wykorzystać je do ciasta. Już wiele razy spotykałam się w internecie z ciastem nazywanym chlebkiem bananowym, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie jadłam. Bardzo mnie jednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać z okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą
Waniliowe ImprowizacjeSeromakowiec[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Makowiec Na Biszkopcie Ciasto Słonecznikowiec Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Aksamitny Sernik Z Bezą Babka Piaskowa Rolada Czekoladowo-Śliwkowa Bûche De Noël Davida Gaboriaud Artykuł Ciasto Seromakowiec (seromak) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneJeżeli macie ochotę przygotować dla swoich gości wykwintne i pięknie wyglądające ciasto - jak z cukierni, ale Wasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków! Buraki w tym cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą
MamaOskarkaCzekolada nie musi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem
Chocolate Muffin Bloginicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.Składniki:op. ciasta francuskiego1 całe jajkomarmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)odrobina cukru2 łyżki mąki do posypania blatu stołuWykonanie:Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut
Walijskie Pichceniezjem dwa kawałki, to dieta pójdzie w las... i tak pójdzie ;). To jest uzależniające, w pełni słodkie i kaloryczne ciasto bez pieczenia specjalnie na dni słabości i wilczego apetytu. Na samym dole ciasteczkowy spód, na nim czekoladowa masa z dużą ilością mlecznych krówek. Kolejna warstwa to oczywiście bita śmietana, a jakby było tego mało, pod śmietaną znajdujemy plasterki bananów(...)przestygnie i zacznie gęstnieć, wylać ją na schłodzony ciasteczkowy spód (w celu szybszego zgęstnienia wstawić na chwilę do lodówki). Blaszkę z ciastem ponownie schłodzić, tym razem dłużej, by czekolada zastygła (spód i masę czekoladową najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc). Masa śmietankowa: Żelatynę zalać 60 ml zimnego mleka, wymieszać i po minutce podgrzać
Nastoletnie WypiekanieProteinowe kulki czekoladowe. Kto by pomyślał, że jedna przekąska może mieć tyle nazw?! Kulki proteinowe , kęsy energetyczne, kulki mocy … Może jest ich nawet więcej? Bez względu na to, jak je nazwiemy, jedno jest pewne – są to jedne z najlepszych przekąsek jakie możemy mieć pod ręką, które są smaczne i zdrowe i możemy je podjadać bez obaw. Część(...)łyżki wody – ½ szklanki posiekanych orzechów W średniej misce mieszamy mąkę migdałową, białko w proszku, kakao, masło migdałowe, miód, orzechy i wodę. Mieszamy do momentu aż powstanie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki o wielkości 2 cm. Kulki kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2 godziny. Każdy z nas lubi podjadać
Zdrowy Styl Joannyprzerwie zapraszam na kolejne ciasto z dodatkiem wiśni, tym razem czekoladowe z masą twarogową. Owoce jednak nie muszą być w tym przypadku świeże (mogą być mrożone, z kompotu lub syropu), więc nie przejmujcie się, jeśli są już nieosiągalne. Co więcej, pomimo, iż z wiśniami ciasto smakuje wybornie, to równie dobrze sprawdzą się też maliny. Wiem, bo na blogu jest już
Arabeska waniliowapieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy(...)kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu ). Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji , które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronasię w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów(...)Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu
codojedzeniaMocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe. Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao) 100 g mąki pszennej 200 g masła
maniapieczeniaClafoutis to smaczny deser z francuskim rodowodem, najczęściej pieczony z owocami np wiśniami. Szczególnie dla miłośników ciast o gęstej, zbitej i wilgotnej konsystencji. Dzisiaj wersja czekoladowa clafoutis z gruszką. PRZEPIS NA CLAFOUTIS CZEKOLADOWE Składniki na clafoutis czekoladowe: 2 jaja 1 szkl mąki 2 łyżki kakao 1/4 szkl cukru trzcinowego demerara łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150ml mleka 1-2 gruszki(...)masło, cukier, mleko, wanilię, kakao i mąkę – mieszamy wszystko. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w dużą kostkę. Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej. Pieczemy 25-30 min w 200st. Artykuł Clafoutis czekoladowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujezeszytach z przepisami mojej mamy i postanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć jak smakuję. A o to przepis na to ciasto(...)zeszycie) Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna. W średnim ogniu piec. Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej trochę masła i mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę masła i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy kolorową posypką. Polecam! Smacznego
Motylkowa KuchniaRewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami ananasa oraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam.Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 łyżki mąki tortowej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Kokosowa:150 g wiórków kokosowych4 białka(...)cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronanazwać to smaczne, kruche ciasto z kokosowo-migdałowym nadzieniem? Kokosanka? Kokosanki kojarzą mi się z kawałkami biszkoptu z procentami, oblanego ciemną polewą czekoladową i obtoczonego w wiórkach kokosowych. Dzisiejsze ciasto jest zupełnie inne, więc nie chcę nazwą wprowadzać was w błąd. Kokosek? To raczej wersja ciasta rafaello z dużą ilością delikatnego kremu. Umówmy się na zwykłą
dolcevitainmykitchenmasę jabłkową i przykrywamy drugim ciastem kruchym. Obciążamy deseczką. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia mas. Następnie wstawiamy do spiżarki aby „oddało”. Polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto najlepiej przygotować dwa dni przed podaniem
Domowy Smak JedzeniaDziś ciasto idealne dosłownie na każdą okazję. Ciemny biszkopt, masa budyniowa i śmietanowa z dodatkiem białych Michałków do tego wiórki czekoladowe to uczta dla podniebienia. Jak widać ciasto czasochłonne ale warte zachodu, bo nic tak nie cieszy jak kawałek dobrego ciasta do kawy lub herbaty. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni