ogórki - 26028 przepisów (strona:553/1736)

Pikle warzywne 108

jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka biała lub żółta 1 mała cukinia 300 g małych pieczarek 4 cebulki 12 małych ogórków 2 marchewki do każdego słoika po 1 łyżeczce gorczycy, 5 ziarenkach ziela angielskiego, 1 liściu laurowym Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półplasterki. 5.  Pieczarki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić na sitku. 6. Marchew obrać, pokroić w plasterki. 7. Ogórki umyć. 8. Do słoików wrzucić przyprawy i układać warstwami przygotowane warzywa. 9. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoiki. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Karkówka po cygańsku 635

trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta(...)półplasterki. Dodać do marchwi. 4. Karkówkę wyjąć, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce. 6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia. 7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego. 8. Naczynie przykryć

Danka Pichci
Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym 66

półtłustego 2 małe ogórki kiszone 2 rzodkiewki 2 gałązki koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ser przełożyć do miseczki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do twarogu. Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki. Dodać umyty, posiekany koperek oraz śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i doprawić solą

Danka Pichci
Bigos po cygańsku 67

jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki cukru sól, pieprz ostra papryka w proszku olej(...)oleju. Dodać cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i smażyć, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, pomidory z puszki i ketchup. Smażyć 3-4 minuty, dodać cukier i wymieszać. Przełożyć do garnka. Całość dusić na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać

Danka Pichci
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą 84

dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część) 1/2 pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. 2. W miseczce wymieszać składniki sosu, dodać do surówki. Całość wymieszać, posypać posiekanym

Danka Pichci
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ 101

śledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania