łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru odrobina soli do smaku dodatkowo- 1 mix sałat, 3 pomidory, 1-3 ogórki gruntowe , 1 cebula czarwona(...)odparują. Ser ścieramy na tarce. Jogurt, majonez, ketchup, musztardę, cukier, czosnek przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Mix sałat myjemy i osuszamy, następnie dokładamy pokrojone pomidory, ogórki i cebulę, wszystko mieszamy. Najlepsze do kapsalona są foremki aluminiowe, jednorazowe. Do każdej foremki nakładamy porcję frytek, na to podsmażony kurczak i tarty ser. Foremki wkładamy
Kulinarne Fantazje Mariolidwie rybne przekąski. Pierwsza z nich to pasta ze świeżych, a nie wędzonych szprotek, która idealnie się komponuje z każdym rodzajem pieczywa, a także domowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie. Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo(...)dodajmy szprotki. Smażymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie blendujemy z jajkiem, koncentratem, majonezem i przyprawami na pastę. Podajemy z pieczywem. Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 śledzi bałtyckich 6 małych konserwowych ogórków 1 czerwona cebula musztarda Dijon czarny pieprz Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu
Kulinarne przygody GatityStaną się hitem niejednej imprezy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Mini tortille z makrelą: 2 placki tortilli 1 wędzona makrela (około 200 g) 1 nieduża czerwona cebula 2 nieduże ogórki konserwowe 2 płaskie łyżeczki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mini tortilli z makrelą: Cebulę obrać, pokroić(...)drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Ogórki konserwowe wyjąć ze słoika, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Z wędzonej makreli usunąć ości, zdjąć skórkę. Mięso rozdrobnić widelcem, dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać majonez, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na jednolitą pastę. Przykryć i włożyć do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły. Placki tortilli wyjąć z opakowania
Danka PichciSałatka imprezowa z kurczakiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym oraz chipsami to wyjątkowa, wyróżniająca się spośród innych przekąska. Jak zrobić naszą sałatkę na najbliższą imprezkę? To naprawdę nic trudnego! Podstawowe składniki sałatki mieszamy razem, przykrywamy „pierzynką” z tartego żółtka i wtykamy w niego chipsy! Prosta i szybka sałatka na imprezę! Przepis na tą sałatkę imprezową z pewnością spodoba się wszystkim(...)wasze oczekiwania co do przekąski na imprezę. Polecamy! Sałatka imprezowa z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka pojedyncza: 1 szt. kukurydza konserwowa: 1 puszka jajka: 4 szt. cebula: 1 szt. ogórek konserwowy: 2 – 3 szt. majonez: 3 łyżki + 1 łyżka chipsy Pringles sól i pieprz do smaku odrobina masła do smażenia Sałatka imprezowa z kurczakiem Przygotowanie: Czystą pierś z kurczaka
Kuchnia Na WypasieSałatka warstwowa z gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy ketchupem(...)łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa z gyrosem
Wasze PrzepisySkładniki: (porcja na 12-14 sztuk) Muszle makaronowe 12-14 sztuk Filet z kurczaka pojedynczy Kukurydza 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 małych Szczypiorek 3 łodygi Papryka czerwona 1/2 Por biała część 3 cm Majonez łyżka Sól Pieprz Ulubione przyprawy do kurczaka (opcjonalnie) Natka pietruszki gałązka do dekoracji Przygotowanie: Fileta podkroić drobno, przyprawić solą oraz pieprze lub ulubionymi przyprawami(...)makaronowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pora drobno pokroić, posolić i wygnieść w dłoniach lub widelcem. Odstawić na 3 minuty. W tym czasie pokroić i przełożyć do miski ogórki, paprykę, szczypiorek. Dodać pora, filet z kurczaka. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać majonez i całość wymieszać. Gotową sałatką nafaszerować zimne muszle makaronowe. Udekorować szczypiorkiem i pietruszką, Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyangielskiego 2 listki laurowe 4 goździki Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta(...)cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy sos będzie zimny dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Sos tatarski Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Sos chrzanowy Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Jajka
Kulinarne przygody Gatitywarzywami w słodko pikantnym sosie. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 600g filetów śledziowych solonych 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1 łyżka musztardy 8 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki oleju szczypta pieprzu szczypta papryki ostrej 1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup(...)musztardę olej, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. 2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin. Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do naczynia. 3. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki żeby się przegryzło. Gotowe… Smacznego:) Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie śledzi
karolgotujeSkładniki: pieczarki 500 g Ogórki konserwowe 6 Kukurydza konserwowa puszka Cebula czerwona mała Jajka 5 Majonez 3 łyżki Musztarda łyżeczka pena Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Oczyszczone pieczarki wrzucamy do wrzącej osolonej wodzie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Moje pieczarki były średniej wielości, duże pieczarki przekroić(...)pół. Po ty czasie przecedzić i zostawić na durszlaku do przestudzeniu. Zimne odcedzić z nadmiaru wody. Pieczarki, jajka, cebulę, ogórki pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę, natkę, Sól, pieprz oraz majonez. Wszystko razem wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz
Kulinarne przygodyprawdziwej fety. Ta oryginalna jest niezastąpiona, warto dać parę złoty więcej, wierzcie mi. Składniki: 20 pomidorków koktajlowych lub 2 większe malinowe (ja użyłam mieszanych) 3 małe ogórki gruntowe pół zielonej papryki mała czerwona cebula garść czarnych oliwek 200 g sera feta 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny duża szczypta oregano sól (przepis na 2 porcje) Pomidory(...)ogórki i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w talarki, fetę na mniejsze części. Wszystko wkładamy na talerz, dodajemy oliwki. Z oliwy, soku z cytryny, oregano i soli robimy sos, którym polewamy sałatkę. W lodówce miałam jeszcze resztę ziół (koperek i natkę), którymi posypałam całość. Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyświetle, inna sprawa, że nie potrafię robić zdjęć w sztucznym – pewnie to kwestia wprawy. Zobaczymy. Składniki: 2 ulubione bułki 1 szklanka szarpanej wieprzowiny 3/4 szklanki surówki coleslaw 1 ogórek kiszony ketchup Bułki podpiekamy chwilę w piekarniku, faszerujemy je (podgrzanym) mięsem i surówką, dodajemy parę plasterków ogórka i ketchup. Z proporcjami, tak naprawdę, pokombinujcie sami. Artykuł Kanapka z pulled pork(...)coleslawem i ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki(...)łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy
Kardamonovytaki jak trzeba. Zupę robi się szybko i jest bardzo, bardzo zdrowa – zróbcie ją koniecznie. Składniki: pęczek botwinki z większymi buraczkami pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście(...)tarce na grubych oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i dodajemy ocet. Studzimy. Koperek i szczypiorek szatkujemy. Rzodkiewkę i ogórki ścieramy na grubych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę, doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin. Artykuł Chłodnik litewski pochodzi z serwisu
Kardamonovydrugi dzień miałam lichą porcję do fotografowania. Nic to. Wyszła fajnie. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula mała puszka kukurydzy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Jarzyny myjemy, gotujemy(...)miękkości, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kukurydzę, natkę, pokrojone w małą kostkę ogórki, cebulę i jajka. Wrzucamy resztę składników, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka jarzynowa z kukurydzą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjedynie dla siebie. Była smaczna, ale zdecydowanie bardziej wolę zieleninę. A dziś jak dobrze pójdzie, najem się zieleniny po kokardki. Składniki: 100 g drobnego makaronu 2 grubsze kabanosy 2 ogórki konserwowe 1 puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół małej białej części pora pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Makaron gotujemy al dente(...)odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki kabanosy i ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, poszatkowany koperek, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Sałatka smakuje zdecydowanie lepiej jak jest schłodzona. Artykuł Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy