ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:578/1410)

Klasyczny tort z kremem czekoladowym 235

urodziny tatuś zażyczył sobie zwykły, klasyczny tort z kremem - bardzo czekoladowym:)) Musiałyśmy więc z mamą spełnić życzenie solenizanta i wspólnie przygotowałyśmy taki oto zwykły, ale naprawdę bardzo smaczny!!   Biszkopt: 7 jajek,  1 i 1/3 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić(...)pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.Krem czekoladowy:  400g masła,  7 jajek,  szklanka cukru,  150g gorzkiej czekolady,  łyżka cukru

Z miłości do słodkości
Rogaliki ziemniaczane z kremem czekoladowym 135

cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 50 g zimnego masła 3 kropelki olejku migdałowego 1 białko jajka Dodatkowo: ok. 300 g kremu czekoladowego typu Nutella 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (te pozostałe z ciasta ziemniaczanego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto z ziemniakami: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuczone ziemniaki, wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać(...)pianę białko jaja (żółtko odstawić na bok). Całość zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto podzielić na 2-3 mniejsze części. Każdą cienko rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, następnie przykładając talerz odrysować koło. Podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zwinąć w rogalika zaczynając od szerszej strony. Uformowane rogaliki umieścić na dużej płaskiej

Nastoletnie Wypiekanie
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 137

łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa  Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko(...)Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej

wesoła kuchnia
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 78

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie

zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 227

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik z wiśniami 153

masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy(...)zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik na czekoladowym spodzie. 159

naszej wyobraźni,  ale jedno jest pewne, ciasto jest bardzo efektowne. A dzięki śmietanie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś

Dieta moja pasja
POPAPRANIEC 1109

gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć w przyszłości przerobię

Smaczne Zdrowe
Zbiór wielkanocnych przepisów 2048

pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy  Sernik cynamonowo - pomarańczowy  Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny przepis

Z miłości do słodkości
Jajka-brownie 146

jajek krążył kiedyś po internecie, postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście można upiec takie ciastko-jajko. Można, i to z przeróżnym rodzajem ciasta - dobrze sprawdzi się tu także ciasto muffinkowe, jak np na muffinki czekoladowo-bananowe albo murzynkowe, jak np. z przepisu na ten tort (oczywiście z podanych w przepisach proporcji wyjdzie więcej ciastek, dlatego należy przygotować więcej wydmuszek). Niezłe jaja(...)umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, razem z migdałami wsypać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić w formie na muffinki (większą dziurką do góry

Obiad gotowy
Tort piankowo truskawkowy 422

250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej(...)cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego

mojewypiekiinietylko
Mona de Pascua 187

jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się(...)momentu, kiedy skórka stanie się złota.Po upieczeniu studzimy poza piekarnikiem. Można je teraz udekorować roztopioną czekoladą lub czekoladowymi jajkami. Monę można piec i jeść przez cały Wielki Tydzień, jednak stanowczo musi ona gościć na każdym stole w Wielkanocny Poniedziałek. Ciasto świetnie smakuje samo, z masłem lub z ulubioną konfiturą czy dulce de leche (konfitura z mleka, podobna do kajmaku

Food Square
Pierniczki z nadzieniem 64

Zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Gdy będzie gotowe owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki o odrywaj z niego niewielkie kawałki ciasta. Z każdej z nich formuj kulkę, a następnie je rozpłaszcz i na środku ułóż nadzienie. Może to być czekolada, krem czekoladowy albo powidła (lepiej

365 dni dookoła kuchni
Ciastka serowe z kawałkami czekolady 85

gładką masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenie i zagnieść miękkie, lekko klejące się ciasto. Dłonie oprószyć mąką, odrywać od ciasta małe kawałki i formować okrągłe ciastka. U mnie wyszło 13 sztuk. Ciastka wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową, posypać kroplami czekoladowymi lub kawałkami czekolady i delikatnie wcisnąć czekoladę w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez

Smaki Armine
Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową 139

Małe słodkie i niepozorne czekoladowe  babeczki z konfiturą truskawkową, oprószone cukrem pudrem, słodkość idealna dla dzieci czy popołudniowej kawy. Papilotki do nabycia w  Cukieteria.pl Składniki: Ciasto: 1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego kakao ½ laski  wanilii Dr.Oetker 1 mała

Wanilia i Kardamon
Mazurek truflowo-migdałowy 194

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone

maniapieczenia