czekoladowymi jajeczkami będę wspaniałą ozdobą na Wielkanoc. Po świętach możemy podawać je z innymi cukierkami, jak np: M&M-sami i wtedy będą idealne na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml(...)tłuszcze 82-83% w temperaturze pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać
Mała Cukierenkakremowego jogurtu greckiego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 szklanki kakao. Polewa czekoladowa: 50 ml mleka, 50 g czekolady (70% kakao), 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać, odłożyć. Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej(...)suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce. Polewa czekoladowa: Do gotującego się mleka wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę, cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Posmarować ciasto czekoladą (ja czekoladę nakładałam sylikonowym pędzlem). Powyższy przepis jest na formę o średnicy 25 cm z kominem
Państwo Wojtczuk gotująTorcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się na niedużą okrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki(...)posiekane orzechy i borówki i mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybyło w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę... składniki ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g masła 2 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36% dodatkowo - gotowa masa marcepanowa migdały, rodzynki przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki(...)niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać śmietankę. W większym garnku zagotować
Stare GaryDziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g
Kuchnia Pełna EmocjiŁaciate ciasto z krówką i cynamonem Lubicie szybkie ciasta? Dziś polewam Wam jedno z nich. Pyszne łaciate ciasto z krówką i cynamonem. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję. Takie ciasto sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na świąteczny stół. A do ciasta polecam też pyszne produkty ze sklepu Polski Spichlerz Znajdziecie tam nie tylko doskonałe(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 1-2 krówki do dekoracji: czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe kulki Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia
Słodkie okruszkitarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy(...)mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy na mus i chłodzimy. Gdy ciasto stężeje (po około godzinie) polewamy polewą czekoladową. Pychotka
Rozpustne gotowaniejest zdecydowanie mój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Testowałam go już z prawie każdymi owocami i zawsze efekt jest genialny. A z jagodami szczególnie. Jagody jak mało które owoce pasują wręcz idealnie do ciast drożdżowych i nie znam takiego człowieka, który nie lubi pysznej jagodzianki. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki
nietylkopasta.plzdecydowanie najlepsze, najbardziej wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek robiłam. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia a efekt jest fantastyczny. Górę ciasta możesz przyozdobić świeżymi figami lub orzechami włoskimi, w obu wersjach będzie super! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep(...)kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO MARCHEWKOWE Przygotowanie : 2 h 30 minut Składniki ciasto: 300 g startej marchewki (na małych oczkach) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nietylkopasta.plzbędnej ilości ciasta ale za to z mega dużą ilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką(...)drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 8 drożdżówek Składniki ciasto
nietylkopasta.plciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już(...)rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie :1 h 30 minut Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej – 4 jaja i 1 żółtko w rozmiarze
nietylkopasta.plformie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami
Kocham Czekoladęformie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami
Kocham Czekoladębitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE: -100 g zimnego masła - 3 żółtka - 200 g mąki pszennej typ 480 lub krupczatki(...)łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty. Spód studzimy. KREM CZEKOLADOWY: SKŁADNIKI: - 280 g śmietanki 12% tłuszczu (taka
SMYKWKUCHNIolej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć(...)schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki
Kuchnia Danusiświeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi oraz odrobiną pudru truskawkowego. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z malinami i listkami mięty. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogserem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki) z budyniem czekoladowymChocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy StewartChińskie ciasteczka z wróżbąSernik na zimno z malinamiSernik bananowo-cytrynowy z borówkamiSernik
Kulinarne Przeboje