wiórowata, twarda i niesmaczna. Zróbcie więc sobie prezent na Święta i sami ukiście kapustę! Więcej witaminy niż w cytrusach Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek(...)zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział o tym towarzysz Gomułka, który przekonywał naród
Niedzielny kucharzwyrośnięcia, uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Tatar z polędwicy wołowej Składniki: 250 g polędwicy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów 2 małe szalotki 50 g kaparów (1 łyżka kaparów) 2 ogórki konserwowe kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji(...)łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze) sos Worcester sól, pieprz sos tabasco Przygotowanie: Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać
Obiad gotowyfilet z kurczaka · 1 opakowanie mieszanki sałat · 2 papryki żółta, czerwona · Ogórek · 2 pomidory · Ricotta · Olej do smażenia(...)Szczypta soli · Szczypta pieprzu · Koper · Ogórek · 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą. 2. Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy
Kulinarna ChwilaPrzyprawa Kebab Gyros · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 2 ogórki konserwowe · 5 ziemniaków · Cebula · Jajko · 4 łyżki(...)prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Po usmażeniu kroimy drobno i przekładamy do miski. 3. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki. 4. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 5. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę. 6. Wbijamy jajko oraz wsypujemy
Kulinarna Chwilakażdego, bo ryżu używamy jako dodatek do mięsa a tu niespodzianka. Składniki: · 2 filety z kurczaka · 2 ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · 10 dag kapusty pekińskiej · ½ torebki ryżu(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy, solimy. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do naczynia. 3. Dodajemy pokrojone drobno ogórki oraz paprykę. 4. Następnie poszatkowaną kapustę oraz posiekany szczypiorek. 5. Doprawiamy paprykę oraz solą, dokładnie mieszamy . 6. Gotowy farsz układamy na środku mięsa. 7. Zwijamy
Kulinarna ChwilaSkładnik: botwinka 3 pęczki duże, woda 1 litr, kostka rosołowa 1 sztuka, ogórki zielone 4 sztuki większe, rzodkiewki duże 2 pęczki, koperek 1 pęczek, szczypiorek 2 pęczki, cukier 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, jogurt naturalny 1 litr(...)jajka ugotowane na twardo 6 sztuk Botwinkę dobrze opłukać, drobno pokroić liście, łodygi, buraczki, w garnku zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości buraczków, ugotowane dobrze wystudzić. Ogórki zielone obrane ze skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, duże rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka, opłukany szczypiorek, koperek posiekać drobno, wsypać do większego garnka. Dodać cukier, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięgrubych oczkach. Taki tatar jest równie wyśmienity, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu. Tatar wołowy - składniki 300 g polędwicy wołowej 1 mała cebula opcjonalnie 1 łyżka kaparów 2 ogórki konserwowe lub 4 korniszony kilka gałązek natki pietruszki i natka do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku np. słonecznikowy lub rzepakowy po jednym żółtku jajka na każdą(...)drobno posiekać lub zmielić na sitku o dużych oczkach. Jajka sparzyć przez kilka sekund bardzo gorącą wodą, jest to konieczne, ponieważ pałeczki salmonelli giną w temperaturze 65 stopni. Cebulę, ogórki, kapary oraz pozbawioną łodyg natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem Worcester i tabasco. Dodać olej i dokładnie wymieszać, do chwili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazarówno na imprezie jak i na świątecznym stole. Polecam! Składniki: 1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj, miruna, morszczuk…) 1 czerwona papryka 2 cebule 8-10 ogórków konserwowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól i pieprz lub przyprawa do ryby Składniki na ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki mąki szczypta(...)naczyniu żaroodpornym *** *** Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnuszki i gotujemy kilka minut, całość przyprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem *** *** Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę i ogórki w kosteczkę *** *** Rybę posypujemy pokrojonymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Następnie wlewamy zalewę i całość szczelnie przykrywamy. Rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się
Blog z ApetytemMarynowane i słodkie dodatki fajnie kontrastują ale i dopełniają smak śledzi. Jeśli za nimi przepadacie, koniecznie przygotujcie sobie porcję takiego śledzika :) Składniki: 4 duże filety śledziowe solone średni słoik ogórków konserwowych mały słoik marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/4 szklanki oleju 1 szklanka pikantnego keczupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier mleko Śledzie(...)zalać mlekiem na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oprószyć ją solą i odstawić na 20 minut aby zmiękła, często ugniatając ją łyżką. Śledzie pokroić w paski, ogórki na plasterki a pieczarki na połówki. Włożyć wszystkie składniki do miski; dodać cebulę. W osobnej misce wymieszać na gładki sos keczup, musztardę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić
My simple kitchenmiała więcej czasu na inne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej(...)jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę
KardamonovySałatka jarzynowa podana na jabłku Sałatka jarzynowa podana na jabłku Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 średnich 4 duże (lub 5-6 małych) ogórków kiszonych mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 4 jajka 2 winne jabłka sok z ½ cytryny łyżeczka musztardy łagodnej 2 łyżeczki musztardy ostrej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę umyć, ugotować(...)ugotowaniu odlać gorącą wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzone warzywa poobierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować obrać ze skorupek i również pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić ze skórki drobno pokroić i odsączyć na sicie. Kukurydzę i groszek konserwowy również odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem
Pomysłowa kuchniadanie świątecznego stołu. Półmisek Porto Tym razem zapraszam was na sałatkę jarzynowa z dodatkiem awokado. Składniki: 6 ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 2 awokado 2 marchewki 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka 1 por sól pieprz 6 łyżek jogurtu naturalnego(...)łyżki soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki musztardy dijon Ziemniaki, marchewkę ugotować. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, jajka pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, ogórki kwaszone, por i kukurydzę odsączoną z zalewy. Groszek wrzucić na 1 minutę do gorącej wody. Dodać do warzyw. Przygotować sos: Wydrążyć awokado. Dodać do miąższu z awokado jogurt
Kuchnia w oparachprzysmaki dla gości. Z racji zbliżających się Andrzejek mam dla Was kolejną porcję przepisów na imprezowe przekąski, które możecie zrobić szybko, prosto i przede wszystkim smacznie 😉 Ogórkowe roladki duży ogórek papryka czerwona, żółta i zielona marchewka serek typu cream cheese koperek Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy umytego ogórka wzdłuż tworząc paski. Delikatnie osuszamy ogórka ręcznikiem papierowym, następnie smarujemy(...)serkiem. Umytą i obraną marchewkę kroimy w paski o długości niewiele większej niż szerokość naszych ogórkowych pasków. Tak samo postępujemy z papryką. Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera
Mostek w kuchniprzyjęcie i nie tylko. SKŁADNIKI : 1 ananas 1 kalarepa, pokrojona w kostkę ser camembert lub inny, pokrojony w kostkę pomidorki koktajlowe 1 podłużny ogórek kilka plastrów szynki parmeńskiej kilka placków tortilla serek kremowy szczypiorkowy papryka 100 g sera fety + natka pietruszki(...)Ananasa przecinamy i wydrążamy miąs, następnie kroimy go na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kawałek kalarepy, ananas, ser, pomidorek i ananas. Szaszłyki wbijamy w miseczkę z ananasa. Ogórka kroimy w grubsze plastry, ser fetę mieszamy z natką. Każdy plaster ogórka smarujemy serem i zwijamy ozdobnie szynkę parmeńską którą kładziemy na ogórku i wbijamy wykałaczkę. Placki tortilla
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy – ja preferuję piórka, ale jak ktoś woli można oczywiście pokroić w kostkę. Podsmażamy na oleju lub maśle do zezłocenia. Ogórki kroimy w drobną(...)kostkę (jeśli są mocno wodniste warto je osączyć na sicie). Kukurydzę osączamy z zalewy Układamy warstwowo, umieszczając na dnie salaterki: podsmażone mięso zezłoconą cebulę warstwę równo rozprowadzonego ketchupu pokrojone ogórki osączoną kukurydzę warstwę majonezu drobno poszatkowaną kapustę pekińską
Smaki Na Talerzu