małe marchewki 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony, świeży i mrożony według uznania Na sałatkę: 4 średnie pomidory 4 średnie ogórki gruntowe pół główki zielonej sałaty 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek i dipów według uznania Dodatkowo: olej do smażenia ( niewielka ilość ) bułka tarta do panierowania kotlecików Wykonanie pysznych(...)minut. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. 2. Sałatka: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórki obieramy i kroimy w dość grube półplasterki. Pomidory kroimy w większą kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawą. Odstawiamy na chwilę, żeby składniki
IzabelawkuchniSkładniki: Filet z kurczaka 2 pojedyncze Nachos 150 g Papryka czerwona Ogórki konserwowe 5 Kukurydza konserwowa Fasola czerwona z puszki Kapusta pekińska mała ok 1 kg Pomidory malinowe 2 duże Jogurt naturalny 170 g Majonez 3 łyżki pełne czosnek ząbek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa łyżka Przygotowanie: Na początku przygotujemy sos. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt majonez(...)gotowy. Sałatkę układamy warstwowo: Połowa kapusty pekińskiej poszatkowanej, puszkę czerwonej fasoli, paprykę pokrojoną w kosteczkę, fileta z kurczaka, Całość polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, ogórki konserwowe pokrojone w większą kostkę, pomidory pokrojone w większą kostkę, pozostałą kapustę pekińską poszatkowaną. Całość polewamy pozostałym sosem. Całość dekorujemy nachosami. Wokół układam całe nachos, a do środka daje
Kulinarne przygodyJajko + 2 do panierki · 1 łyżka przyprawy gyros · Sól · 4 ogórki konserwowe · Papryka czerwona · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · 2 łyżki mąki pszennej(...)meksykańskim · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą. 2. Ogórki oraz paprykę kroimy bardzo drobno w kostkę i łączymy z mięsem. 3. Wsypujemy mąki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 4. W grzybów usuwamy ogonki, myjemy
Kulinarna Chwilapęczki rzodkiewki · 10 dag sera żółtego · 20 dag szynki konserwowej · 4 ogórki konserwowe · Puszka kukurydzy · 4 jajka ugotowane na twardo · ½ główki sałaty lodowej(...)Sposób przygotowania: 1. Por kroimy w krążki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki ( 4 szt zostawiamy na wierzch sałatki) 2. Ser, szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę 3. Kukurydze odlewamy z zalewy i dodajemy do sałatki 4. Następnie siekamy drobno jajka i wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy
Kulinarna ChwilaSmaczna sałatka na wszelkie okazje. Mojej rodzince bardzo posmakowała. 2 pory puszka groszku konserwowego 2 jabłka 4 ogórki kiszone 5 jajek 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Pory kroimy w cienkie półplasterki i solimy ok 1/2 płaskiej łyżeczki. Odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoniach z soku. Jabłka obrać i razem z ogórkami
Smakołyki AsiPieprz · Olej do smażenia · ½ papryki czerwonej · ½ papryki żółtej · 3 berlinki · 2 ogórki konserwowe · 2 jajka · 80 ml oleju · 400ml mleka · Szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Cebulę(...)cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą 3. Następnie dodajemy pokrojone w drobne paseczki papryki, w pół plasterki ogórki konserwowe i w krążki berlinki, prużymy 10 minut 4. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
Kulinarna ChwilaDzisiaj polecam pastę do kanapek z ciecierzycą. Pasta do kanapek z ciecierzycą Składniki na 2 porcje mała puszka ciecierzycy 2 średnie ogórki korniszony mała cebula czerwona szczypiorek sól, pieprz, ostra mielona papryka majonez ( ok 1-1,5 łyżki) musztarda (3-4 łyżeczki) Na pastę nakładamy kiełki, jarmuż, sałatę i pomidora. Dobrze przyprawionej pasty z ciecierzycy można też używać(...)pieczywa zamiast masła. Wykonanie: Ciecierzyce osączamy z zalewy i przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. Ogórki , paprykę, cebulę i szczypiorek drobno kroimy, dodajemy do ciecierzycy i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy przyprawami do smaku oraz musztarda i majonezem (najlepiej wstawić na noc do lodówki) . Grubą warstwą pasty smarujemy pieczywo, na pastę nakładamy jarmuż, sałatę, pomidora i kiełki. Przykrywamy druga kromką
Pomysłowa kuchniaproste, z małą ilością warzyw. Taka właśnie jest sałatka szwedzka. Nie mam pojęcia, dlaczego szwedzka, ale jak zwał tak zwał smakuje po polsku 🙂 Składniki: * ok. 2,5 kg ogórków * 2 litry wody * 1/2 szklanki soli * 4 … Czytaj dalej Sałatka szwedzka Artykuł Sałatka szwedzka pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądań obiadowych, a może być również świetnym drugim śniadaniem, które można zabrać do pracy. 500 g bobu 300 g fileta z indyka 1 duży pomidor malinowy 2 małe ogórki gruntowe 1/2 czerwonej papryki 1 garść dowolnej mieszanki sałat 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na marynatę do indyka 3 łyżki sosu sojowego(...)wystygnie pokroić na mniejsze kawałki. Bób ugotować w posolonej wodzie, po wyjęciu z wrzątku zahartować w zimnej wodzie, a następnie go obrać. Do bobu dodać pokrojone i obrane ogórki, pokrojony pomidor i paprykę, kukurydzę i listki tymianku, natki oraz sałaty. Składniki na sos wymieszać razem. Do sałaty dodać pokrojonego indyka oraz sos, wszystko razem wymieszać. Podawać od razu. Jeżeli
Krylowa Kuchniajeszcze bardziej niż zwykle i nigdy nie mam dość 😉 Dziś mam dla Was fajny przepis na jedną z moich ulubionych letnich sałatek: oczywiście z młodych ziemniaków, z dodatkiem ogórka małosolnego, czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz kukurydzy. Wymieszana z jogurtowo - majonezowym sosem z dodatkiem czosnku, odrobiny chrzanu i musztardy oraz świeżego koperku. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, idealna do letniego(...)sałatka z ziemniakami truflowymi, boczkiem, serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi (LINK TUTAJ) . Obie rewelacyjne! Miłego dnia! SKŁADNIKI: 800 - 900 g malutkich młodych ziemniaków 2 czerwone cebule 8 rzodkiewek 3 ogórki małosolne 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 2 pełne łyżki majonezu 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 4 - 5 łyżek siekanego świeżego
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki bułki tartej · Papryka żółta · Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · 3 łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, sól, paprykę ostrą. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną(...)żeby powstałam nam otwór, wyjmujemy kieliszek 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 4. Drugą cebulę obieramy drobno kroimy, do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryki oraz ogórki, wlewamy ketchup i mieszamy 5. Farsz wkładamy w każdy otwór mięsa 6. Pieczemy 30 minut w 180°C 7. Kotleciki gotowe 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaszklanek i udekoruj listkami świeżej mięty. Kolacja - Sałatka ryżowa z warzywami i serem typu śródziemnomorskiego Składniki /na 4 porcje: 200 g ryżu brązowego (2 torebki) 1 ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczek koperek 150 g szpinaku baby 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika(...)ząbek czosnku, 6 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórek pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć praską i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W misce umieść ugotowany ryż
Chilli Czosnek i Oliwadajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej jakości kiełbaski grillowe * cebula i biała czerwona * świeże pomidory * ogórki gruntowe * kukurydza ( kolba ) + masło i sól * Ketchup Extra Kielecki Pikantny * Musztarda Kielecka Grillowa * prażona cebula * świeży szczypiorek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kiełbaski nacinamy, grillujemy z każdej strony odpowiednią ilość(...)zrumienione z zewnątrz, ale też odpowiednio gorące w środku – lepiej robić to wolniej, a dłużej ). Kukurydzę również grillujemy z odrobiną masła i soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, ogórki i cebulkę również, mieszamy, doprawiamy do smaku. Powstanie z tego warzywna salsa, która będzie świetna jako dodatek albo osobna sałatka. Nacięte bułki grillujemy. Do bułek wciskamy porcję musztardy
Ostra na Słodkominut, na średnim ogniu, aż buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania. 3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka. 4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz odrobiną octu. Mieszamy i chłodzimy w lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym(...)ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym i wyrafinowanym sposobem spożywania chłodnika jest podawanie go z szyjkami rakowymi. Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Przepisy kulinarne idealne na gorące dni często wykorzystują cukinię, bo jest ona idealnym warzywem na szybki i smaczny obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebne będą: 4 średnie cukinie 1 słodka papryka ½ szklanki kukurydzy lub groszku z puszki 2 pomidory malinowe pokrojone
sierotka maRysia w kuchnifileta z indyka · Cebula · ½ kg pieczarek · 4 ogórki kiszone · 2 łyżki musztardy sarepskiej · 100 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu(...)oleju 2. Na drugiej patelni typu Wok prużymy obrana i drobno pokrojoną cebulę 3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Ogórki kroimy i dodajemy do grzybów, podlewamy szklanką wody 5. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę, przecier oraz ketchup 6. Pieczarki łączymy z mięsem, wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy
Kulinarna Chwila