powiedział, że śniadanie musi być nudne? ;) Zapraszam na jabłka zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami zbóż To Wam będzie potrzebne: - 8 jabłek (u mnie odmiana Piros - uwielbiam letnie jabłka! :) - pół szklanki malin(...)łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich - 4 białka jaj Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką. Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji i ziarna. Mieszamy wszystko, doprawiamy miodem
Sajkofanka smakumalinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi(...)Rosji :) ale mniejsza o to, bo jabłka w naszym przepisie dojrzewały na polskiej ziemi, w pięknej Wielkopolskiej wsi o nazwie Tłokinia. Drugim jabłkowym bohaterem w przepisie jest cydr lubelski, który nam bardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne
Delicious Titbitspodjętych przez Putina, który aby wywołać jakieś działania ze strony naszej, jak i całej Europy. Doprowadzić do kolejnej wojny? Bardzo możliwe, jednak ja nie o tym. Embargo na nasze jabłka spowodowało powstanie akcji #Jedzjabłka na złość Putinowi , która ma na celu wspomóc naszych polskich sadowników. Rocznie, na jednego, zwykłego mieszkańca Polski przypada naprawdę spora ilość jabłek, a zatrzymanie(...)pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski. Dokładnych informacji o produktach zaczerpniesz ze strony: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/?strona=1 "Doceń Polskie" Ponadto
W kuchni Karmel-itki. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto: 400 g mąki 20g drożdży 50g masła 4 łyżki cukru trzcinowego(...)ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm x 80cm. Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów. Środkowy pas smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Przykrywamy go kolejnym pasem i powtarzamy czynność. I znowu na górę kładziemy kolejny pas i znowu to samo. Ostatni pas smarujemy tylko masłem, posypujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiOrzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję(...)dużych kwaśnych i twardych jabłek, najlepsze antonówki 3 łyżki miodu/cukru lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka cynamon do smaku Przygotowanie Masa jabłkowa. 1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki(...)podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut
RAROSSAwięcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 25 g cukru 125 ml letniego mleka 30 g letniego roztopionego masła szczypta soli 1 kg jabłek Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże. Zasypujemy połową cukru i połową letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy(...)około 20 minut, do napuszenia się. Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 100 g roztopionego masła 50 g rodzynek Składniki łączymy ze sobą a następnie rozkruszamy po jabłkach. Na kruszonkę rozrzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia się. The post Szarlotka z Kruszonką
Made By Mom And Sonwiększej porcji..i nie ważyłam ani malin, ani jabłek...robiłam na oko..[ zepsuła mi się waga]..i cukier dodałam według własnego smaku...wiadomo...zależy też od rodzaju jabłek..No i ja malin nie płukałam [ ale w opisie jest , żeby to zrobić]..mam maliny na własnej działce..bez żadnych oprysków.itp..i nie widzę potrzeby,aby je płukać(...)malin 1 kg jabłek 60 dkg cukru Maliny przebrać, opłukać na sicie, osączyć i zasypać cukrem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i wlać tyle wody, by tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliły. Jabłka wymieszać z malinami, chwilę gotując na małym ogniu
Moje domowe kucharzenieTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która nie chciała ubić się] to już mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków ..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja(...)wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać masę do 2/3 wysokości foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 3-4 jabłka 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy od gatunku jabłek] 1 łyżka miodu z cynamonem 1 łyżka cynamonu śmietana cukier do smaku Jabłka obrać
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko(...)spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka łyżeczka mąki(...)część ciasta i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać je ciepłym budyniem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć z niego ciasteczka. Ja użyłam foremek w kształcie motyli, ale można
Mania Gotowaniałyżki mąki migdałowej 3 łyżki masła pół łyżeczki sody ½ szklanki trzcinowego cukru lub słodzik ½ laski wanilii 2 żółtka 1 jajko jogurt naturalny (opcjonalnie) J abłka: 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody ½ laski wanilii cynamon słodzik lub cukier trzcinowy do smaku Kruszonka: 1 szklanka płatków owsianych górskich 3 łyżki mąki migdałowej garść płatków(...)formy i dłońmi formujemy je tak, aby wypełniło dno. Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i cynamonu do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę
Mania GotowaniaEntliczek pentliczek, czerwony stoliczek.... Naszło mnie ostatnio na różności z jabłkami -(Pan robaczek nie byłby zadowolony ;) Zapewne to przez brak świeżych/sezonowych(...)owoców i warzyw. Już mi się tęskni za wiosną , ale póki ich nie mamy, trzeba wykorzystać to co jest. Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i placek i babka hihi. I jakoś nam się nie przejadły... Czytaj więcej
Farmażonymąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1,5 kg jabłek; 1 kostka masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy; cukier puder do posypania. Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące
Miksturownikśredniej wielkości jabłko - cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na nieduże kawałki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. 2. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę (nawet 5 minut). Następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym, jogurt z wiórkami oraz olej. Miksujemy(...)mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą. 4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku! 5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem
Kraina Tysiąca Smaków