ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny(...)mieszając. Budyń powinien być dość gęsty. Ciasto francuskie (u mnie duże XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szerokości, a następnie każdy pas na pół. W czterech prostokątach robimy po 3 nacięcia (na środku). Pozostałe 4 prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy na środek gęsty budyń czekoladowy (u mnie 2 łyżki). Brzegi prostokątów z budyniem
Słodkie okruszkizobaczyłam na sklepowej półce galaretkę o smaku Coli, wiedziałam, że przygotuję z niej właśnie tego rodzaju deser/ciasto;) Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3 elementy z dodatkiem/posmakiem coli. Może do najzdrowszych nie należy, ale jest smaczne, więc …. whatever Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)smaku Polewa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 400 ml Coca Coli 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: 3 op. galaretki o smku Cola Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum. Dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem
Smaki Na Talerzuczekanie aż rożki się upieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego
Szefowa kuchniłyżeczki sody 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek) 4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego Nutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić
Praktyczna plsprawiało mi takiej przyjemności, pochłonęłam duży kawałek zanim jeszcze biedak zdążył ochłonąć. Według mnie wyszedł idealnie, delikatny z posmakiem twarogu, dobrze komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły
ciastkarnia na kruchym spodziedekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę(...)wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam
Czerwień i błękitpush({}); 3. Makowa panienka przepis na: Kulinarne Przeboje 4. Kruche ciasto z makiem i kokosem przepis na: My Simple Kitchen 5. Piegusek przepis na: Czekoladowa Książka 6. Tort makowy przepis na: Fabryka Kulinarnych Inspiracji 7. Ciasto makowo-adwokatowe przepis na: Słodka Strona 8. Mazurek makowy z budyniem przepis na: W Kuchni Willa Maciejka 9. Ciasto „pijak” przepis
BabskiePorady.pl - Przepisyelegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja
Relaxtimecukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym(...)następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,. Sos czekoladowy: Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.Deser po wyjęciu
Moje domowe kucharzeniemakowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy
mojewypiekiinietylkoKolejne ciasto z cukinią. Na blogu jest już wersja czekoladowa, korzenna, z orzechami, z dodatkiem innych warzyw i owoców, ale takiej jeszcze nie robiłam. To coś nowego i orzeźwiającego, w dodatku bardzo pysznego. Lubię "mokre", ciężkie ciasta, ale i takie w końcu mogą się znudzić, jeśli robi się je zbyt często ;-) To ciasto natomiast, pomimo, że zawiera cukinię
Arabeska waniliowajest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy
Smakowy RajPyszne ciasto o wspaniałym aromacie pomarańczy, w sam raz na nadchodzące święta. Zauroczyło mnie już dość dawno. Przepis znaleziony na forum Smaczny.pl, autorką jest Apsik.Ciasto:3,5 szklanki mąki25 dag margaryny3 jajka1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta(...)pomarańczy Masa kisielowa:sok z 3 pomarańczy0,5 szklanki cukru2 żółtka1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji:polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem. Sok pomarańczowy
Praktyczna plwspaniały i delikatny tort czekoladowy przełożony dżemem lub marmoladą morelową, idealny na niedzielne popołudnie w gronie rodziny. Ja z tej okazji skorzystałam witając tak swoich zacnych weekendowych gości. .. a czekolada zawsze smakuje, ucieszy, nikt nie odmówi..;) Świetny wybór, wspaniały smak czekolady i moreli, polecam taki tort! Tort Sachera stworzony został w XIX wieku przez cukiernika Franza Sachera w Wiedniu(...)równo wzdłuż i smaruję dżemem, składam, gotowy tort polewam polewą i dekoruję. SMACZNEGO! Tort Sachera, tort czekoladowy z dżemem morelowym, pycha! Tort Sachera, tort czekoladowy, polecam i życzę smacznego! Źródło: książeczka Najlepsze ciasta , przepisy czytelników
Zasmakuj Kuchnicałości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku(...)studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę . Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę. Wylewamy na poukładane banany. Górną część ciasta kruszymy na wierzch. Smacznego
Różne smaki w kuchni