ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:566/1376)

Tort czekoladowy 168

wyszły równe. Niestety na 3 blat brakło ciasta, więc piekłyśmy w dwóch blaszkach). Czekoladę do masy topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali, czekamy aż przestygnie i ucieramy z mascarpone, cukrem pudrem i nalewką. truskawki kroimy na kawałki i delikatnie mieszamy je razem z borówkami i z kremem. Mama ścięła górę blatów czekoladowych, żeby je lekko wyrównać. Nasączamy lekko blaty nalewką(...)rantu i na niego wyłożyłyśmy część kremu, następnie położyłyśmy, ściętą wcześniej górę z jednego z blatów (zrobiłyśmy taki ukryty w środku blat czekoladowy, jeśli jednak wyjdą wam trzy blaty normalnie lub będziecie kroić z jednego ciasta to spokojnie wykroicie trzy blaty) i położyłyśmy następna warstwę kremu, na nią kolejny blat. N samej górze rozsmarowałyśmy odrobinę kremu czekoladowego i udekorowałyśmy całość

Lili w kuchni
Babka czekoladowa piaskowa 184

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady

Smaczna Pyza
Piernik z powidłami i czekoladą 60

dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.   Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Składniki kremu czekoladowego umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciasto. Upieczone blaty studzimy,  zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce. Po czterech dniach piernik

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) 123

Pyszny sernik czekoladowo-kokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego twarogu łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka   puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru trzcinowego owoce (u mnie zmiksowane truskawki oraz jagody i maliny) Czekoladę roztapiamy(...)mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :)   Artykuł Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto z kremem grysikowym 265

Ciasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam! Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo(...)waniliowego 200 g masła Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę, masło, cukier i kakao przełożyć do garnka, zagotować i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przygotowanej wcześniej, wystudzonej mieszanki. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach

Domowa cukiernia Ewy
Słodki MAZUREK Krówkowy 83

około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść, aby było bardziej elastyczne. Odłożyć około 1/4 ciasta, a pozostałe rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm. Wałkując należy podsypywać mąką blat i wałek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, patrz FILM . 4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem. Z odłożonego ciasta zrobić wałeczek i ciastem wyłożyć brzeg blaszki, patrz FILM(...)zrobić dekoracyjny wzorek. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Uwaga: Ciasto szybko się piecze, należy uważać, aby go nie przypalić. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Wierzch: 6. Ostudzone ciasto posmarować dżemem (ciasto możemy ostrożnie wyjąć z blaszki

Mała Cukierenka
Tort ajerkoniakowy 186

roku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z czekoladową nutą, bitą śmietaną i dużo ajerkoniaku. To jest zdecydowanie ciasto tylko dla dorosłych. I chociaż uparłam się na ciasteczka-zajączki, tego ciasta nie mogą jeść dzieci. Jest mocno procentowe

dolcevitainmykitchen
Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy i porządki w kuchni 74

usatysfakcjonowana efektem. Niebywałe, że porządki mogą cieszyć! Tym postem zapraszam Was na serię świątecznych, słodkich przepisów! Dziś czekoladowiec z nutą pomarańczy i piernika. Ciasto bardzo esencjonalne, ale delikatne w smaku, wilgotne, bardzo, bardzo czekoladowe. Tylko próbować! Składniki (na tortownicę 23cm): 2 tabliczki dobrej czekolady 70% kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej(...)cynamon, gałkę, zmielone goździki (zmieliłam w młynku do kawy), kakao. Osobno ubijamy jajka. Do miski delikatnie partiami dodajemy przestudzoną masę czekoladową i jajka. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i sok oraz śmietankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C ok. 50minut. Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą (1 tabliczka). Posypujemy

Raj dla Podniebienia
Tort czekoladowy - amaretto 111

wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st  ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe 2 kostki masła 1,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 2-3 łyżki syropu amaretto(...)amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy

Gotowanie jest łatwe
Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem 125

mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą  – Marco Ghia oraz(...)czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, całość

Słodkie okruszki
Pierniczki ziemniaczane 31

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm *** *** Z ciasta wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut *** *** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową

Blog z Apetytem
Pierniczki ziemniaczane 32

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm *** *** Z ciasta wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut *** *** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową

Blog z Apetytem
Placuszki z mąki kokosowej 141

małym ogniu do zarumienienia (około 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą lub czekoladowym kremem z awokado  i udekorować owocami. Smacznego! *Ciasto wychodzi gęste, więc w razie potrzeby polecam dolać troszkę mleka

Healthy food explorer
Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą 207

pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka z małej laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow(...)piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej jedynie do rozpuszczenia - nie pozwalając się je j zagotować .  Rozpuszczon ą czekoladę zdejmujemy z ognia

Słodka Strona
Ciastkowe lizaki 148

które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej udanych ;) )Składniki:babeczki(...)czekoladowe (przepis tu)patyczki do szaszłykówbiała kuwertura czekoladowa lub cukierki do rozpuszczeniamiśki żelkiBabeczki przygotowujemy według przepisu. 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka.Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam

Ciastkozercy