ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:560/1509)

Ciasto z rogalikami 7 days 126

ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku! Biszkopt: 4 jajka (L) 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem) 0,5 łyżeczki proszku(...)śmietany, miksujemy. Złożenia ciasta: W foremce układamy jeden blat biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz

VioletoweKucharzenie
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 78

Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający . Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki , z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi. Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto*. Składniki CIASTO 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki np. typ 550 3 jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki(...)podlewamy stopniowo mleko. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. PIERNIK Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 39 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy pojedynczo piernikowe ciasta około 20 minut w temperaturze

Tajemnice Smaku
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 184

Składniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)   4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka(...)przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować puszkę masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku

Ciastka - domowe słodkości
przepis na polewę czekoladową 34

składniki: 90 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy do momentu pojawienia się pęcherzyków przy krawędzi z rondelkiem. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną 118

opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! 🙂 Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół. Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Przyda się do następnego ciasta. Przygotowanie musu truskawkowego(...)lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce.  💭 Wskazówki Spód ciasta przygotowałam z niezawodnego przepisu na biszkopt idealny , który zawsze się udaje i jest nieprzeciętnie dobry! Biszkopt upieczony w prostokątnej formie jest dość wysoki, dlatego po całkowitym wystudzeniu trzeba przeciąć go na pół. Do dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować tylko jednej części, drugą najlepiej szczelnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka 96

wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni go niewiele, zaledwie 3 łyżki kakao, ale dzięki nim i czekoladowej polewie zmienia się i wygląd i smak makowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie i równo się piecze. Smak dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Ten smaczny makowiec pieką panie(...)kakao, mąkę, proszek do pieczenia i bakalie, razem wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na 2 części i rozlewamy na 2 brytfanki. Pieczemy 2 placki w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Placki przekładamy powidłem śliwkowym i polewamy czekoladową polewą. Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka   Tradycyjne podkarpackie słodkości, w tym róne makowce znajdziecie w zakładce

Trzeci talerz
Ciasto cukiniowe 84

Ciasto pyszne, mokre i absolutnie czekoladowe. Przepis pochodzi ze strony Ania Gotuje z lekką moją modyfikacją. Co nam trzeba? 2 młode cukinie – takiej wielkości, aby po tarkowaniu wyszły 2 porządne szklanki mąka pszenna – 400g 4 średnie jajka 200 g oleju rzepakowego 4 łyżki prawdziwego kakao 2 łyżki kakao słodkiego 100g cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)bierzemy łyżkę w dłoń i dodajemy dalej mąkę uprzednio wymieszaną z kakao słodkim i gorzkim, proszkiem i sodą. Mąkę dodajemy partiami i mieszamy by się nam ładnie połączyło. Ciasto będzie dość gęste. Wykładamy je do dowolnej blaszki- kwadrat, koło- ja użyłam sylikonowej, więc tylko natłuściłam lekko- inną wyścielcie papierem do pieczenia. Pieczemy w systemie góra/dół w piekarniku nagrzanym

Latosiowydom
tort czekoladowo orzechowy z nutą kawy 196

przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe(...)dodajemy kawę rozpuszczalną. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego i wymieszanego ze spirytusem do smaku złożenie tortu: Jeden blat biszkoptu czekoladowego układamy na paterze, nasączamy i wykładamy 1/2 część kremu (z dodatkiem kawy). Układamy ciasto orzechowe, na którym rozsmarowujemy drugą część kemu. Na kremie układamy drugi blat biszkopta, który również nasączamy. Całość pokrywamy cienką warstwą odłożonego krem

Domowy Smak Jedzenia
Tort waflowy 359

ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;) Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;) Tort waflowy   Składniki biszkopt: 5 jajek 5 kostek czekolady mlecznej 10 dag posiekanych orzechów 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: gotowana masa krówkowa(...)się lepiej przechowywała ;)   Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze.  Pyszne ciasto

Lawendowe Niebo
Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej na kruchym cieście 68

Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 20 g śmietanki 30% przygotowanie Wykonanie spodu (kruchego ciasta): Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie wyrób zwarte ciasto. Włóż je na 15 minut do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkuj na wielkość wielkiej blachy (25×40 cm). Ciasto przełóż do formy i podpiecz 15 minut w 190 stopniach Celsjusza (do zarumienienia).   Wykonanie warstwy serowej(...)dostępności. Sernik gotowany „Leśny mech” – to przepis na pięknie wyglądające ciasto! Gotowany ser przełożony jest ciastem ze szpinakiem. Sprawdź przepis – https://viagusto.pl/sernik-gotowany-ciasto-lesny-mech/ Sernik z białą czekoladą i kawałkami ciastek Oreo – to wariacja na temat klasycznego sernika. W tym przypadku do ciasta dodaje się białą czekoladę, która nadaje mu słodkości i kremowej konsystencji. Do tego

Via Gusto
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 174

składniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernikobrownie z wiśniami – słodka uczta z czekoladą, serem i owocami 49

ciasto przy uchylonych drzwiczkach i nie przedłużaj pieczenia, bo za mocno się wysuszy. Po upieczeniu nie spiesz się z przekrajaniem ciasta. Może mieć jeszcze lejącą się strukturę w środku (chodzi o warstwę z czekoladą). Całość powinna ostygnąć i się ściąć. Wtedy dopiero jest idealne do krojenia i podania na stół. Sernikobrownie z wiśniami najlepiej smakuje dzień po upieczeniu. Przechowuj ciasto(...)Możesz to także zrobić z pomocą blendera. Wlej śmietankę. Zmiksuj krótko. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wylej część czekoladową, ale zostaw 3 łyżki masy. Teraz przełóż warstwę sernikową. Z pomocą łyżeczki zrób kleksy czekoladowe na wierzchu. Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach dodaj na wierzch owoce

Rozdomowiona
Strucla z masłem orzechowym 209

Struclę z masłem orzechowym przygotowałam z ciasta drożdżowego. Dodatek masła z fistaszków sprawia, że ten prosty wypiek w nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru(...)pudru 20g domowego cukru waniliowego 1 jajko 40g masła szczypta soli 150g masła orzechowego (lub więcej, wedle uznania) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół) 30ml śmietanki 30% jajko do posmarowania wierzchu strucli Wykonanie: - składniki na struclę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże

Smakołyki Bereniki
Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko 237

trzeba było drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało się, że danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa jest dla mnie zakazane. W tym czasie podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często(...)Smażę naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie

Book of spells
Super prosty torcik orzechowo-kakaowy 82

Super proste ciasto orzechowo-czekoladow, które zrobi każdy. Dosłownie każdy. Wystarczy tylko zmieszać składniki, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto wcyhodzi zawsze. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30-35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 Oryginalnie jest to przepis na brownie, dokładnie browni Audrey Hepburn, amerykańskiej divy holllywoodzkiego kina, ale nie tej od “Śniadania u Tiffaniego(...)szklanka cukru to za dużo jak na tak niewielką ilość składników, ale warto się poświęcić, bo skarmelizowany podczas pieczenia cukier tworzy wspaniałą, chrupiącą otoczkę wokół ciasta. Dzisiaj zamiast brownie proponujemy Wam torcik czekoladowy. Jest z nim jeszcze mniej roboty niż z babeczkami i jest naszym zdaniem lepszy od browni, bo, jak już wspomnieliśmy, cukier piękniej karmelizuje się na większej powierzchni

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania