marchew i jabłko kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, które wyjmujemy przed dodaniem jarmużu. Po dodaniu zielonych liści, dusimy je pod przykryciem około

ChilliJemy
Dżem dyniowo jabłkowy z pomarańczową nutą 129

Składniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę

Qchnia po prostu
Owsianka pieczona 50

nieco dziwny… no bo przyzwyczailiśmy się przecież do gotowanej owsianki, prawda? A ja mam dla Was to pyszne i zdrowe danie w innej formie. Owsianka pieczona z dodatkiem jabłka i cynamonu, smakuje prawie jak szarlotka. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy zalać na noc płatki mlekiem, a rano tylko dodać ulubione dodatki i włożyć owsiankę do piekarnika(...)uśmiechem na twarzy całą swoją porcję Owsianka pieczona – składniki (3 porcje): 15 łyżek płatków owsianych górskich, około 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego albo wody, średnie jabłko, płaska łyżeczka cynamonu, dowolne dodatki, np. orzechy włoskie, jogurt naturalny, suszona żurawina, płatki migdałowe… Owsianka pieczona – sposób przygotowania Najpierw wsypujemy płatki do naczynia do zapiekania i zalewamy je mlekiem

Natka Pietruszki
ADŻYKA (ADŻIKA) 325

dzisiejszym poście bardzo pyszny ostry sos, niezmiernie popularny w Ukrainie.  Składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi 0,75 kg czerwonej papryki 0,5 kg jabłek antonówek 0,5 kg cebuli 4-5 ząbki czosnku (jak kros lubi może dodać więcej ) 2-3 ostre papryczki chili pieprz 2 łyżki soli 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa 2. Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy na paski i tak samo jak pomidory przepuszczamy przez maszynkę. 3. Cebule obieramy z łupiny - mielimy. 4. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, mielimy 5. Marchewkę obieramy ze skorki, kroimy na mniejsze części i również mielimy 6. Papryczkę chili drobno kroimy lub również mielimy przez maszynkę. 7.. Wszystkie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki 172

grillowanych ryb, ale także do  smażonych dań mięsnych, smaczna zdrowa i w wykonaniu ekspresowa. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki Składniki: 300g kiszonej kapusty 3 marchewki 1 jabłko 1 cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek Szczypta soli Pieprz do smaku Surówka z kiszonej kapusty i marchewki – przepis Przygotowanie: Odmierzoną ilość kapusty kiszonej odciskamy(...)nadmiaru soku i wkładamy do salaterki Marchew obieramy i razem z jabłkiem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby straciła ostrość możemy ją sparzyć wrzątkiem, następnie dodajemy do salaterki Do surówki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oprószamy cukrem, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek, następnie wszystkie składniki

Księga-Smaku
Wątróbka drobiowa z karmelizowanym jabłkiem 77

Składniki wątróbka drobiowa 700 g marynata szklanka mleka 1 łyżka miodu pozostałe składniki 1 jabłko olej do smażenia. 1 łyżka masła 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 1 łyżeczka miodu cynamon natka pietruszki i odrobina kolendry Przygotowanie Oczyść wątróbkę i opłucz pod zimną wodą. Następnie namocz ją w mleku z łyżką miodu i pozostaw na minimum dwie godziny w lodówce(...)plasterki lub piórka i podsmaż na oliwie aż do zeszklenia. Potem przełóż podsmażoną cebulkę do miseczki. Na patelni teraz rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone kawałki obranego jabłka. Polej całość 1 łyżeczką miodu i posyp odrobiną cynamonu. Kiedy jabłko się skarmelizuje, dodaj podsmażoną cebulę i odstaw z ognia. Mleko odlewamy, a samą wątróbkę obsmażamy na dość dużym ogniu

KUCHNIA POLSKA
Surówka z pora, marchewki i jabłka 83

przygotowaniu surówka z pora, marchewki i jabłka idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większy por 1 średnia marchewka 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 12% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w cieniutkie półplasterki następnie sparzamy go wrzątkiem, do miski przekładamy pora, na grubych oczkach tarki(...)ścieramy marchewkę i jabłko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL