ogórki - 26028 przepisów (strona:528/1736)

Szybka sylwestrowa sałatka z tortellini 62

paczka uszek z grzybami - czyż można mieć lepszy pretekst? :) Składniki: - uszka z grzybami (u mnie paczka mrożonych, swojskie oczywiście najlepsze) - ok. 200 g dowolnej szynki - puszka groszku - ok. 4 ogórków kiszonych - 200 g pomidorków koktajlowych  - sos czosnkowy - majonez - pietruszka - sól, pieprz Jak już wspominałam, przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Na początku musimy ugotować nasze uszka, tudzież tortellini(...)muszą być z grzybami, można wybrać opcję z mięsem bądź bardziej wymyślnymi dodatkami, np. szpinakiem. W czasie gdy woda się gotuje, kroimy szynkę i ogórki w kostkę  odsączamy groszek i myjemy pomidorki.  Po ugotowaniu uszka odcedzamy i studzimy. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zabieramy się za stworzenie czegoś, co moja babcia nazywa "majonezem

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka pieczarkowa z makaronem. Na imprezach zawsze znika jako pierwsza. PRZEPIS 735

gramów pieczarek, 250 gramów makaronu w kształcie ryżu (koniecznie z pszenicy durum), 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku , 150 gramów żółtego sera, 5 jajek, puszka kukurydzy, 3-4 ogórki konserwowe, 1 pęczek natki pietruszki, około 5-6 łyżek majonezu, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę pieczarkową z makaronem? Pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na rozgrzaną, ale suchą(...)widelca na papkę. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekaj, również oprósz solą i rozgnieć widelcem – dzięki temu zrobi się miękka i odda sałatce więcej aromatu. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Kukurydzę odcedź. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, dopraw pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą. Sałatkę

Kulinarna Polska
ZAPIEKANY KEBAB - KAPSALON + FILMIK 69

łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru odrobina soli do smaku  dodatkowo- 1 mix sałat, 3 pomidory, 1-3 ogórki gruntowe , 1 cebula czarwona(...)odparują.  Ser ścieramy na tarce.  Jogurt, majonez, ketchup, musztardę, cukier, czosnek przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.  Mix sałat myjemy i osuszamy, następnie dokładamy pokrojone pomidory, ogórki i cebulę, wszystko mieszamy.  Najlepsze do kapsalona są foremki aluminiowe, jednorazowe.  Do każdej foremki nakładamy porcję frytek, na to podsmażony kurczak i tarty ser.  Foremki wkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 72

dwie rybne przekąski. Pierwsza z nich to pasta ze świeżych, a nie wędzonych szprotek, która idealnie się komponuje z każdym rodzajem pieczywa, a także domowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie.   Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo(...)dodajmy szprotki. Smażymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Następnie blendujemy z jajkiem, koncentratem, majonezem i przyprawami na pastę. Podajemy z pieczywem.     Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 śledzi bałtyckich 6 małych konserwowych ogórków 1 czerwona cebula musztarda Dijon czarny pieprz  Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu

Kulinarne przygody Gatity
Mini tortille z makrelą 100

Staną się hitem niejednej imprezy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Mini tortille z makrelą: 2 placki tortilli 1 wędzona makrela (około 200 g) 1 nieduża czerwona cebula 2 nieduże ogórki konserwowe 2 płaskie łyżeczki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mini tortilli z makrelą: Cebulę obrać, pokroić(...)drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Ogórki konserwowe wyjąć ze słoika, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Z wędzonej makreli usunąć ości, zdjąć skórkę. Mięso rozdrobnić widelcem, dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać majonez, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na jednolitą pastę. Przykryć i włożyć do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły. Placki tortilli wyjąć z opakowania

Danka Pichci
Sałatka imprezowa z kurczakiem 163

Sałatka imprezowa z kurczakiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym oraz chipsami to wyjątkowa, wyróżniająca się spośród innych przekąska. Jak zrobić naszą sałatkę na najbliższą imprezkę? To naprawdę nic trudnego! Podstawowe składniki sałatki mieszamy razem, przykrywamy „pierzynką” z tartego żółtka i wtykamy w niego chipsy! Prosta i szybka sałatka na imprezę! Przepis na tą sałatkę imprezową z pewnością spodoba się wszystkim(...)wasze oczekiwania co do przekąski na imprezę. Polecamy! Sałatka imprezowa z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka pojedyncza: 1 szt. kukurydza konserwowa: 1 puszka jajka: 4 szt. cebula: 1 szt. ogórek konserwowy: 2 – 3 szt. majonez: 3 łyżki + 1 łyżka chipsy Pringles sól i pieprz do smaku odrobina masła do smażenia Sałatka imprezowa z kurczakiem Przygotowanie: Czystą pierś z kurczaka

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka warstwowa z gyrosem i kapustą pekińską 47

Sałatka warstwowa z gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy ketchupem(...)łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa z gyrosem

Wasze Przepisy
Muszle makaronowe faszerowane sałatką 97

Składniki: (porcja na 12-14 sztuk) Muszle makaronowe 12-14 sztuk Filet z kurczaka pojedynczy Kukurydza 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 małych Szczypiorek 3 łodygi Papryka czerwona 1/2 Por biała część 3 cm Majonez łyżka Sól Pieprz Ulubione przyprawy do kurczaka (opcjonalnie) Natka pietruszki gałązka do dekoracji Przygotowanie: Fileta podkroić drobno, przyprawić solą oraz pieprze lub ulubionymi przyprawami(...)makaronowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pora drobno pokroić, posolić i wygnieść w dłoniach lub widelcem. Odstawić na 3 minuty. W tym czasie pokroić i przełożyć do miski ogórki, paprykę, szczypiorek. Dodać pora, filet z kurczaka. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać majonez i całość wymieszać. Gotową sałatką nafaszerować zimne muszle makaronowe. Udekorować szczypiorkiem i pietruszką, Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 73

angielskiego 2 listki laurowe 4 goździki  Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych  prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego  sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta(...)cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy sos będzie zimny dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Sos tatarski Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Sos chrzanowy Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po cygańsku 82

warzywami w słodko pikantnym sosie. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 600g filetów śledziowych solonych 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1 łyżka musztardy 8 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki oleju szczypta pieprzu szczypta papryki ostrej 1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup(...)musztardę olej, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. 2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin. Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do naczynia. 3. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki żeby się przegryzło. Gotowe… Smacznego:) Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie śledzi

karolgotuje
Sałatka pieczarkowa 85

Składniki: pieczarki 500 g Ogórki konserwowe 6 Kukurydza konserwowa puszka Cebula czerwona mała Jajka 5 Majonez 3 łyżki Musztarda łyżeczka pena Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Oczyszczone pieczarki wrzucamy do wrzącej osolonej wodzie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Moje pieczarki były średniej wielości, duże pieczarki przekroić(...)pół.  Po ty czasie przecedzić i zostawić na durszlaku do przestudzeniu. Zimne odcedzić z nadmiaru wody. Pieczarki, jajka, cebulę, ogórki pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę, natkę, Sól, pieprz oraz majonez. Wszystko razem wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
Sałatka grecka 72

prawdziwej fety. Ta oryginalna jest niezastąpiona, warto dać parę złoty więcej, wierzcie mi. Składniki: 20 pomidorków koktajlowych lub 2 większe malinowe (ja użyłam mieszanych) 3 małe ogórki gruntowe pół zielonej papryki mała czerwona cebula garść czarnych oliwek 200 g sera feta 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny duża szczypta oregano sól (przepis na 2 porcje) Pomidory(...)ogórki i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w talarki, fetę na mniejsze części. Wszystko wkładamy na talerz, dodajemy oliwki. Z oliwy, soku z cytryny, oregano i soli robimy sos, którym polewamy sałatkę. W lodówce miałam jeszcze resztę ziół (koperek i natkę), którymi posypałam całość. Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kanapka z pulled pork, coleslawem i ogórkiem kiszonym 48

świetle, inna sprawa, że nie potrafię robić zdjęć w sztucznym – pewnie to kwestia wprawy. Zobaczymy. Składniki: 2 ulubione bułki 1 szklanka szarpanej wieprzowiny 3/4 szklanki surówki coleslaw 1 ogórek kiszony ketchup Bułki podpiekamy chwilę w piekarniku, faszerujemy je (podgrzanym) mięsem i surówką, dodajemy parę plasterków ogórka i ketchup. Z proporcjami, tak naprawdę, pokombinujcie sami. Artykuł Kanapka z pulled pork(...)coleslawem i ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z soczewicą 54

wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki(...)łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki  sól olej rzepakowy   Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy

Kardamonovy
Chłodnik litewski 46

taki jak trzeba. Zupę robi się szybko i jest bardzo, bardzo zdrowa – zróbcie ją koniecznie. Składniki: pęczek botwinki z większymi buraczkami pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście(...)tarce na grubych oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i dodajemy ocet. Studzimy. Koperek i szczypiorek szatkujemy. Rzodkiewkę i ogórki ścieramy na grubych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę, doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.  Artykuł Chłodnik litewski pochodzi z serwisu

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania