ogórki - 26028 przepisów (strona:534/1736)

Łopatka wieprzowa w sosie po myśliwsku z kaszą 77

łopatki wieprzowej, 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 400 g grzybów mrożonych lub obgotowanych świeżych, 250 ml bulionu, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 średnie kiszone ogórki, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450, Sól, Pieprz, Olej do smażenia Wykonanie: Mięso z łopatki kroimy w pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w   poprzek włókien(...)laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy zamrożone lub obgotowane grzyby, wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno ogórki kiszone. W dużym kubku lub miseczce mieszamy mąkę z 1 płaską łyżeczką pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy stopniowo 1,5 szklanki wody dokładnie mieszając, żeby nie było grudek

Bułka z Chlebem
Zapiekanka Gyros z ziemniakami 95

cebula ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        4 ogórki kiszone ·        30 dag sera żółtego ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        3 łyżki przyprawy Gyros(...)Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 3.           Masę ziemniaczaną łączymy z przesmażoną  cebulką, pokrojonymi w kostkę ogórkami i startym na tarce o dużych oczach żółtym serem ( 15 dag). 4.           Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego

Kulinarna Chwila
Tatar 75

plemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150 g na osobę żółtko sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne(...)skorupkę najlepiej sparz), dekorujemy dodatkami i… gotowe. Przygotowanie tatara nie zajmuje wiele czasu, przez co nadaje się on doskonale na szybkie i pożywne śniadanie . Tradycyjne polskie dodatki to ogórki kiszone (czasem konserwowe) i szalotka, ale są wersje z papryką, cebulą, grzybami marynowanymi, szczypiorkiem, oliwkami, pomidorami zwykłymi i suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki

PaleoSMAK
Makkaraperunat 114

niedaleko leżącego Leningradu, parówek. Drugim składnikiem są zasadniczo frytki, choć dopuszczalne są też inne formy, tak jak u mnie. Z racji tego, że lekarze zalecają teraz kiszonki, dorzuciłem kiszonego ogórka, żeby było zdrowsze, tak jak w słynnym dowcipie o zamówieniu zakończonym colą bez cukru :) W mieście Koupio mówią na to danie "słońce" co ma wyraźnie pozytywny wydźwięk, bo w końcu(...)danie taksówkarzy". Ja nie wiem jaki tam mają stosunek do taksówkarzy, ale u nas w kraju porównanie kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :) Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki - ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy poczuć trochę luksusu

Kryzysowa Książka Kucharska
SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI 79

ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS: Składniki(...)pokrój w plasterki lub w kostkę 2. Ser Halloumi pokrój w grubsze plasterki i grilluj na suchej patelni na rumiano z obu stron. 3. Wyłóż na talerze rukolę, kolejno ogórka pokrojonego w plasterki, arbuza oraz również pokrojone w plasterki rzodkiewki. 4. Dodaj grillowane plasterki sera Halloumi. 5. Listki mięty pooddzielaj od łodyżek i dołóż do sałatki. 6. Całość posyp nasionami

globuskulinarny
Tostowa zapiekanka z kurczakiem 86

Sól ·        Olej do smażenia ·        1 papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        14 kromek chleba tostowego ·        ½ opakowania makronu świderki ·        Opakowanie Pomysł na zapiekankę z makaronem(...)Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz w pół plasterki ogórki. 4.    Pomysł na zapiekankę z makaronem i serem rozrabiamy ze śmietaną oraz wodą i wlewamy do mięsa, chwilkę gotujemy. 5.    Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy

Kulinarna Chwila
8 ciekawych poradników 62

interesuję się od dawna, zdając sobie sprawę z ich walorów nie tylko smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Na początku mojej przygody z tymi tworami często produkowałam bardzo tradycyjne kiszone ogórki i kapustę. Potem zaczęłam pytać, czytać i eksperymentować i tak kisiłam wkrótce z powodzeniem rzodkiewki, buraki, selera, marchew, kalafiora, cytryny, pekinkę. W poszukiwaniu nowych inspiracji sięgnęłam po ten właśnie(...)warunki itd. W kolejnej części książki znajdziemy przepisy na kiszonki oraz dania z wykorzystaniem ich. I znajdziemy tu kiszone buraki, cebulę, cukinię, cytrynę, dynię, fasolkę, jabłka, kalafiora, kapustę, marchew, ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, seler, śliwki. Wydawnictwo RM, miękka okładka, cena z okładki 39,99, data wydania 2020 „Sęk w tym. Stolarka dla początkujących” Kasia Sawko To poradnik

Dorota Smakuje
Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody 90

mroźne i ponure zimowe dni.   Tradycja czy awangarda – jakie przetwory są obecnie modne?  Wiele osób przyrządza klasyczne przetwory. Wielką popularnością cieszą się tradycyjne smaki, jak choćby domowe ogórki kiszone, z dużą ilością kopru, czosnku i chrzanu. Warto do nich również dodać liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu. Znajdują się w nich garbniki, dzięki którym ogórki będą

Obiad gotowy
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 229

łyżeczka papryki ostrej ·        1 papryka czerwona ·        1 cebula ·        3 ogórki konserwowe ·        1 torebka ryżu ugotowanego ·        ½ puszki kukurydzy ·        4 duże liście kapusty włoskiej(...)miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy. 2.                Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie

Kulinarna Chwila
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem 92

Spróbujecie, sami do takiego wniosku dojdziecie.             Składniki:     300 g ziemniaków 200 g wędzonego filetu z kurczaka 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki sosu chrzanowego (Roleski)       Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy.   Filety kroimy w dużą(...)kostkę.   Cebulę siekamy.   Ogórki kroimy w talarki.   Wszystkie składniki łączymy z sosem chrzanowym.   Chłodzimy przed podaniem.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z fasolą 163

pożywna i syta.      Składniki: 300 g śledzi matias 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli 1 por (tylko biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych sól, pieprz majonez, jogurt naturalny   Sposób przygotowania:   1.  Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć(...)papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski. 2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą. 3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach 1:1. Doprawić solą i pieprzem. 5. Schłodzić przez 30 minut, podawać. Smacznego!!! Źródło: Tysia gotuje

Kuchnia domowa Ani
Kotlety Mielone muffiny 116

łyżki bułki tartej ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        2 ogórki kiszone ·        125 g mozzarelli ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)Mozzarella kroimy na 12 cienkich plasterków i umieszczamy w każdym otworze mięsa. 4.           Papryki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na serze. 5.           Wierzch muffinek posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem

Kulinarna Chwila
Leśna polana z marynowanymi grzybami. 113

marynowanych prawdziwków kilka łyżek majonezu  kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 6 kiszonych ogórków sól, pieprz, curry, garam masala,  zielony  koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa   Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone prawdziwki kapeluszami(...)Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, lekko odciskam, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z pora z kabanosem 128

tylko na śniadanie czy kolację, ale także jako posiłek do pracy. Polecam :) Składniki - 1 większy por ( wykorzystuję białą część ) - 2 jajka ugotowane na twardo - 6 plasterków sera żółtego - 2 ogórki kiszone - 2 kabanosy - 1 - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki lekko solę, mieszam i odstawiam aby zmiękł, puścił(...)stracił goryczkę. Jajka i ogórki kiszone kroję w kosteczkę, ser żółty w paseczki, kabanosy w cienkie krążki. Dodaję odciśniętego pora, majonez, sól i pieprz. Całość mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na około pół godziny. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z topinamburem, rzodkiewką i ogórkiem 90

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, kolorową  surówkę  z topinamburem, rzodkiewką i ogórkiem. Jeżeli ktoś jeszcze nie zna teg o warzywa,  to zachęcam,  bo jest bardzo smaczne i zdrowe. Składniki: 4-5 bulw topinamburu 1 pęczek rzodkiewki 1 średni ogórek zielony 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łodygi selera naciowego 1/2 pęczka(...)koperku śmietana 18% sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i myję. Topinambura, rzodkiewkę oraz ogórka kroję w półplasterki. Paprykę i seler naciowy kroję w paseczki. Cebulę w piórka, a koperek drobno siekam. Wszystko wrzucam do miski, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaje śmietanę i dokładnie mieszam. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania