siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l mleka(...)naturalnego gęstego 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą
Kuchnia Ellieliściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie i ma wspaniale
Mała CukierenkaMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi. Zobacz również: mazurek czekoladowy z bakaliami
Kuchcik gotujeprosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem
Mienta blogśmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem(...)ponczujemy wiśniówką i nakładamy wiśnie. Przykrywamy je warstwą bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem i powtarzam jeszcze raz czynność z kolejnym krążkiem ciasta. Pozostałą część bitej śmietany smarujemy brzegi i wierzch naszego tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Można na wierzchu z śmietany zrobić świderki za pomocą szprycy i udekorować je wiśniami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj dzień ciasta marchewkowego, więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto marchewkowe. Gdy pierwszy raz je zrobiłam, nie sądziłam, że ciasto z marchewką może być tak pyszne. Z orzechami, rodzynkami, polewą czekoladową - po prostu rewelacja. A do tego jest banalnie proste i szybkie. Składniki: 4 jaja, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,25 szklanki oleju(...)startą marchewkę, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową. Brytfannę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. P o wystygnięciu polać po wierzchu polewą czekoladową
Moja kraina smakówdnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji. M ó j przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu czekoladowo-pomarańczowego. Smacznego! **** La schiacciata alla fiorentina è un tipico dolce di Firenze. La torta(...)aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, poi mescolate il tutto. Ciasto kroimy w kwadraty i podajemy z kremem czekoladowym. **** Tagliate la torta a quadrati, servitela con crema di cioccolato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaKeto czekoladowy sernik z wiśniami to pyszne, dekadenckie w smaku letnie ciasto. Niech nazwa Was nie zmyli - nie ma tutaj grama sera... Jest to wyrób całkowicie bezmleczny, a jednocześnie mocno sernikowy w charakterze. No i to połączenie czekolady z wiśniami - poezja smaku! Artykuł Keto czekoladowy sernik z wiśniami (Paleo, LowCarb, bez nabiału) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb
Modern Cave Girldeser w pucharku, który przygotujesz w 10 minut! Ten kokosowy deser przygotujesz na… ZOBACZ PRZEPIS Fondant czekoladowy! Prosty przepis na lava cake z gorzkiej czekolady Przepis na fondant czekoladowy, inaczej zwany jako lava cake. Wilgotny i płynny w środku! Ten mocno czekoladowy deser jest szybki… ZOBACZ PRZEPIS Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny z czekoladą Babeczki z Nutellą(...)PRZEPIS Szybki deser malinowa chmurka – przepis Najlepszym sposobem na szybkie zaspokojenie ochoty na słodycze jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Tym razem zainspirowałam się ciastem „Malinowa chmurka”… ZOBACZ PRZEPIS PRALINKI CZEKOLADKI TRUFLE czekoladowo – orzechowe z whisky Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne? Pewnie, że nie! Wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników
Via GustoDomowa granola czekoladowa z serkiem mascarpone, to prawdziwy hit wśród deserów u mnie w domu:) Oczywiście taką granolę możemy wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako deser ale dodatek do jogurtu, sałatki owocowej, mleka. Po przygotowaniu domowej granoli, możemy ją przechowywać na potem, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty, szybki przepis na niezwykle smaczną słodką przekąskę i dużą dawkę pozytywnej energii(...)brązowego cukru 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe suszone owoce malin, żurawiny lub wiśni Krem 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 % 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo konfitura malinowa lub świeże maliny Piekarnik rozgrzać na 170 stopni, góra , dół. Na blachę do ciasta wsypać płatki, dodać orzechy , wymieszać. Do rondelka dodać: miód, cukier, kakao, olej, podgrzewać
gotuj ze mnąCiasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniamargaryny szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru
Kuchnia w czekoladzieopakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej · Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową(...)drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem. Po tym czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami migdałowymi. Gdy polewa wystygnie, sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po leżakowaniu
Na słodko lub wytrawnieherbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo(...)patyczkiem wykonujemy wzorki delikatnie mieszając mus z frużeliną *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik z musem czekoladowym i frużeliną malinową pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytem