Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)wymieszać. 5. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową
Szalona Kuchnia Ewelinyjestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki (+1/2 szklanki na podsypanie) 2 łyżki cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła(...)mące robimy dołek do którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smakowy Rajmascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt(...)miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec
Takie tam pichceniektórą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami... Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao(...)utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać. Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut. Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę
Chocolate Muffin Blogtakie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady
pieprzny smaczekzimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponownie .Na koniec mąkę pszenną i wymieszać do połączenia całości .Przelać na blaszkę. Wszystkie składniki masy serowej połączyć ze sobą mikserem ,lub łyżką . Wyłożyć na warstwę czekoladową łyżką w różnych miejscach po wierzchu ciasta . Piec w 175 stopniach około 40 minut
Ladylaura.dałoby się zrobić go w innej wersji. Ależ oczywiście. Czasami robię sobie takie pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe z czekoladowym kremem. Czemu pięciominutowe - bo tyle mniej więcej czasu zajmuje ich przygotowanie. Są idealne, gdy mamy ochotę na tzw. "małe co nieco". Składniki: Na ciasto: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy
Słodkie okruszkiKrem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut(...)się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką. Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć
Ala piecze i gotujeZdecydowanie pokochają go osoby na redukcji oraz aktywne fizycznie, które powinny zadbać o deficyt kaloryczny, wyższą podaż białka i nieco niższą tłuszczu. Oczywiście dzięki dodatkom np. w postaci polewy czekoladowej czy orzechowej łatwo można zwiększyć pulę tłuszczu i umieścić to ciacho także na adaptacji czy w okresie stabilizacji. Jednym słowem jest to sernik uniwersalny i idealny! Danom serników polecam także(...)piekarnika zostawić w nim ciasto na 30 minut a następnie na kolejne 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto wstawić do lodówki aby całkowicie stężało. Następnie chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przełożyć na paterę lub talerz. Gotowy sernik można posypać słodzikiem w formie pudru, przygotować polewę czekoladową lub orzechową. Wszelkie dodatki
Ola la LCHFPyszne kakaowo czekoladowe ciasteczka , które najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy w środku znajduje się miękka czekoladaSkładniki:250 g mąki140 g masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaświęta tuż za pasem.. brakuje wam może pomysłów na słodkie wypieki, chcielibyście zrobić jakąś nową babkę? Jeśli tak to zapraszam na bananową babkę w polewie czekoladowej. Babka jest z jasnego i ciemnego ciasta, a dzięki układaniu ciast na przemian powstaną wzorki jak w marmurkowej babce. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw
Kuchnia PROzdrowotnapowodują skoków cukru we krwi. Są to najczęściej stewia oraz erytrytol . Erytrytol i stewia – podstawowe keto słodzidła Tak też było dzisiaj – spód ciasta został posłodzony erytrytolem , masa kilkunastoma kroplami stewii , a polewa czekoladowa ponownie erytrytolem . Chociaż w tym ostatnim przypadku lepiej chyba sprawdziłaby się stewia , bo erytrytol się ciężko rozpuszcza i wpływa tym samym na konsystencję końcowego produktu(...)wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia na ok 20 minut. Polewa czekoladowa Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać tak, aby oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ostudzoną lekko polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 10- 15 minut. Pozostałe informacje 1. Jeśli starasz
Modern Cave Girlprosty przepis na pyszne ciasto makowe z nutellą. Ten szybki keks makowy przełożony nutellą to świetny wypiek na święta i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto makowe z tego przepisu jest niesamowicie wilgotne, delikatne i aromatyczne. Robi się je naprawdę bardzo łatwo, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Takie ciasto makowe możecie również przygotować(...)dodatku nutelli. Upiec i zostawić jest równie smaczne. Ja postanowiłam je nieco udoskonalić i przełożyłam je odrobiną słodkiego kremu czekoladowego. Moim zdaniem smakuje super. Zapraszam na przepis. CIASTO MAKOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 180 d suchego maku 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku
Przepiski.plniesamowicie mięciutkie i puszyste pierniczki z dodatkiem skórki z pomarańczy, które nie twardnieją po upieczeniu. Ten przepis polecam nie tylko na Święta. - proste ciasto na pierniczki - nie za słodkie i mocno czekoladowe - pozostają miękkie nawet po przestudzeniu
AniaGotuje.plczekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą
Tradycyjna Kuchnia