ogórki - 26028 przepisów (strona:546/1736)

Śledź po wielkopolsku. 69

moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę – olej lniany – szczyptę świeżo(...)zmielonego pieprzu Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok 30 minut zmieniając wodę kilka krotonie. Po tym czasie opłukujemy filety, osuszamy i kroimy w paski grubości ok 1 cm. Ogórki kroimy w równą kostkę razem z cebulką. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i skrapiamy olejem lniany, dodatkowo wierzch posypujemy szczyptą świeżo mielonego pieprzu

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kurczakiem i śliwkami 71

śliwki węgierki 1 pomidora kilka liści sałaty 1 ogórka gruntowego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Kurczaka myjemy, wykrawamy wszystkie błonki, które będą nam przeszkadzać. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy po czym odstawiamy na ok 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy bazę sałaty – pomidory, ogórki i ową sałatę (możecie użyć sałaty lodowej

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka śledziowa z burakiem 82

tylko. Myślę,że smakoszom śledzia będzie bardzo  smakować. SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe typu matijas 2 średnie ziemniaki 2 ugotowane marchewki 2 cebule szalotki 2 średniej wielkości ogórki kiszone 1 jabłko(...)ugotowane buraczki Sos: 2 łyżki śmietankowego serka białego 2 łyżki płaskie musztardy rosyjskiej 2 łyżki miodu płynnego mała kwaśna śmietana  WYKONANIE:  śledzie pokroić na centymetrowe kawałki ogórki,jabłka,szalotkę,marchewkę oraz zimne ziemniaki pokroić w półkrążki, a buraczki w słupki, następnie przygotowujemy sos, łączymy wszystkie produkty , mieszamy do jednolitej masy(konsystencja gęstej śmietany), doprawiamy ewentualnie pieprzem, pokrojone

Kuchnia Beaty
Sałatka z kabanosem 99

Składniki: Makaron w kształcie ryżu szklanka (przed ugotowaniem) Kabanosy 2 duże Kukurydza puszka Papryka czerwona Ogórki konserwowe 4 Majonez(...)łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Natka pietruszki Por biała część ok. 2 cm Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Kukurydze odcedzić na sicie. Paprykę oraz ogórki pokroić w kostkę. Kabanosa w cienkie plasterki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki oraz porem. Najlepiej wstawić do lodówki

Kulinarne przygody
Domowy kebab z frytkami 154

proszku 1 łyżka oleju + olej do smażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju 1-2 łyżeczki soli Surówka: 1-2 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1/3 kapusty pekińskiej Dodatkowo: Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) Sos chilli lub meksykański lub ketchup       *** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy(...)frytki i surówkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solimy *** *** Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy *** *** Na talerzu układamy porcję frytek, porcję sałatki i porcję mięsa. Całość

Blog z Apetytem
Sałatka z makaronem chińskim 75

moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny.  Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu(...)jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy i przyprawę pięć smaków, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie selera, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę, pora w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski. Makaron rozgniatamy i gotujemy wg opisu na opakowaniu. Indyka smażymy na złoty kolor. Do pokrojonych warzyw

Kardamonovy
RAITA OGÓRKOWA Z IMBIREM 114

Raita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem.  Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków. Przyprawę(...)garam masala możecie zastąpić mieszanką sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego. SKŁADNIKI 250 g jogurtu naturalnego 1/4 dużego ogórka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru garść listków kolendry garść listków mięty 1 łyżka soku z limonki 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala  sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru pudru WYKONANIE Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż

cool and minty
Domowa pasta z makreli 174

aniżeli gotowa, kupiona pasta w sklepie. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na to smarowidło do pieczywa… Zobacz również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Składniki duża makrela 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 niewielka cebula szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu Domowa(...)pasta z makreli – przepis Z makreli oddzielamy mięso od ości. Wkładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostudzone jajka dodajemy do makreli i rozgniatamy widelcem. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miski. Szczypiorek drobno siekamy, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar wołowy 103

smaczna przystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości. Składniki: 300 g polędwicy wołowej 3 żółtka 2 łyżki wody 1 łyżka oleju 1 łyżka musztardy ostrej np.dijon sól, pieprz 3 posiekane ogórki konserwowe 1 czerwona cebula kilka marynowanych prawdziwków 2 łyżki kaparów pieczywo i masło do podania Przygotowanie: Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa(...)dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje. Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania