już z niecierpliwością na nią czekam. I zrobię sobie taką oto sałatkę, bo była pyszna! Składniki: 200 g fasolki szparagowej 1 nieduża czerwona papryka 2-3 pomidory kilka ogórków gruntowych szczypiorek koperek sól, pieprz olej 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, oczyścić, ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Dzięki temu zachowa piękny zielony(...)kolor. 2. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić też pomidory, a ogórki w plastry. 3. Do warzyw dodać odrobinę oleju, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i koperek. Całość zamieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Anidużego melona 150 g sera koziego typu rolada miękka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 opakowanie rukoli młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat 2 średnie ogórki ze skórką opcjonalnie sól do smaku pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich Instructions Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie(...)karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić. Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy. Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Notes Oliwę o smaku i aromacie orzechów
SprawdzonaKuchnia.plgrilla. Ta soczysta i aromatyczna sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb oraz warzyw. Polecam! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub kiszone pół pęczka koperku 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól i pieprz *** Sałatę kroimy lub rwiemy na średniej(...)wielkości kawałki *** *** Rzodkiewki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce *** *** Ogórki również kroimy lub ścieramy w cieniutkie plasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski i mieszamy *** *** Do małej miseczki przekładamy majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby
Blog z ApetytemRolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula(...)maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, ogórka i kabanosa. Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczką z dwóch stron. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć rolady, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia
Agusiowe smakołykiSałatka Tabbouleh według przepisu kuchni libańskiej. Zdrowa sałatka z natki pietruszki, świeżej mięty i kaszy bulgur z orzeźwiającym cytrusowym sosem. Składniki: 150 g kaszy bulgur 2 dorodne pomidory 2 ogórki gruntowe 1 cebulka szalotka 1/2 zielonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 10 listków świeżej mięty DODATKOWO kilka gałązek szczypiorku lub cebuli dymki kilka liści sałaty rzymskiej 1 cytryna(...)kuminu sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli , według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzić i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Pomidory , ogórki gruntowe najpierw obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Paprykę , cebulę szalotkę oraz listki mięty i natki pietruszki szatkujemy drobno. Ostudzoną kaszę przekładamy do misy wraz z pokrojonymi warzywami
ProstePesto.plSól · Cebula · 2 papryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · ½ puszki kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki mąki pszennej(...)usmażeniu łączymy z ziemiankami 4. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 5. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6. Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7. Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwilawystępować jako samodzielny przysmak. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zawsze cieszy się powodzeniem wśród gości. Polecam! Składniki: ok 10 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych lub małosolnych pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórki kiszone lub małosolne również kroimy w średnią kostkę *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do miski *** *** Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i niewielką ilością soli i pieprzu *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki *** *** Mieszamy i całość doprawiamy
Blog z Apetytemziaren ziela angielskiego 2 baldachimy kopru (z nasionami) kawałek korzenia chrzanu 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 łyżki soli 2,5 litra wody około 5 łyżek wody z kiszonych ogórków Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i pozostawiamy do wystygnięcia. Odkrawamy od rzodkiewek łodygi z liśćmi i dokładnie je myjemy. Do czystego dużego słoja wkładamy rzodkiewki, pokrojony w plastry(...)czosnek, kawałki chrzanu, koper, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy wcześniej przygotowaną wodą i sokiem z ogórków kiszonych, dociskamy rzodkiewki tak aby nie pływały na powierzchni (np. spodkiem). Tak przygotowane rzodkiewki odstawiamy na około 3 dni do ukiszenia, w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu słoik mocno zakręcamy nakrętką i przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce
Qchnia po prostumnie 1.30 kg) olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa: 1 szkl przegotowanej wody 1/2 szkl ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki ostrej musztardy(...)cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut
Walijskie Pichceniektórej prowincji pochodzi, ale na pewno jest inspirowany kuchnią "chińską", na ile miałem z nią styczność :) Składniki: - żółciak siarkowy - papryka słodka - czosnek granulowany - chilli - imbir - cebula - woda z kiszonych ogórków - ketchup - ananas z puszki - mąka ziemniaczana - ryż Wykonanie: Grzyby gotujemy 15 minut i kroimy w kostkę. Podsmażamy z pokrojoną w półplasterki cebulą i przyprawami. Papryki dość sporo, z resztą(...)radzę uważać. Podlewamy trochę wodą z kiszonych ogórków i dodajemy ketchup w takich proporcjach, żeby uzyskać smak, który nas interesuje. Dodajemy pokrojonego ananasa, podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i gotujemy, żeby zagęściło nam sos. Podajemy z ryżem
Kryzysowa Książka Kucharskakolacja z dodatkiem na przykład chrupiących grzanek. Pyszna, zdrowa i kolorowa. Polecam! Składniki: 3 garści mieszanki sałat 1 cebula (biała lub czerwona) 2-3 pomidory 4-5 ogórków małosolnych lub kiszonych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 250g wędzonego twarogu (użyłam Twaróg solankowy wędzony Jana) 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz *** Na dnie miski wykładamy(...)sałaty *** *** Cebulę kroimy w piórka i wykładamy na sałacie. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i układamy na cebuli *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w średniej wielkości kostkę i wykładamy na pomidory *** *** Całość polewamy oliwą i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem. Twarożek kroimy w kostkę lub kruszymy i wykładamy na sałatce *** *** Na wierzchu sałatkę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemgodziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchew 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 400 ml wody 300 g przecieru pomidorowego 80 g śmietany 18% 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki(...)łyżeczki ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Do naczynia żaroodpornego (u mnie 5.8 litra) przesypujemy raz wypłukaną kaszę i rozprowadzamy. Kroimy w kostkę warzywa: cebulę, marchew, ogórki, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu. 3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się
karolgotujeszybka i prosta w przygotowaniu oraz bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się do mięs, kiełbas, ryb oraz warzyw z grilla. Polecam! Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek 1 szklanka kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy(...)lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki również kroimy w średnią kostkę *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Sos dodajemy do sałatki
Blog z Apetytemzimie zieleniny w każdej postaci. Moja sałatka jest z grillowanym kurczakiem (wybieraj kurczaka bez chowu na antybiotykach i najlepiej z wolnego wybiegu, ekologiczne) z młodą botwinką, rzodkiewką, ogórkiem i innymi dobrociami. Udało mi się stworzyć bardzo dobrze zbilansowaną sałatkę, która jest przepyszna! Polecam każdemu, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolacje. SKŁADNIKI: - 2 porcje posiekanego grillowanego kurczaka(...)pieczonego) - dwie garście ciecierzycy konserwowej - pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczka botwinki - kilka liści zielonej sałaty - 2 ogórki gruntowe - koperek - oliwa z oliwek lub olej tłoczony na zimno z rzepaku - 2 łyżki startego na tarce parmezanu - sól morska, sok z cytryny, Ogórka, rzodkiewkę dokładnie umyj i posiekaj na mandolinie. Botwinkę posiekaj na centymetrowe wstążki. Kurczaka potnij na cienkie plasterki
SMYKWKUCHNIjakąś dobrą sałatkę. Uwielbiam połączenie warzyw i owoców, dlatego powstała taka oto ciekawa i smaczna wiosenna wariacja. Składniki Mix sałat (u mnie własna masłowa, lodowa i dębowa) 2 średnie ogórki 1/2 mango Pomidorki koktajlowe 1/2 opakowania sera typu feta Główki z jednego pęczka szparag 4 jaja ugotowane na twardo Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy arachidowej (można(...)Krok po Kroku 1 Główki szparag wkładamy do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody i gotujemy przez 2 minuty. Wkładamy do miski z wodą i lodem aby natychmiast je ostudzić. Ogórki i mango kroimy w paski, jajko w ćwiartki, a pomidorki na pół. 2 Na talerzu układamy sałatę, a na nią wszystkie pokrojone składniki. 3 Z wyżej podanych składników przygotowujemy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy