porze roku trudno o własne sałaty, za którymi tęsknię ostatnio. W związku z tym postanowiłam wykorzystać te kupne i połączyć ze słodkim jabłkiem i zapachem limonki, za którą przepadam. W ten sposób powstała przepyszna surówka idealna do obiadu. Składniki : ok. 100 g mieszanki sałat ćwiartka długiego ogórka małe jabłko szczypiorek z jednej dymki skórka starta z połowy limonki(...)połowy limonki pół łyżeczki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Ogórek pokroić w półtalarki, a jabłko w zapałki. Szczypiorek dymki pokroić na drobno. W salaterce umieścić mieszankę sałat, dodać ogórek, jabłko, szczypiorek i skórkę z połowy limonki. Całość skropić sokiem z połowy limonki. Tuż przed podaniem skropić surówkę miodem i olejem rzepakowym
Weekendy w domu i ogrodzieBloglovin W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu. Dlatego jest idealną opcją na niedzielny czy świąteczny obiad. The post Pieczona kaczka z jabłkami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest(...)równie dobra. Smakuje jak pyszny deser! Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 duże jabłko Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy miód, cynamon i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut
Kuchnia MagdaLenyOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest(...)równie dobra. Smakuje jak pyszny deser! Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 duże jabłko Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy miód, cynamon i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut
Kuchnia MagdaLenygruszki czekoladą. Za pomocą białej czekolady tworzymy oczy (lub na czekoladę doklejamy mini beziki) i pisakiem rysujemy źrenice oczu. 6. Usta z zębami – jabłka – migdały blanszowane Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki. Za pomocą noża wycinamy wewnątrz rynienkę, w której umieszczamy przekrojone na pół migdały. 7. Miotły wiedźmy – paluszki solone – ser w plastrach
Be Fit Be Strongsłodzona. Do dzieła! Składniki: – 150g mąki żytniej – 75g zimnego masła – szczypta soli – 3 banany – 2 łyżki soku z cytryny – 4-5 jabłka – 3/4 łyżeczki cynamonu – erytrol Dodatkowo: – śmietanka 30%/ lody z bananów – listki mięty – surowe kakao – erytrol w pudrze – płatki migdałów Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni(...)oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Banany miksujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i wylewamy na surowy spód. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w podłużne plastry. Plastry układamy w rozetę. Całość oprószamy cynamonem i erytrolem. Pieczemy 30-35 minut. Podajemy z ubitą śmietanką lub gałką lodów
Be Fit Be Strongmąki orkiszowej – 60g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka, o temp. pokojowej – 10g masła – szczypta soli Składniki na mus: – z tego przepisu lub: – 700g jabłek – 20ml soku z cytryny – 1 łyżka ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie) – ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) Składniki na sos waniliowy: – 150ml mleka, o temp. pokojowej(...)szczypta soli NALEŚNIKI: Masło roztapiamy. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 20-30 minut. Smażymy na patelni bez tłuszczu (lub z minimalną ilością). MUS: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na mus umieszczamy w rondelku i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż zaczną się rozpadać, od czasu do czasu
Be Fit Be StrongSurówka z kiszonej kapusty i jabłka Soczysta i bardzo smaczna surówka, która świetnie pasuje zarówno do ryby, mięsa jak i do frytek. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 suszone pomidory w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz mielony *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki(...)Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Marchew obieramy i ścieramy na mniejszych oczkach tarki *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około 30 minut aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS
Blog z Apetytemjest już tylko śmietnik. Tym razem by mi było bardzo (bardzo, bardzo, bardzo) szkoda wyrzucić do kosza mój wypiek. Są pewne przyczyny. Raz, że natarłam się ponad kilogram jabłek, a wierzcie mi lub nie, tarki w kuchni to ja używać nienawidzę i jest to jedno z najszczerszych uczuć w moim życiu! Dwa, że przekonana o swoim sukcesie postanowiłam swój(...)niewątpliwą przyjemność je spożywać również, przez co przepis jest jednym z najbardziej wyczekiwanych w tym stuleciu. Składniki (na dwie keksówki lub jedną dużą blachę): 900 gramów tartych jabłek 450 gramów mąki żytniej typ 1850 1 szklanka oleju rzepakowego szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody 4 małe jaja łyżeczka cynamonu
Mango PapajaPiernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Piernik z jabłkami i The post Piernik z jabłkami i orzechami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go cukrem pudrem, jednak oprószając nim wtedy ciasto dopiero po upieczeniu. Jeśli s The post Proste ciasto z jabłkami i migdałami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzygotowaniu, prosty skład, wrzucasz do środka co chcesz, tym samym wzbogacając smak. Sok, może bardziej koktajl, bo taką ma gęściejszą, solidną konsystencję. Do swojego soku, koktajlu dodaję banany i jabłko, czasem blenduję samą marchew. Zdarza się, że sok marchwiowy łączę z sokiem z pomarańczy i gruszkami. Spróbujcie każdej wersji, bo na tym polega domowe tworzenie:-) Dziś wzbogacony witaminami, z dodatkiem(...)owoców, pyszny, zdrowy, domowy, z wyczuwalnym miąższem. SKŁADNIKI: 5 marchewek 2 banany 1 jabłko 2,5-3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie: sok z połowy cytryny oraz łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE: Marchew obieram, odcinam końce. Banany i jabłko obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę. Marchew z 1,5 szklanki wody umieszczam w misie blendera stojącego i blenduję na gładko. Dodaję jabłko
Zasmakuj Kuchnismakowało:) 5-6 pomidorów 2 pory 1 jabłko (twarde, kwaskowate) garść roszponki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sparzone i pozbawione skórki pomidory kroimy w ósemki. Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Oprószamy je niewielką ilością soli i odstawiamy. Po chwili odciskamy nadmiar soku. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy na cieniutkie półplasterki. Roszponkę myjemy, osuszamy. Wszystkie składniki łączymy
Smaki Na Talerzufrancuskiej 200 g gęstej śmietany 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny Świeżo mielony pieprz 1 jabłko Sposób przygotowania: Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie zrobiło się sine). Następnie dodajemy do tego majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość delikatnie mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne