klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wlewamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany, następnie dosypujemy cukru pudru partiami(...)dodajemy mieszankę z proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, a także mleko i olej rzepakowy. Całość mieszamy szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościpyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski 1/2 startego jabłka cynamon Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko i serek wiejski
Kuchenny Skrawek NiebaJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć
Bulliodrugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku(...)śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO
Kuchnia BeatyŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skończyło, bo z samym jabłkiem chlebek jest dosyć słodki. Reszta poniżej:) Chlebek mi pękł, ale dzięki temu ma urok:) Składniki: 1/2 kg cukru 250 ml mleka 1/2 kg mąki 250 ml oleju 3 całe jajka 1/2 paczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 2 starte na tarce jabłka 1 starta czekolada CYTAT : " *Aby chleb szczęścia(...)Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać Piec ok. 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180 st. C Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki(...)Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił). Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem
Kuchcik gotujesposobu. Tutaj propozycja budyniu jaglano- jabłkowego. Coś dla niemowlaka: jaglany budyń Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy 0,5 średniego jabłka 1 szklanka wody listonic_name = "Coś dla niemowlaka: jaglany budyń (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy(...)średniego jabłka 1 szklanka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłko obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy jabłko oraz glukozę, gotujemy aż zacznie wrzeć. Do pozostałej wody dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, mieszamy. Dodajemy do gotujących się jabłek i energicznie mieszamy. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePLSkładniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/4 szklanki oleju, - 1 szklanka wody - 2 szczypty cynamonu, - 3 jabłka, - 2 łyżeczki kakao, - 1 jajko, - 1 łyżeczka sody, - 6 łyżek cukru Przygotowanie: 1. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki, po czym wrzucamy od garnka, dodajemy 4 łyżki cukru, cynamon i pod przykryciem dusimy, aż się rozpadną (w zależności(...)dodajemy kakao i wygniatamy, aż ciasto będzie brązowe w miarę jednolicie. 4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około 10 min. 5, Kiedy jabłka się rozpadną do masy, wyciągamy ciasto i z jasnego kawałka odcinamy kawałek wielkości pięści, a resztę rozwałkowujemy. 6. Rozwałkowanym ciastem z dużego kawałka wykładamy tackę posmarowaną olejem, wylewamy masę jabłkową
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyszklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa ) 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5-2 kg kwaśnych jabłek 0,5 szklanki cukru 1 -1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie(...)nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą
kolorowotorcikowokwestia potężnych kawałów wspaniałego tortu, a może po prostu nie mogę jeść maku? Nie wiem...wiem jedno, że do ciast wszelakich i do wypiekow dość ciężkich...najlepsza herbatka to jabłko i mięta. U mnie BiFix Niezwykłe połączenie orzeźwiających liści mięty oraz jabłka to wspaniałe bogactwo aromatu oraz niepowtarzalnych doznań smakowych. Jabłko posiada wiele witamin, spośród których najważniejsza(...)jest witamina C wzmacniająca układ odpornościowy. W swoim składzie zawiera również sole mineralne oraz pektyny. Ponadto jabłka są bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Liście mięty wspomagają naturalną pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Herbatka z jabłkiem i liśćmi mięty w doskonały sposób gasi pragnienie – odpręża, odświeża i relaksuje. To unikalne połączenie witalności i orzeźwienia. Herbatka polecana jest w stanach
Z Kuchni Do Kuchniznacznie szybciej, ale zawsze kiedy piję taki sok, przypomina mi się moja mama :) Przygotowując taki sok biorę mniej więcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką); - mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe. Pieczemy około pół godziny(...)stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy. Takie muffinki smakują przez cały rok ale teraz zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwedług mnie, jedno z najlepszych śniadań dających "kopa" na caaaaaały dzień. Zdrowa, sycąca, mleczna... i pozostawiająca tak wielkie pole do popisu! Aż do tej pory myślałam, że owsianka z jabłkiem i cynamonem jest moją ulubioną. Otóż nie. Ach, wspaniała kulinarna wyobraźnio! Jak pięknie jest móc odkrywać i co chwilę zakochiwać się w nowym przepisie...:) Wy też jesteście gotowi na szaleńczą(...)magnez, ryboflawinę pomagają przy infekcjach pęcherza PIECZONA OWSIANKA Z JAGODAMI I GRANATEM Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2,5 szklanki mleka 1 łyżka cynamonu 1 spore jabłko ok. 1 szklanka jagód 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli garść owoców granatu 2 białka jajka 2 łyżki soku jabłkowego SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina
Gotowanie to kochanie